Kada dođe vreme za odabir fakulteta i studijskog programa, mnogi srednjoškolci biraju neke opširnije oblasti poput ekonomije, prava, IT-ja, političkih nauka i slično. Međutim, vrlo često se izbor svede na biznis studije ili ekonomiju, s tim što ljudi dosta poistovećuju te dve oblasti, pa dolazi do zabune. Naime, ove oblasti se dosta prepliću, ali postoje i značajne razlike u njihovim predmetima izučavanja, stoga smo odlučili da vam bliže približimo čime se zapravo bave studenti ekonomije, odnosno biznisa.

Studije ekonomije (Economics)

Ekonomija je, pre svega, društvena nauka koja se bavi izučavanjem proizvodnje i potrošnje dobara uz uticaj različitih faktora. Uzima u obzir političke okolnosti u zemlji, međunarodne odnose i razne proračune kako bi mogla da analizira i predvidi kakvo će biti stanje na tržistu. U suštini, ekonomija je više okrenuta ka teoriji i analizi različitih  faktora koji utiču na uspešno ili neupešno poslovanje.

Kroz ekonomiju ćete naučiti mnogo pojmova poput tržišta, kredita, poreza, inflacije itd. što će vam značiti da bolje razumete neke pojave u svakodnevnom životu. Takođe se koristi dosta modela i statističkih proračuna koji mogu da vam pomognu da razvijete smisao za analitiku, a pored toga ćete naučiti i koje su to najvažnije ekonomske institucije i koja je njihova uloga.

calculator-calculation-insurance-finance-53621.jpeg

Neki od predmeta koji se pojavljuju na ekonomiji:

  • Osnove ekonomije, Finansije, Nacionalna ekonomija, Statistika, Međunarodna ekonomija, Analiza rizika, Revizija, Međunarodna trgovina, Finansijska tržišta…

Biznis studije (Business and Administration)

Što se tiče biznisa, ove studije se više fokusiraju na upravljanje konkretnim preduzećima ili organizacijama različitih veličina i spremaju vas za buduće poslovne lidere. U okviru ovih studija se stavlja akcenat na sticanje veština koje su neophodne za upravljanje preduzećem. U nastavi se često koristi metoda case study,  gde studenti imaju priliku da kroz neki realan poslovni problem osmisle  rešenje i na taj način primene svoje teorijsko znanje.

Business and Administration se bavi primenom poslovnih principa u radu organizacije i često se oslanja na tumačenje izveštaja i grafikona kako bi mogle da se donesu ispravne odluke za poslovanje. Pod ovom oblašću spadaju i uže specijalnosti kao što su preduzetništvo, menadžment ljudskih resursa, finansije ili marketing.

pexels-photo-938965

Predmeti koji se mogu pojaviti u BA programima:

  • Međunarodni menadžment, Upravljanje troškovima, Finansijski menadžment, HR, Marketing, Računovodstvo, Strateško planiranje, Organizaciono ponašanje itd

Kako da odaberem?

Kao što smo do sada potvrdili, ekonomija i biznis imaju sličnu osnovu i prepliću se u nekim predmetima, ali ono gde se razlikuju jeste način na koji se primenjuju njihova znanja.

Diplomirani ekonomista se najpre bavi istraživanjima, pripremom i primenom strategija, izradom planova, nadgledanjem ekonomske politike i predviđanjem budućnosti poslovanja.  Ako volite da istražujete i vršite analize, onda su studije ekonomije pravi izbor za vas.

Sa druge strane, biznis vam omogućava da se zaposlite u nekoj organizaciji i upravljate njom primenjujući menadžerske veštine. Možete odabrati neki od sektora u kojem biste radili (finansije, HR, marketing, prodaja) u zavisnosti od vaših interesovanja.

pexels-photo-908295

Gde da studiram?

Ino agencija sarađuje sa mnogim vrhunskim univerzitetima koji nude kvalitetne programe iz oblasti ekonomije i biznisa. Dajemo vam par predloga na kojim to univerzitetima možete naći ove studije.pexels-photo-1043514

Ekonomija: Universita Cattolica del Sacro CuoreCa’ Foscari University of Venice,  Wittenborg University, Brunel University London, Fontys University

Biznis: EU Business School, Munich Business School, Regent’s University, IBS Budapest, Cologne Business School, Webster University, ISC Paris, Doba University Slovenia


Ako vas interesuju studije u inostranstvu, možete nam poslati besplatan upit.

Podelite s prijateljima: