Bilo da planirate da svoje obrazovanje nastavite u inostranstvu ili da se školujete u našoj zemlji, sertifikati jezika su često neophodna stavka prilikom apliciranja za studije, ali i za posao.

Za svaki jezik postoje određeni sertifikati koji su međunarodno priznati i opšte prihvaćeni. U daljem tekstu vam predstavljamo sertifikate za najzastupljenije strane jezike kod nas.

Engleski jezik

Ukoliko želite da studirate na engleskom jeziku, najsigurnije je da polažete TOEFL ili IELTS test, jer su oni priznati u najvećem broju slučajeva. Postoje još ih FCE, CAE i CPE.

TOEFL_logo

TOEFL je američki test i polaže se online. Cena je 150 evra i potrebno je da zakažete polaganje minimum mesec dana unapred. Test važi 2 godine, a minimum bodova potreban za studije u inostranstvu je najčešće 90. Sve preko 80 se smatra pristojnom ocenom.

IELTS je britanski test i polaže se u British Council-u. Cena je 22 000 dinara i kao i Toefl, zakazuje se minimum mesec dana unapred. Test važi 2 godine, a minimalna ocena potrebna za studije u inostranstvu je uglavnom 6.5. Sve preko 6 je ok ocena.

FCE, CAE i CPE se polažu u British Council-u. First certificate (FCE) je jednak nivou B2, Certificate in advanced english (CAE) je nivo C1, a Certificate of proficiency english (CPE) nivo C2. Testovi važe zauvek, a ocena potrebna za studije zavisi od fakulteta.

Nemački jezik

Za studije na nemačkom jeziku je potreban izuzetno visok nivo poznavanja jezika i baratanja pojmovima. Testovi koji su priznati su Goethe Zertifikat u Nemačkoj i OSD test u Austriji.

Goethe Zertifikat je nemački test koji se polaže u Goethe institutu. Cena polaganja je 100 evra i test važi zauvek. Nivo potreban za studije je B2 ili C1.

OSD je austrijski test i polaže se u Austrijskom institutu. Test važi zauvek, a nivo potreban za studije je B2 ili C1. Cena za B2 nivo je 90 evra, a za C1 nivo 105 evra.

Italijanski jezik

Za studije na italijanskom jeziku, dostupan je veliki broj programa, ali ih nije jednostavno završiti zbog prirode jezika. Test jezika koji vam je potreban se zove CELI.

CELI je test italijanskog jezika i polaže se u Italijanskom institutu. Termini za polaganje su u junu i decembru i potrebno je prijaviti se nekoliko meseci ranije kako biste osigurali svoje mesto. Test važi zauvek, a nivo potreban za studije je B2 odnosno CELI 3.

Španski jezik

Španski jezik je izuzetno lep i strastven, a većina nas se susrela sa njim kroz čuvene španske serije. Međutim, da biste studirali na tom jeziku i da biste mogli da tvrdite da ga odlično poznajete potreban vam je DELE sertifikat.

DELE

DELE je sertifikat španskog jezika i polaže se u Cervantes Institutu. Prijavljuje se nekoliko meseci ranije, a imate mogućnost da ga polažete 5 puta godišnje. Test važi zauvek, a nivo potreban za upis na studije je B2.

Francuski jezik

Još jedan u nizu romanskih jezika i česti odabir mnogih budućih studenata jeste francuski jezik. Da biste studirali na ovom jeziku, najčešće će vam biti potreban setrifikat koji se zove DELF.

DELF je sertifikat koji se polaže u Francuskom institutu, a termini su nekoliko puta godišnje. Test važi zauvek, a nivo potreban za upis na studije je B2/C1. Dovoljno vam je 51/100 bodova za prolaz.

Predstavljeni su najčešće traženi nivoi studija, uvek proverite koja ocena sa testa vam je potrebna sa fakultetom.

Studije na engleskom jeziku su najpristupačnije, izbor programa je veliki, lakše ćete se prilagoditi studijama i dobiti skor koji je dovoljan da biste upisali fakultet u inostranstvu.

Ino agencija od ove godine u ponudi ima Ino pripreme TOEFL, IELTS i SAT testova koje smo kreirali u saradnji sa centrom Professional English. Olakšajte sebi upis na fakultet, uštedite vreme i novac i položite traženi test iz prvog puta.


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit.

 

Podelite s prijateljima: