Danas za vas piše Dunja Milošević, studentkinja osnovnih studija na prestižnom Sciences Po iz Francuske

SCIENCES PO PARIS

Ideja o studiranju u Francuskoj javila mi se već u osnovnoj školi jer sam francuski jezik krenula da učim još u vrtiću, pa sam od prve godine srednje škole počela da se pripremam za studije u Francuskoj. Iako je na našim prostorima slabo poznat, Sciences Po se, kao jedna od francuskih “Visokih škola” (Grandesécoles), nalazi u vrhu najprestižnijih univerziteta kako u Francukoj, tako i u Evropi i svetu. Stručnjaci iz različitih oblasti predaju kao stalni ili kao gostujući profesori. Cilj multidisciplinarnog programa je da studenti steknu znanja iz oblasti poput političkih nauka, ekonomije, istorije, sociologije, kao i sposobnosti brzog i efikasnog istaživanja i snalaženja, koje su danas krucijalne pri zapošljavanju.

STUDIJE

Fakultet čini 7 kampusa, od kojih je svaki orijentisan na određeni deo sveta i na kojima studenti provode prve dve godine osnovnih studija. Ove dve godine služe za sticanje opšteg znanja iz više društvenih nauka kao i učenju različitih jezika. Mislim da je interesantno napomenuti da se iz svakog predmeta, pored klasičnih predavanja, održavaju i časovi u manjim grupama (conférences) na kojima se detaljnije razgovara o lekcijama sa predavanja i na kojima, kroz diskusije i izlaganja istraživačkih radova, glavnu ulogu imamo mi studenti, a ne profesori.

studije u francuskoj

Na trećoj godini se odlazi ili na razmenu na jednom od partnerskih univerziteta iz celog sveta, među kojima su LSE, McGill, Columbia, NUS, Bocconi ili na praksu. Ova godina van Francuske nam omogućava da se usredsredimo na oblasti koje nas najviše interesuju i kojima bismo se dalje bavili na masteru u Parizu. Ja sam na programu Centralne i Istočne Evrope u Dižonu, a sledeće godine ću na razmeni biti na Triniti koledžu u Dablinu.

Pročitajte intervju sa Sanjom Beronjom, članicom komisije za prijem studenata u SciencesPo

PRAKTIČNO ZNANJE

Još jedna odlika programa studiranja na Sciences Po-u je njihovo insistiranje na praksi i aktivno učestvovanje u projektima. Po završetku prve godine, tokom letnjeg raspusta, neophodno je odraditi praksu u trajanju od najmanje mesec dana koja će biti ocenjena na osnovu izveštaja koji mi pišemo, ali i utisaka poslodavca. Pored toga, tokom sva četiri semestra na kampusima se organizuju razni projekti, od MUN i TEDx konferencija, preko pomaganja izbeglicama i azilantima u učenju francuskog jezika, do folklornih i muzičkih grupa.

UPIS

Kriterijum za upis je sličan kao i na većini stranih fakulteta, što znači da se gledaju CV, motivaciono pismo, prosek iz prva tri razreda gimnazije i iz prvog polugodišta četvrtog, i preporuke (od najmanje dva profesora). Traženi nivo jezika zavisi od kampusa do kampusa jer su predavanja na francuskom, na engleskom ili na nemačkom, u zavisnosti od programa. Ovo je prva etapa, i kandidat koji je prođe biva pozvan na intervju koji zapravo predstavlja najbitniji deo selekcije. Za intervju se nije moguće spremiti u potpunosti. Na sajtu Sciences Po-a se mogu naći uputstva za pripremu, ali ono što bih ja izdvojila kao najbitnije je : čitanje, čitanje i samo čitanje! Vesti, tekstovi na internetu, knjige… Šta god vam padne pod ruku. Rok za slanje aplikacije je uglavnom u maju (ove godine 2. maj), a intervjui se održavaju tokom nekoliko meseci u različitim gradovima.

STIPENDIJE

Za studente van Evropske unije, postoji stipendija ÉmileBoutmy, koja može da pokrije 30%, 50%, 70% ili u najboljem slučaju 100% od školarine (što je veoma redak slučaj). Pored ove, u Dižonu postoji i stipendija koju dodeljuje sam grad i koja važi i za treću godinu iako je provodimo van Francuske (oko 4.500 evra godišnje). Postoji takođe i fond za povraćaj jednog dela iznosa troškove smeštaja (Caisse d’allocations familiales – CAF) koji dosta olakšava život.

gen_dijon_1

ŽIVOT U DIŽONU

Iako glavni grad Burgundije, Dižon je relativno mali grad (oko 120.000 stanovnika), tako da su troškovi života znatno povoljniji nego u Parizu ili u mestima na jugu zemlje. U gradu postoji nekoliko domova, ali skoro svi studenti Sciences Po-a su u domu “Maret” koji se nalazi u samom centru grada in a 5-10 minuta od fakulteta (250 evra bez CAF povraćaja). Cene stanova se kreću od 250 do 600 evra mesečno plus troškovi komunalija (ima i skupljih naravno), ali uvek je bolja varijanta naći cimera i deliti troškove. Sam grad je simpatičan, ali nema ni previše mesta za izlazak što i nije loše jer na taj način nema mnogo stvari koje bi nas ometale u učenju (ovo svakako ne znači da nema nikakvog provoda). U regiji se nalaze razna mestašca sa muzejima i vinarijama, kao i vinograda koje deifnitivno vredi obići.

ZNAČAJ STUDIRANJA NA SCIENCES PO-U ZA BUDUĆNOST

Pored međunarodnog iskustva i prijateljstava i mogućnosti da se nauče različitijezici (ja imam francuski, engleski, italijanski i ruski), da se učestvuje u raznim projektima, odlazi na prakse i na neki od univerziteta na svih sedam kontinenata, kao najbitniju prednost Sciences Po-a bih izdvojila radne navike koje se stiču. Program na kampusu u Dižonu na kome ja studiram, dosta je naporan 🙂

studije na sciences po

Od nas se zahteva da pišemo radove, spremamo usmene prezentacije, radimo domaće, case study-je, itd. u veoma kratkim vremenskim rokovima. Sve ove obaveze vrednuju se više nego sami ispiti, tako da je stres konstatno prisutan. Međutim, svi stariji i stari studenti koji su prošli kroz ovaj program tvrde da im to posle, na masteru i kada se zaposle, predstavlja neverovatnu prednost u odnosu na druge kolege. I sama sam, kako vreme prolazi, sve svesnija koliko mi je taj težak rad značio.

Dunja Milošević


Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i biranja programa, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: