Italija je zemlja koja daje najviše stipendija i zbog toga interesovanje za ovu zemlju stalno raste. Postoje 4 pune stipendije – pročitajte ispod koje su to!

Univerzitet u Padovi

  Univerzitet u Padovi je jedan od najčuvenijih u Italiji i 2. najstariji. Univerzitet dodeljuje 3 vrste stipendija za osnovne i master studije na engleskom jeziku :

  • Padova International Excellence Scholarships Programme (veoma bitan prosek, daje se samo za jednu godinu, umanjenje školarine + 12.000 evra)
  • Regione Vento Scholarships ( za studente koji imaju jako mala primanja, stipendija uključuje neplaćanje školarine, popust na usluge studentske službe, smeštaj, obroke )
  • Galileian School of Higher Education Scholarships ( vrlo selektivna, samo za 4 internacionalna studenta, uključuje smeštaj, troškove za povratnu kartu, popust na knjige..)

Više o uslovima i načinu prijave kao i potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovde.

padova italija

Univerzitet u Bolonji

Bolonjski Univerzitet je jedan od najstarijih univerziteta u Italiji. Daje punu stipendiju za 48 internacionalnih studenata. 8 za osnovne  studije i 40 za master. Potreban je položen SAT ili GRE test, da niste stariji od 30 godina, da ne posedujete diplomu italijanskog obrazovnog sistema. Više o kriterijumima možete pročitati ovde. Vrednost stipendije je 11.000 evra  + besplatna školarina i dodeljuje se samo za jednu godinu, a za sledeću se ponovo aplicira.

Kako je studirati u Bolonji pogledajte ovde. 

italija

Politecnico di Milano

Politecnico di Milano dodeljuje 70 stipendija za dvogodišnje “Master of science” studije. Kategorije stipendija su: PLATINUM (10.000€) kojih ukuno dodeljuju 10 i  – GOLD (5.000€)  dodeljuju 60. Stipendije su namenjene studentima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije i dodeljuju se na 2 godine, sa tim da će stipendija za drugu godinu biti dodeljena samo ako se ispune određeni uslovi koje će studentu biti saopšteni na početku prve godine.  Studenti sa prosekom iznad 9 mogu takođe konkurisati i za ASP stipendiju. Za dodelu stipendije nije potrebno posebno aplicirati, svi kandidati prijavljeni za upis na Master studije će biti automatski uzeti u obzir i za dodelu stipendije. Godišnja školarina za master studije iznosi 3900€. Studenti koji još nisu diplomirali mogu konkurisati i bez prethodnog sticanja diplome, tako što će dostaviti uverenje sa fakulteta da mogu steći diplomu pre odlaska na studije u Milano.

Više o samom univerzitetu možete pročitati ovde, o iskustvu studiranja ovde.

milan-fashion-week

Nacionalne stipendije

Nacionalne stipendije ili kako je popularno zovu “Stipendija italijanskog kulturnog centra” iako ovu stipendiju dodeljuje Vlada Republike Italije. Iz nekog razloga ovo je najpopularnija stipendija u Italiji, iako je regionalna stipendija u stvari ona koja pomogne daleko većem broju studenata. Konkurs se otvara u martu i traje do 30. Aprila. Ono što je bitno je da je za dobijanje ove stipendije potreban B2 nivo znanja italijanskog, ako je navedeno da on nije neophodan, ono što smo mi videli u praksi da bez znanja italijanskog retko ko je dobio ovu stipendiju.

O ostalim stipendijama u Italiji više saznajte ovde.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

 

Podelite s prijateljima: