Ukoliko ste se odlučili da vaš životni poziv bude politika – bilo teorija ili praksa, i da želite da upišete osnovne ili nastavite svoje obrazovanje na nivou master ili doktorskih studija u inostranstvu iz ove oblasti, na pravom ste mestu. Za vas danas predstavljamo gde, kako, kada i za koliko novca možete ostvariti svoj san.  Skoro ceo tim Ino edukacije, pre studija u inostranstvu, diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te nam je ova tema veoma bliska.

Ako završim političke nauke, da li sam ja onda političar?

Ne nužno. Pre svega, političke nauke i sve njene srodne discipline spadaju u red društvenih nauka, i kao takve za predmet svog istraživanja imaju društvo i društveno ponašanje čoveka. Za tek svršene srednjoškolce to praktično znači da se osnove ovih studija nalaze u istoriji, filozofiji, sociologiji, ustavu i pravu građana, pa donekle i geografiji, te ako ste oduvek voleli ove predmete i u njima bili odlični, političke nauke su definitivno pravi izbor za vas.

Kako je društvo sačinjeno od velikog broja pojedinaca, od kojih svaki ima svoj način rasuđivanja i vrednosti kojima se vodi, tako su i države, odnosno društva, zbir svih posebnosti i pojedinosti koji čine da su i društveni ciljevi, vrednosti i državna uređenja različita. Zato u političkim naukama, za razliku od prirodnih nauka, nema aksioma, univerzalnih zakona i matematičkih formula. A to znači da ne postoje obrasci po kojima tačno određeno ponašanje, skup pravila i odluka daju uvek isti rezultat. Buduće studente političkih nauka tako čeka puno razmišljanja, mozganja, istraživanja, čitanja i prikupljanja informacija da bi uspeli da objasne političko ponašanje i odluke država u savremenom svetu.

Sa druge strane, onima koji su se već upustili u avanturu zvanu osnovne studije političkih nauka, prethodni redovi se čine jako poznatim, i već su u fazi razmišljanja da li je sve to imalo smisla, s obzirom na ogroman broj svršenih politikologa na birou za nezaposlene u Srbiji. Većina je osnovne studije upisala sa željom da postanu diplomate ili barem zaposleni nekoj od državnih institucija. Međutim, ono što vam niko nije rekao jeste da se krug ne zatvara i vaš život propada ukoliko ne završite na jednom od dva gorepomenuta postavljenja. Naprotiv, studije političkih nauka vam nude ogromnu širinu, znanje jezika, puno kontakata i vannastavnih aktivnosti, što vas čini vrlo kompetitvnim na tržištu rada.

Mi u našoj Ino edukaciji se bavimo međunarodnim odnosima kroz mobilnost u obrazovanju, i znanje sa FPN-a nam veoma znači. Kada putujemo i upoznajemo se sa ljudima iz našeg posla širom sveta, vrlo često su i oni završili političke nauke.

Osnovne studije

Prva i osnovna odluka koju morate doneti pre nego što uđete u proces apliciranja tiče se jezika na kome ćete studirati. Postoji nekoliko programa osnovnih studija političkih nauka na engleskom jeziku u zemljama gde on nije maternji, ali uglavnom na privatnim univerzitetima. To ne znači automatski da su studije tamo lošije od državnih (naprotiv, često je i bolje), ili da su školarine previsoke. Neki od univerziteta koje ćemo vam predstaviti danas su vrlo visoko kotirani, sa dugom istorijom postojanja i vrlo visokog kvaliteta studija, a po pristupačnim cenama za prosečnu porodicu u Srbiji (čak i sa mogućnostima za dobijanje stipendija). Možete studirati i na lokalnim jezicima  (italijanski, nemački), a ukoliko studirate na engleskom, potrudite se da naučite još neki jezik, jer je to bitno za međunarodne odnose. Ovde možete pogledati neke od škola jezika u inostranstvu.

8754871950_360e27f667_k

Master i doktorske studije

Ukoliko ste zainteresovani za master ili doktorske studije političkih nauka, pored jezika, nužno je doneti odluku o užem usmerenju i oblasti u kojoj želite da se usavršavate. To praktično znači da će selekcione komisije jako ceniti ukoliko vide da ste imali praksu u nekoj instituciji koja se tiče vaše oblasti, da imate neke objavljene radove na tu temu, ili barem studentske eseje i seminarske, i na koncu, ali ne manje važno, da imate okvirnu temu i naučnu zamisao o završom radu (master ili doktorskom). Morate pokazati zašto želite da se usavršavate u baš u toj određenoj grani političkih nauka (politička sociologija, politička teorija, međunarodni odnosi, studije mira, međunarodne organizacije, diplomatija, itd.) i da imate temu koja je relevantna i naučno/društveno značajna koju biste voleli dalje da istražujete, jer nemali broj univerziteta u aplikacionoj dokumentaciji zahteva i tzv. Research Proposal (predlog istraživanja za završni rad). Dakle, da pokažete jasno šta hoćete i zašto to hoćete!

Postoji puno programa osnovnih i master studija političkih nauka na engleskom jeziku širom sveta, pa i u velikom broju zemalja u kojima engleski nije zvaničan jezik, i mi ćemo ih danas, kao i svakog ponedeljka, predstaviti za vas. Kategorizovali smo ih po zemljama, cenama školarina i stipendijama. Dodatno, za vas smo istražili i koje zemlje imaju najbolje master programe iz užih oblasti političkih nauka.

Political-Science-Web-Photo-e1444090200326.jpg

Sjedinjene Američke Države

Tradicionalno, najbolji programi na svetu iz oblasti političkih nauka se nalaze u ponudi tzv. Ivy League univerziteta u Americi. Ivy League čini osam univerziteta: Brown, Columbia, Cornell, Darthmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton i Yale. Naziv Ivy League potiče iz istorije osnivanja fudbalske lige četiri najprestižnija univerziteta 1876. godine, te je liga zato nazvana „IV liga“, odnosno „Liga četvorice“, Latinska slova I i V se izgovaraju kao „ajvi“, što je engleska reč za bršljen, biljku koja krasi stara zdanja i tradicionalno krasi fasade ovih univerziteta.

Samim tim, ovi programi su ekstremno komeptitivni, selekcioni proces vrlo rigorozan, te se pored najboljih ocena iz škole i sa SAT testa, vrlo često traži i da pripadate određenom sloju američke „elite“, odnosno da nosite značajno prezime koje su vaši preci učilnili važnim. Takođe, troškovi studiranja na ovim programima su astronomski, i zbog toga često vidite da porodice štede decenijama da bi upisale decu u neku od ovih prestižnih škola, jer cene školarina idu od 50 do 200 hiljada dolara.

Najbolje rangirani programi iz oblasti političkih nauka je na John F. Kennedy School of Government na Harvard Univerzitetu, koji su pre svega fokusirani na javne politike, administraciju i međunarodne odnose, i obrazuju buduću političku elitu SAD. Pored Harvarda, u Bostonu takođe možete studirati i na vrlo poznatom Massachusetts Institute of Technology (MIT), koji godinama stvara najbolje stručnjake iz oblasti teorije i prakse međunarodnih odnosa. Imaju vrlo široko i vrlo visoko razvijenu izdavačku i istraživačku delatnost, te su profesori na ovom Univerzitetu najznačajnija imena međunarodnih odnosa danas. Pored Ivy Leagye univerziteta, tu su još i u University of Michigan – Ann Arbor (gde godišnje studira oko 41.000 studenata iz celog sveta), University of California – Berkeley i Stanford University.

Jasno je da je novac neophodan za studije političkih nauka na ovim univerzitetima jednostavno nezamisliv za 99,99% porodica u Srbiji. Međutim, ukoliko je vaš san da studirate upravo na ovim institucijama, a ne spadate u onaj 0,01%, dobra vest je da postoje i jeftiniji univerzitet u Americi i Kanadi, koji su takođe vrlo cenjeni i imaju dobre programe. Možete ih pronaći na jednom od najvećih američkih portala www. applyboard.com i kontaktirajte nas zarad jeftinijih aplikacija, jer ih mi predstavljamo na Balkanu.

roehampton-uni_froebel-college

Velika Britanija

Najpoznatiji Univerzitet u Velikoj Britaniji za studije iz oblasti političkih nauka svakako je London School of Economics, odnosno LSE. Kao i većina Ivy League univerziteta u Americi, ova institucija je najprestižnija lokacija za politikologe u Evropi. Ovaj državni istraživački univerzitet osnovan je 1895. godine u Westminsteru (London) i uprkos Economics u nazivu, na njemu se izučava širok spektar disciplina društvenih nauka. U istoj ravni gde se nalazi i njegov prestiž, ovaj Univerzitet je vrlo kompetitivan, i pored 5.0 proseka, traži se odlično znanje engleskog jezika, volonterski rad, prakse u institucijama i dokumentovana zainteresovanost za studiranje političkih nauka. Školarina za godinu dana iznosi 20.000 EUR, odnosno 10.000 EUR ukoliko imate EU pasoš (barem još za školsku 2017/2018 godinu, s obzirom da je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU). Osnovne studije traju 4 godine.

Što se tiče master studija na LSE, MSc Political Science and Political Economy je po našem mišljenju definitvno najbolji izbor. Traži se vrhunski prosek (iznad 9.0) i odlično znanje engleskog jezika (minimum 7.5 na IELTS testu), dok GMAT ili GRE test nije potreban. Školarina iznosi oko 20.000 EUR, i sam LSE daje stipendije za najbolje kandidate. Ne postoji rok za apliciranje, već im morate poslati svoju prijavu što ranije, tzv. rolling admission. Više o rokovima za upis u UK možete videti na linku OVDE.

Pored LSE, tu su naravno i Cambridge i Oxford, koji imaju odlične programe osnovnih i master studija iz oblasti političkih nauka. Pravila koja važe su slična kao za LSE: vrhunski đaci i studenti, koji dobro znaju engleski jezik, s tim da na ovim univerzitetima traže polaganje prijemnog ispita. Prijemni se sastoji iz dva dela: čitanje (razumevanje i upotreba informacija iz teksta) i pisanje (esej na zadatu temu). Školarina iznosi oko 18.000 EUR za godinu dana. Master program MPhil in International Relations and Politics na Cambridge Univerzitetu prima prijave do 30. marta, aplikacija iznosi 50 funti, traži se prosek iznad 9.0, IELTS skor minimum 7.5, predlog istraživanja (Research Proposal) i odlična pisma preporuke. Školarina za godinu dana iznosi oko 25.000 EUR. Takođe je moguće aplicirati za stipendiju.

Pored navedenih poznatih univerziteta, u Velikoj Britaniji postoji još puno drugih gde možete studirati oblast političkih nauka na svim nivoima, gde aplikacioni proces nije toliko kompetitivan i gde su školarine nešto pristupačnije. Jedan od njih je i University of Roehampton, čiji je Ino Agencija zvanični agent u Srbiji. Smešten je na lokaciji 20 minuta od Londona i u vrlo inspirativnom okruženju za rad i učenje. Na ovom Univerzitetu možete studirati na primer, žurnalistiku (novinarstvo), na nivou osnovnih studija koje traju 3 godine. Traži se IELTS skor 6.0 i odlične ocene iz društvenih predmeta iz srednje škole. Školarina za godinu dana iznosi oko 12.000 EUR. Sa druge strane, Roehampton Univerzitet nudi master program iz oblasti ljudskih prava i međunarodnih odnosa u trajanju od godinu dana, i školarina iznosi oko 13.500 EUR.

government-main

Italija

Italija je jedna od onih zemalja u kojima se političke nauke na engleskom jeziku mogu studirati uglavnom na privatnim univerzitetima, ali po prihvatljivim cenama i uz mogućnost dobijanja stipendije.  Univerzitet Cattolica del Sacro Cuore u Milanu nudi odličan program osnovnih studija međunarodnih odnosa na engleskom jeziku, koji je vrlo kvalitetan i prestižan, jer na njemu predaju vrlo poznati profesori koji predaju i na Bocconi-ju. Ne traži se polaganje prijemnog, već samo ocene iz srednje škole i znanje engleskog jezika. Školarina iznosi 7.500 EUR za godinu dana i moguće je dobiti umanjenje od oko 40%.  Isto važi i za master studije međunarodnih odnosa na ovom Univerzitetu. Ino Agencija je direktan partner ovom Univerzitetu, i ukoliko se prijavljujete preko nas, ne plaćate prijavu.

Sa druge strane, Bocconi Univerzitet takođe nudi program osnovnih studija međunarodne politike i vladavine, koji traje 3 godine i cena je 11.400EUR za godinu dana. Traži se IELTS skor minimum 6.0, SAT ili Bocconi test, ocene iz srednje škole kao i vannastavne aktivnosti. Moguće je aplicirati i za punu Bocconi stipendiju (o čemu smo pisali OVDE). Za master studije važe slična pravila, s tim da se traži polaganje GRE ili GMAT testa.

Pored Milana, osnovne studije političkih nauka i međunarodnih odnosa na engleskom jeziku nudi i John Cabot Univerzitet u Rimu, koji je američki univerzitet i čija diploma se direktno priznaje u Americi pri upisu na master ili doktorske studije, kao i pri apliciranju za posao. Ne traži se polaganje SAT testa, već samo posedovanje sertifikata engleskog jezika, i školarina po semestru iznosi 8.500 EUR. U Rimu su tu još i The American University of Rome i Tor Vergata Unviersity of Rome, koji nude programe globalne politike i međunarodnih odnosa.

Nekoliko je opcija za stipendiranje studija i života u Italiji: državne stipendije, regionalne stipendije i univerzitetske stipendije. Ukoliko vas zanimaju stipendije, javite nam se za više informacija.

image_100688_topicbig_gobg_100688.jpg

Nemačka

Nemački univerziteti nemaju osnovne studije političkih nauka na engleskom jeziku, ali zato nude pregršt mogućnosti za master, doktorske i postdoktorske studije. Oni su specijalizovani za programe političke teorije, političke filozofije, sociologije, društva i studije specifičnih regiona u svetu (Azija, Istočna Evropa, Rusija, Amerika i sl.). Najpoznatiji univerziteti za ovu oblast su Frei Unvierzitet u Berlinu, Humboldt Univerziet u Berlinu, Univerzitet u Bonu, Univerzitet u Kelnu, Univerziet u Manhajmu. Programi master studija traju dve godine, traži se dobro znanje engleskog jezika i dobar prosek na studijama.

Kako smo već pisali, studije na nemačkim univerzitetima su u 90% slučajeva besplatne, plaća se samo godišnje članstvo u studentskoj uniji od oko 250 EUR. Pored besplatnih studija, Nemačka nudi brojne modalitete stipendiranja inostranih studenata. Najviše preko DAAD stipendija, onda i preko regionalnih stipendija, specifičnih fondova, a za oblast političkih nauka studenti se mogu obratiti za finanisiranje i fondacijama koje su zainteresovane za obrazovanje mladih lidera, budućih političkih kadrova i akademaca iz ove oblasti. Ukoliko vas zanimaju stipendije za studije u Nemačkoj, javite nam se za više informacija.

france-politics-history-parliament-war-wwi-centenary.jpeg

Francuska

Na univerzietima u Francuskoj politička sociologija jeste njihova uža specijalnost, pa to treba tamo i studirati. Francuzi su vrlo zainteresovani za izučavanje političkih partija, izbora i izbornih procesa, raznovrsnih društvenih pokreta i inicijativa. Međutim, znanje francuskog jezika je neophodno za sve nivoe studija, osim za neke privatne univerzitete kao što je Science Po u Parizu, Lilu i Lionu.

Pored univerziteta, studije iz ove oblasti nude brojne visoke škole, od kojih je najprestižnija svakako L’École nationale d’administration (ENA) koja je prestižna za obrazovanje budućih političara, administracije i političkih kadrova u Francuskoj. Tu su takođe i Les Écoles des hautes études internationales et politiques (HEIP) specijalozovana za međunarodne odnose i međunarodnu politiku, kao i L’École des hautes études en sciences sociales, koja ima sjajne programe iz oblasti sociologije, prava, politike  na master i doktorskom nivou studija.

Specifičnost francuskog sistema obrazovanja (o kome smo već pisali ovde), je da postoje dva nivoa master studija, M1 koji traju godinu dana i M2 koji traju 2 godine. Za upis na M2 master program neophodno je da ste prethodno završili master studije u minimalnom trajanju od godinu dana, ili da ste završili osnovne studije od 4 godine.

Specifičnost upisa na doktorske studije se ogleda u tome da je neophodno da sami pronađete i kontaktirate profesora koji će biti vaš mentor za izradu doktorske teze. Tokom trajanja doktorskih studija (po pravilu 3 godine do max 5), nema polaganja ispita, već se student u potpunosti posvećuje istraživanju za svoj doktorat.

Osim navedenog privatnog Science Po, gde školarina za godinu dana iznosi oko 15.000EUR (uz mogućnost dobijanja stipendije), na državnim univerzitetima u Francuskoj vlada slična situacija kao u Nemačkoj, i školarina za godinu dana iznosi oko 500 EUR. Traži se znanje francuskog jezika minimum B2/C1 u zavisnosti od programa, dokumentovano DALF/DELF sertifikatom. Takođe, za master i doktorske studije Francuska vlada svake godine raspisuje konkurs za stipendiranje najboljih međunarodnih kandidata, koji se odvija preko Francuskog kulturnog centra u Beogradu.

Češka

U Češkoj možete studirate na engleskom jeziku na Anglo-American University u Pragu, koji je najstariji privatni univerzitet u Centralnoj Evropi i poznat po odličnim studijama političkih nauka. Drugi univerzitet je Charles univerzitet u Pragu.

MG_2469.jpg

Mađarska

Mađarska je u poslednjih desetak godina jedna od prvih 5 destinacija za master studente političkih nauka, najpre zbog CEU Univerziteta u Budimpešti. Na ovom Unvierzitetu možete pohađati master i doktorske studije iz najrazličitijih sfera političkih nauka i međunarodnih odnosa, na vrhunskom nivou i uz pristupačne cene (i mogućnost dobijanja pune stipendije). Traži se dobro znanje engleskog jezika, dobar prosek, aktivizam i prakse, dobra pisma preporuke i predlog istraživanja (Resarch Proposal). Cene školarina se kreću od 7.500 do 12.000 EUR za različite oblasti političkih nauka, ali CEU daje pune stipendije, i naši studenti su im naročito interesantni. Nemojte biti zavarani činjenicom da se ovaj Univerzitet nalazi u Mađarskoj, pa da je zbog toga lako upasti na program. Vrlo je kompetitvan i privlači brojne kandidate iz celog sveta. Više o CEU iskustvu pročitajte u tekstu OVDE.

Pored CEU, tu je i Metropolitan Univerziet u Budimpešti, koji za razliku od CEU, nudi i programe međunarodnih odnosa na nivou osnovnih studija. Školarina iznosi 2.200 EUR po semestru, traži se znanje engleskog jezika i dobre ocene iz srednje škole. Specijalnost ovog programa jeste međunarodna komunikacija i diplomatija. Traje tri godine.

Bruxelles EU-Parlamentet.jpg

Belgija

Osnovne studije društvenih nauka: komunikacije, sociologije i društvenih nauka na engleskom jeziku su u ponudi jedino Free Univerziteta u Briselu. Ovo je zajednički kooperativni program sa Univerzietetom u Gentu, takođe u Belgiji. Traje tri godine i traže se dobre ocene iz srednje škole i IELTS skor minimum 6. Cena školarine iznosi 2.950 EUR i isklučivo je rana aplikacija za inostrane studente (do 1.9.). Master studije oblasti političkih nauka u Belgiji na engleskom jeziku su brojnije. Moguće je studirati na KU Leuven, naročito specijalizovane programe Evropske unije, međunarodnih odnosa i međunarodnih organizacija. Cena školarine je oko 6.000 EUR za međunarodne studente. Zatim, tu su Univerzitet u Antverpenu, gde je godina studija 1.000 EUR, kao i Univerzitet u Liežu, gde je godina 2.400 EUR, i na koncu tu je College of Europe, prestižna ustanova za obrazovanje budućih kadrova u administraciji Evropske unije. Godina studija iznosi 16.000 EUR. Master studije iz ovih oblasti u Belgiji traju uglavnom godinu dana.

Ukoliko vas zanimaju studije iz oblasti političkih nauka u inostranstvu ili vam je potrebna pomoć u pripremanju aplikacije, pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: