Iako život u inostranstvu zvuči jako uzbudljivo, ipak nije sve kao što izgleda. Kada se nađete na novom području, obično se držite poznatih stvari, pa je teško da se prilagodite novoj sredini. To i jeste jedan od najvećih izazova prilikom odlaska u inostranstvo, zato smo mi rešili da vam olakšamo taj proces prilagođavanja kroz par saveta.

Uredite svoj novi dom

Prva stvar koju treba da uradite nakon što ste otpakovali poslednju torbu je da uredite svoj novi prostor. Ali nemojte samo da složite stvari, već uredite vaš prostor tako da se osećate kao kod kuće, sa stvarima koje vas podsećaju na dom. Ako niste bili u mogućnosti da donesete stvari od kuće, pronađite stvari koje će činiti da vaša nova kuća zaista postane dom. basket-book-books-6332

Možete da kupite sveće, ćebad, biljke – sve su to sitnice koje su povoljne, a pružaju toplinu i udobnost. Takođe, okačite fotografije kuće, prijatelja i porodice u svom prostoru, na taj način će vas podsećati na ono što volite.

Upoznajte se sa gradom

Kada stignete u novi grad, raspakujete se i sredite stan, vreme je da izađete i upoznate grad koji će vam biti dom u narednom periodu. Prošetajte gradom i obiđite sva turistička mesta kako biste videli šta sve taj grad ima da ponudi i šta je to što ga čini posebnim.  Vremenom ćete otkriti i mesta gde izlaze lokalci i tu možete da se upoznate sa stvarnim životom grada, a možda vam baš neko od tih mesta postane omiljeno.

adult-adventure-ancient-346826.jpg

Pridružite se lokalnom klubu

Da biste ublažili kulturni šok, možete upoznati neke meštane i razviti nova prijateljstva.  U zavisnosti od vaših interesa, postoji više načina da to uradite. Pronalaženje lokalnih klubova i organizacija može pružiti savršeno okruženje kako biste upoznali ljude koji imaju slična interesovanja. Bilo da je to određeni sport, hobi ili zanimanje, većina gradova ima lokalne klubove ili sastanke kojima se možete pridružiti.

active-activity-adult-1246958.jpg

Naši studenti se obično učlanjuju u OSSI (Organizacija srpskih studenata u inostranstvu), gde se upoznaju sa ostalim studentima koji su došli na studije u taj grad. Pored networkinga, možete učestvovati na brojnim događajima koje OSSI organizuje i tako se lakše uklopiti u novu sredinu.

Naučite novi jezik

Ukoliko engleski nije lokalni jezik, iskoristite priliku da naučite novi jezik. Obično univerziteti organizuju časove jezika za internacionalne studente kako bi im pomogli u prilagođavanju. Tu ćete moći da upoznate nove ljude koji su takođe došli na studije, pa možete da razmenite iskustva. A svakako će vam značiti da se sporazumete u svakodnevnom životu, u prodavnici, prevozu, itd.

dock-feet-footwear-128299.jpg

Volontirajte

Još jedan način da steknete nova prijateljstva i postane deo lokalne zajednice. Mnoge volonterske pozicije se mogu pronaći online, preko oglasa ili preporuke. Volontiranje je popularno među studentima u stranim zemljama tako da ćete i tu moći da pronađete zajednički jezik sa nekim ko se takođe skoro doselio.

Ukoliko vam je jezik prepreka, možete potražiti neke srpske lokalne zajednice ili škole kojima su potrebni profesori jezika, pa na taj način dati svoj doprinos.

abc-alphabet-blackboard-265076.jpg


Ako imate neke nedoumice oko studiranja u inostranstvu, mi vam stojimo na raspolaganju. Možete nam poslati besplatan upit putem forme ispod.

Podelite s prijateljima: