Odlazak na studije u inostranstvo zahteva dosta truda, zato obično srednjoškolci i studenti misle da je to prekomplikovan proces i da treba imati odličan prosek i rezultate, pa u startu odustanu. Istina je da treba odvojiti vremena za celu pripremu oko odlaska, ali ne treba da se plašite, jer uz našu pomoć ceo proces prolazi mnogo lakše. Pored toga, dajemo vam par saveta kako da se pripremite i osigurate svoje mesto na inostranom fakultetu.

Izaberi pravi program

Nekada se dešava da srednjoškolci imaju više interesovanja, pa da iz tog razloga nisu sigurni šta bi tačno želeli da studiraju i koji program bi mogao da im obezbedi potrebna znanja i posao nakon studija. Prvo što treba da uradite je da odredite šta je to što vas najviše interesuje i čime bi želeli da se bavite u budućnosti. Nakon toga možete da se fokusirate na predmete i vannastavne aktivnosti iz oblasti koje su bliske odabranom programu.

Ukoliko niste sigurni gde možete da studirate ono što vas zanima, dođite kod nas na konsultacije, a mi ćemo pronaći odgovarajući program za vas.

pexels-photo-301920.jpeg

Strani jezici i sertifikati

Bez obzira na to koju zemlju odaberete i na kom jeziku će vam biti program studija, neophodno je da obezbedite određeni sertifikat jezika za svoju prijavu. Iako svuda postoje programi na engleskom jeziku, bilo bi poželjno se potrudite da pored engleskog,  naučite i jezik zemlje u koju dolazite. To, naravno, nije obavezno.

Da biste studirali na engleskom jeziku, u 90% slučajeva fakulteti traže testove iz engleskog kao što su TOEFL ili IELTS. Potreban nivo znanja jezika je uglavnom oko B2 ili C1, a dobra vest je da na fakultetima postoje i Foundation programi koji traju godinu dana i namenjeni su učenju jezika i pripremi za fakultet.

Ino agencija organizuje Ino pripreme za testove jezika, a ako želite da znate nešto više o sertifikatima možete pogledati ovaj link.

pexels-photo-1162964.jpeg

Aktivnosti van škole/fakulteta

Pre nego što se prijavite za fakultet, bilo strani ili domaći, bilo bi poželjno da se aktivirate i poradite na svojim vannastavnim aktivnostima. Razmislite o svojim interesovanjima i potražite gde biste mogli da poradite na svojim veštinama. Postoji mnogo načina za to, a naš savet je da počnete već u srednjoj školi. Možete pronaći neku praksu, posećivati razne konferencije, postati deo đačke/studentske organizacije ili učestvovati u nekoj humanitarnoj akciji.

caucasian-3390232__340

Možda se pitate zašto je to bitno, ali tokom svakog angažovanja, imate priliku da poradite na svojim veštinama ili da steknete nove, koje mogu da vam budu od koristi za dalji rad. Takođe, bitno je i da upoznate nove ljude sa kojima delite slična interesovanja, a kasnije ta poznanstva mogu da posluže kao dobar networking i preporuke.

Za fakultete, vannastavne aktivnosti pokazuju da ste spremni da učite i radite na sebi, a njima su potrebni takvi studenti koji će predstavljati njihov univerzitet.

Svaka referenca je dobra za CV i motivaciono pismo koji se prilažu uz prijavu, a ako vas zanimaju saveti kako da što ih bolje pripremite, pročitajte tekst na ovom linku.

Iskustva drugih studenata

Ako poznajete nekoga ko je već otišao na studije u inostranstvo, bilo bi dobro da porazgovarate sa  njim i pitate ga za savete. On je već prošao kroz ceo proces pripreme i odlaska i može da vas uputi na šta da se fokusirate. Na našem sajtu kakonamaster.com možete naći korisne tekstove koje su pisali naši studenti koji su upisali studije u inostranstvu i videti kakvo iskustvo su oni imali.pexels-photo-208494

Pored toga, naši studenti u inostranstvu obično imaju i razne facebook grupe, pa i tu možete kontaktirati nekog i postaviti im par pitanja koja vas zanimaju.

 

Bonus savet*

Pre nego što započnete prijavu, veoma je bitno da proverite šta sve treba da se pripremi pred odlazak na studije u inostranstvo. Za svaku zemlju mogu postojati različiti uslovi, pa je bitno da ne propustite neki korak. Mi smo tu da vam pomognemo oko celog procesa.


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit.

Podelite s prijateljima: