Italija i Španija jesu dve veoma popularne zemlje za nastavak obrazovanja među našim sudentima. To ne iznenađuje, s obzirom da ove zemlje predstavljaju pravo blago Evrope sa svojom bogatom kulturom i jedinstvenom lepotom. Obe zemlje imaju šarmantne gradove, fantastičnu hranu, prijatnu klimu i gostoljubive meštane, ali pored toga u njima se nalaze i neki od najboljih univerziteta na svetu zbog kojih mnogi studenti dolaze da baš tu studiraju.

Svakako među njima postoje i brojne razlike, a mi smo izdvojili one najvažnije, koje će vam pomoći da odaberete zemlju za studije.

italy-516005_960_720

Rangiranost univerziteta

Prilikom odabira zemlje u kojoj želite da studirate, veoma je bitno da pronađete odgovarajuće programe, ali isto tako je bitno da univerziteti koje odaberete budu ugledni i da njihove diplome imaju određeni kredibilitet. Činjenica da obe zemlje imaju u proseku oko 15 univerziteta koji se nalaze u TOP 500 univerziteta na svetu, garantuje za kvalitet studija u ovim zemljama.

Španija ima 13 univerziteta među TOP 500, od kojih su najbolji Univerzitet u Barseloni (66. mesto u Evropi) i Univerzitet u Madridu koji se nalazi na 93. mestu. Jedan od najboljih privatnih univerziteta je EU Business School.

Sa druge strane, Italija ima 16 UNI koji se nalaze na svetskoj listi TOP 500. Najbolji italijanski univerziteti su Politecnico di Milano koji zauzima 82. mesto u Evropi i Universita di Bologna koji je na 91. mestu u Evropi. Jedan od najstarijih i najbolje rangiranih privatnih univerziteta je Universita Cattolica del Sacro Cuore.

Jezik studiranja

Ako nemate mnogo želje da studirate na drugom stranom jeziku ili niste dovoljno sigurni u svoje poznavanje istog, Italija nudi više programa na engleskom jeziku i za upis je dovoljan sertifikat iz engleskog (TOEFL ili IELTS).

Većina programa u Španiji zahteva neki nivo znanja španskog jezika ili su celokupne osnovne studije na španskom, što je dobra stvar za one koji žele da usavrše taj jezik.

flag-174127_960_720

Cene studiranja

Kada govorimo o cenama studija, Italija je nešto povoljnija u odnosu na Španiju, ali su slične cene osnovnih i master studija.

Na državnim fakultetima u Italiji se cene kreću između 1000 i 3000 evra, dok se u Španiji cene kreću od 1500 do 4500 evra.

Troškovi života

Što se tiče troškova života, oni jesu viši u velikim gradovima poput Barselone i Madrida gde je neophodno oko 900 evra mesečno ili Rima gde bi oko 800 evra bilo dovoljno na mesečnom nivou.

Ako se ipak odlučite za neki manji grad u ovim zemljama, u Španiji bi vam mesečno trebalo oko 750, a u Italiji oko 650 evra.

italy-3603046_960_720

Stipendije

Dobra vest je da i u ovim zemljama postoji mogućnost dobijanja stipendija za inostrane studente.

Italija nudi univerzitetske, nacionalne i regionalne stipendije koji vam mogu pomoći u pokrivanju troškova studiranja i života, dok je Španija poznata po tome da daje naviše univerzitetske stipendije u vidu umanjenja školarine.

Više informacija o stipendijama u Italiji možete pronaći ovde.

Avio prevoz

Ukoliko planirate da često dolazite u posetu u Srbiju, bitno je da znate da nema direktnih letova iz Beograda za Španiju, tako da mora da se preseda.

U ovom slučaju, Italija je pogodniji izbor jer postoje direktni letovi low-cost aviokompanija, kao i mogućnost dolaska autobusom ili kombijem koji imaju česte polaske.

sagrada-familia-552084_960_720.jpg

Karijera

Što se tiče mogućnosti zapošljavanja nakon studiranja, ne postoji nikakvo određeno pravilo.

Stopa nezaposlenosti u Italiji je manja nego u Španiji (12,4% u odnosu na 22,7%), međutim sve zavisi od toga šta ste studirali i koje veštine posedujete. Obe zemlje nude odlične programe iz ekonomije i menadžmenta, ali pored toga možete pronaći i programe iz drugih oblasti koje vas interesuju poput mode i dizajna.

Karijerni centri privatnih univerziteta su tu vodeći, jer neretko pronalaze svojim studentima prakse ili ih povezuju sa velikim kompanijama koji su im partneri.

Mi smo tu da vam pomognemo da napravite pravi izbor i obezbedimo vam direktan upis na željeni fakultet!


Za više informacija o studijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit.

 

Podelite s prijateljima: