IMG_4159Svoje utiske sa studija na Cattolica univerzitetu donosi Petar Spasojević, specijalista za komunikaciju u modi, koji trenutno živi i radi u Milanu. Možete ga pratiti kroz njegov blog i na Instragramu.

Cattolica

Università Cattolica del Sacro Cuore ili skraćeno UCSC je najveći privatni univerzitet u Evropi i ima 5 kampusa: u Milanu, Breši, Kremoni, Pjaćenci i Rimu.

Jedan je od najboljih Univerziteta u Italiji kada je reč o zaposlenju nakon studija i reputaciji koju uvažava kod kompanija, kako italijanskih tako i internacionalnih.

Kampus u Milanu je najstariji i najveći kampus ovog univerziteta i ujedno onaj na kojem sam završio svoje studije. Univerzitet nudi studijske programe iz različitih disciplina: od ekonomije, menadžmenta i biznisa do jezika, političkih nauka i medicine. Najveći broj programa je na italijanskom jeziku, ali je iz godine u godinu sve više onih na engleskom jeziku, naročito kada su u pitanju master studije.

Upis na studije

U Beogradu sam završio osnovne studije (tri godine) na Fakultetu za medije i komunikacije. UCSC ne zahteva da imate završene studije u trenutku slanja aplikacije jer se zvanična dokumenta kao npr. uverenje o diplomiranju i transkript ocena predaju prilikom samog upisa.

Što se tiče same aplikacije, potrebno je imati motivaciono pismo koje je jedan od najvažnijih delova aplikacije. Bitno je jasno istaći zašto birate baš taj program i koji su vaši ciljevi tokom studija, ali i nakon završetka istih. Pored motivacionog pisma, šalje se svakako transkript ocena, ali i preporuke vaših profesora. Ukoliko ste imali prakse tokom studija, predložio bih da pošaljete i preporuku iz firme u kojoj ste radili. Potrebno je dokazati i znanje jezika: engleskog ili italijanskog. Celokupna procedura je onlajn što znatno štedi vaše vreme i novac.

Stipendija

Tokom studija na UCSC bio sam stipendista Vlade Republike Italije. Za ovu stipendiju se možete prijaviti u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Prijave obično počinju na proleće i traju do juna, ali sve informacije možete naći na sajtu Instituta. Stipendija je merit-based i dodeljuje se za period od 3, 6 ili 9 meseci. U svakom slučaju, stipendija pokriva školarinu na Univerzitetu i zdravsteno osiguranje dok ostatak dobijate svaka tri meseca na račun u italijanskoj banci u iznosu od 620 evra. To svakako nije dovoljno da biste živeli u Milanu, ali mnogo znači. Da biste aplicirali za ovu stipendiju, potrebno je da znate italijanski jezik i da to dokažete nekim sertifikatom, kao i da priložite dokumentaciju koju traže. Ovu stipendiju ne bih preporučio nekome ko se oslanja na istu kao jedini izvor prihoda zato što stipendija zvanično počinje tek od januara, odnosno, ukoliko ste došli u Milano u septembru, stipendija će stupiti na snagu u januaru naredne godine, a prve tri rate (pošto se isplaćuje trimestralno) će vam biti uplaćene tek u martu ili aprilu. Što se tiče same školarine, prvu ratu ćete morati da platite svakako jer vaš dokument koji je dokaz da ste dobili stipendiju neće biti spreman pre decembra meseca. U trenutku kada ga dobijete možete tražiti refundaciju prve rate.

petar-milano-1.jpg

Program

U najvećem broju slučajeva, osnovne studije u Italiji traju tri godine, magistarske (laurea magistrale, master of science) dve godine, dok master programi traju godinu dana. Ukoliko ste u Srbiji završili 3 godine, najbolje je upisati dvogodišnje master studije, a ukoliko ste završili četiri godine možete upisati ili dvogodišnje ili jednogodišnje. Master programi u trajanju od godinu dana su više programi u vidu praktičnih kurseva i smatraju se specijalizacijom i nisu striktno akademski.

SVE O DIREKTNOM UPISU NA CATTOLICA PREKO INO AGENCIJE

Ja sam završio dvogodišnje master studije (laurea magistrale, master of science) na smeru Komunikacije za firme, medije i kompleksne organizacije (Comunicazione per l’impresa, i media e le organizzazioni complesse). Moj program postoji isklučivo na italijanskom jeziku. Prva godina je fokusirana najviše na predavanja i vežbe iz različitih oblasti komunikacija: psihologiju, ekonomiju, sociologiju, marketing itd. Svi predmeti imaju i praktičan deo koji se veoma često organizuje u saradnji sa kompanijama. Pored toga, česta su gostujuća predavanja predstavnika kompanija koja su veoma korisna. U drugoj godini je obavezno odraditi praksu koju možete pronaći uz pomoć fakulteta. U drugoj godini takođe postoje kursevi, ali u manjem broju s obzirom na to da je potrebno početi rad na tezi i odraditi praksu koja veoma ćesto traje i do 6 meseci.

Posebnost ovog programa je mogućnost uže specijaliazicije biranjem podsmera: korporativne komunikacije (moj smer), marketing menadžment, organizovanje događaja i menadžment medija.

Praksa

Tokom studija imao sam priliku da radim praksu u trajanju od 6 meseci u Nespressu gde sam se bavio digitalnim marketingom.

Praksu sam pronašao  na sajtu fakulteta gde svakodnevno izlaze ponude za prakse i svi studenti UCSC imaju pristup tom portalu.

Potrebno je biti uporan i aplicariti za prakse koje vas stvarno zanimaju.

Jezik

S obzirom da govorim italijanski već poprilično dugo, nisam imao problema da se uklopim u društvo kako sa Italijanima tako ni sa strancima. Programi na italijanskom jeziku su programi gde gotovo nema stranih studenata. Po mom mišljenju je veoma korisno znati italijanski jer je veoma teško sporazumeti se na engleskom, naročito na nekim mestima (policija, opština, vlasnici stanova, banka itd.). Iz tog razloga toplo savetujem svima koji planiraju da dođu u Italiju da počnu da uče jezik. Osnove italijankog jezika se mogu brzo savladati iako italijanski jezik objektivo nije lak.

IMG_3071

Cene

Život u Milanu je skup. Ono što mnoge zavara je ostatak Italije, naročito jug gde je sve znatno jeftinije. Milano je jedan od skupljih gradova u Evropi. Iznajmljivanje jednokrevetne sobe je u proseku oko 500 eura dok je krevet u dvokrevetnoj sobi oko 300. Naravno, za traženje smeštaja potrebno je mnogo sreće. Što se tiče cena u supermarketima, skuplje je nego u Srbiji svakako, ali je sve ipak pristupačno. Kada živite u Italiji, mocarela, vino, pršuta, pasta i ostali domaći proizvodi nisu više nikakav luksuz kao npr. u drugim zemljama gde se italijanska kuhinja smatra nečim ekskluzivnim. Što se tiče cena u restoranima, barovima, klubovima, možete naći i veoma jeftine lokale, ali i one prilično skupe.

Milano

Milano je centar italijanske ekonomije i jedan od globalnih centara mode i dizajna. Lepota Milana je nekako skriveno i potrebno je vreme, ali i želja I strpljenje da bolje upoznate grad. Meni lično život u Milanu veoma prija. Pozicija Milana je sjajna jer vam omogućava da budete na jezeru, planini ili moru za samo sat do sat i po. Vozovi veoma dobro funkcionišu i povezuju druge gradove u Italiji, ali i Švajcarskoj. Tri aerodroma u okolini Milana omogućavaju vam da brzo dođete do bilo kog evropskog grada.

IMG_6433

Posle studija

Moja velika želja kada sam došao u Milano bila je da radim u modi i ta želja mi se ispunila. Radim trenutno u jednoj agenciji za komunikacije koja je specijalizovna za modne brendove i bavim se istraživanjem i razvojom (research and development) u oblasti društvenih mreža i digitalnog marketinga u cilju pružanja inovativnih usluga našim klijentima. Pored toga, imam svoj lični modni i lifestyle blog na kom svakodnevno radim.

Petar Spasojević

Sve fotografije preuzete su sa sajta www.petarmilano.com 

 

Podelite s prijateljima: