Prijava za Švedskoj je u toku, rok za prijavu na studije je 16.jan.2017> www.universityadmissions.se

Prijava na stipendiju, rok je takođe 16.jan.2017>  https://studyinsweden.se/scholarship/swedish-institute-study-scholarships/ 

Uvod

Nakon završenog Fakulteta bezbednosti u Beogradu, odlučila sam da se prijavim za master studije u inostranstvu. Godinu dana kasnije, nalazim se u Švedskoj kao stipendista Švedskog instituta pri Vladi Kraljevine Švedske, na dvogodišnjem master programu pod nazivom Međunarodni i evropski odnosi.

Apliciranje

Sam proces apliciranja za studije u Švedskoj je nešto drugačiji u odnosu na druge zemlje, ali je krajnje jednostavan. Apliciranje funkcioniše putem vebsajta universityadmissions.se za sve kurseve i programe koji se nude na engleskom jeziku, na svim univerzitetima u Švedskoj. Dakle, za master studije, potrebno je sastaviti listu koja se sastoji od najviše 4 željena univerziteta do 16. januara. Nakon toga, na istu veb stranicu je potrebno uploadovati sva dokumenta koja univerziteti zahtevaju. Znači, dokumenta se ne šalju univerzitetima direktno, nego sve funkcioniše putem ovog sajta.

master u svedskoj.jpgLinkoping kampus

Stipendija

Drugi deo aplikacije je prijava za stipendiju. Od 2017. godine, drugačija je aplikacija, jer za Master ne postoji posebna stipendija za Balkan, već smo u fondu sa OECD zemljama. (Za PhD i dalje postoji fond za Balkan) Drugo, prijavljuje se u dva dela. Prvi deo prijave je do 16.januara, a drugi deo početkom februara. Stipendija je puna i pokriva školarinu, putovanje i troškove života.

Od aplikanta se očekuje da preda motivaciono pismo (ili pisma, u slučaju da se prijavljuje na više od jednog univerziteta), pisma preporuke, sertifikat jezika i CV u Europass formatu. Motivaciono pismo se sastoji od nekoliko pitanja vezanih za liderske veštine i planove za budućnost, po završetku master studija. Više o njihovim stipendijama možete pročitati ovde.

Kako funkcioniše obrazovanje u Švedskoj?

Obrazovni sistem Švedske je potpuno drugačiji od onoga na šta smo mi navikli u Srbiji. Ovde, predavanja imam samo 2 ili 3 puta nedeljno, i ona traju sat ipo. Odnos između studenata i profesora je neformalan, i od studenta se očekuje da se profesoru obraća isključivo imenom. Svaka inicijativa je vrlo dobrodošla, a ceo sistem je fokusiran na studenta, od kog se očekuje samostalnost, dok je profesor tu samo da da određene smernice. Švedsko obrazovanje je poznato po radu u grupama, gde je rad uvek i isključivo jednako podeljen.

Život

Kao jedna od zemalja sa najvišim životnim standardom, Švedska je izuzetno skupa zemlja. Međutim, stipendija Švedskog instituta je dovoljna za pristojan život, i po koje putovanje tokom studiranja u Švedskoj. Švedski studenti uglavnom rade pored studija, dok je stranim studentima, usled nepoznavanja jezika, nešto teže pronaći posao, međutim, nije nemoguće. Ja radim pri odeljenju za marketing i komunikacije na svom univerzitetu, kao student – ambasador, odnosno radim na održavanju društvenih mreža namenjenih međunarodnim studentima.

20150125-stockholm-sweden-0172

Učenje švedskog jezika

Što se tiče učenja jezika, na LiU postoje kursevi švedskog namenjeni stranim studentima. Pored toga, za studente koji imaju dovoljno slobodnog vremena pored studija, postoji mogućnost učenja švedskog jezika u SFI (Švedski za imigrante), potpuno besplatno. Jezik sam po sebi nije toliko težak, jedini problem je što svi Šveđani govore engleski, te su veoma predusretljivi, i retko kada dobijete priliku da vežbate svoje znanje švedskog van časova.

Da li studirati u inostranstvu?

Odlazak na studije u inostranstvo je bila jedna od najboljih odluka koje sam do sada donela.

S jedne strane, to znači napuštanje zone komfora koju imamo kod kuće, porodice i prijatelja, i svega ostalog što nam pruža sigurnost. S druge strane, to doprinosi našem iskustvu, upoznavanju sebe, obrazovanju i otvorenosti ka novim kulturama. Bez obzira na to da li vas Švedska asocira na hladno vreme, državu blagostanja, Ikeu, ABBA-u, H&M, ili nešto drugo, ona je odlično mesto za život, zbog svog sistema i visoke kulture ljudi i institucija. Zato uopšte ne iznenađuje činjenica da su Šveđani jedna od najsrećnijih nacija na svetu!

Antonija Vidaković

Stipendistkinja Švedskog Instituta, MA


Ukoliko ste zainteresovani za studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: