Želite studirati u Evropi ali niste sigurni koliki su troškovi? Pripremili smo za vas prosečne troškove školarina i troškova života u evropskim zemljama – i naravno deo je posvećen aktivnostima koje su besplatne!

Imajte u vidu da su cifre ispod date kao prosek. Tačne iznose cena studija i stipendija proverite u detajlima koji su napisani na sajtu odabranog univerziteta i zapamtite da će procenjeni troškovi života varirati od grada u kom se nalazite i stila života kakav ćete voditi.

Austrija

Prosečna školarina: Besplatna za domaće/EU studente; 762,21 eura za semestar za internacionalne studente na svim nivoima.

Prosečni troškovi života: 10200 – 12000 eura za godinu dana.

Studenti iz Evropske Unije mogu da studiraju besplatno osim ako školovanje produže više od standardnog vremena koje je potrebno da bi se taj predmet položio. U tom slučaju cena školarina je 363,36 eura za jedan semestar. Svi studenti su dužni da plate članstvo u studentskoj uniji koje iznosi oko 17,50 eura po semestru.

Belgija

Prosečna školarina: Maksimum 890 eura za godinu dana za studente iz zemalja EU i 890 do 4450 za one studente koji nisu iz zemalja EU.  Ovo važi za sve nivoe studija.

Prosečni troškovi života: 10200-11400 eura za godinu dana.

Mnogo je razloga zašto studirati u Belgiji: svetski poznati univerziteti, odlične prilike za internacionalno sklapanje kontakata, poznati multikulturalni i višejezični gradovi, domaćini su dobre regionalne kuhinje i specijaliteta, divna priroda i iznad svega dobar kvalitet života i naravno poznati belgijski vafl. Kao bonus, cene školarina su prihvatiljive.

Danska

Prosečna školarina: Besplatne studije za studente iz zemalja EU na nivoima studija, za sve ostale studente cena školarina je oko 6000-16000 eura za godinu dana.

Prosečni troškovi života: 11257 eura za godinu dana.

Danska je dobra opcija za studente iz EU zemalja. Skoro sva predavanja su na danskom ali ima više od 600 internacionalnih priznatih programa na engleskom jeziku. 86% stanovnika priča engleski jezik.

Finska

Prosečna školarina: Ranije je bilo besplatno, a od 2017. godine studenti koji nisu iz EU/EEA zemalja morati plaćati oko 1500 eura godišnje.

Prosečni troškovi života: 9600 eura za godinu dana

Finska je nešto dostupnija za studije nego nordijske zemlje Norveška, Švedska i Danska kada se uzimaju u obzir troškovi života i javni kursevi koji su besplatni (osim nekoliko specijalizovanih kurseva). Postoji mnogo toga što možete uraditi dok ste tamo, to je bogata zemlja sa dobrim standardima za život.

Francuska

Prosečna školarina: 189 eura za osnovne studije na državnim univerzitetima, 261 eura za master programe. Privatni univerziteti su skuplji.

Prosečni troškovi života: 9600 eura

Najpopularnije mesto za turiste, Francuska je popularna i kao destinacija za studije u inostranstvu. Nudi relativno dostupne školarine i prihvatljive troškove života. Školarine su iste za domaće i strane studente, a skuplje su u privatnim školama i fakultetima. Troškovi života su skuplji u Parizu, ali možda ćete videti da je ipak vredan toga jer je bio proglašen za studentski grad 4 puta za redom!

Nemačka

Prosečna školarina: Besplatno za studente osnovnih i doktorskih studija, plaća se samo studentska taksa koja iznosi oko 300 evra po semestru. Privatni univerziteti i biznis programi su 10-20 hiljada evra. Besplatno studiranje važi i za programe na engleskom.

Prosečni troškovi života: oko 10 000 eura za godinu dana, uključujući i potrebe vize (finansijska garancija iznosi 10 332 evra).

Nemačka je jedna od najpoznatijih non Anglophone studentskih destinacija, koja nudi svetski poznate univerzitete i odličan kvalitet života. Osnovne studije su besplatne na državnim univerzitetima. Studenti koji su završili osnovne studije na nekom drugom mestu zovu se non consecutive studenti i obično ako žele da upišu master postoji neka školarina za njih. Doktorske studije su pokrivene prvih šest smestara. Svi studenti plaćaju oko 250 eura po semestru za administrativne troškove. Više o troškovima života u Nemačkoj možete pročitati ovde. Postoji DAAD stipendija ali oni se daje uglavnom studentima koji imaju bar B2 iz nemačkog i studiraju na nemačkom.

Irska

Prosečna školarina: Besplatno za EU i EEA studente + 3000 eura za studentski servis. Od oko 10000 za studente ne EU zemalja za osnovne studije i 10500 za doktorske studije.

Prosečni troškovi života: 5000-11000 po jednoj godini.

Irska ima dobre univerzitete pomešane sa dugom tradicijom, divnom prirodom, jedinstvenom kulturom što je čini privlačnom kao studentsku destinaciju.

 Italija

Prosečna školarina: osnovne studije na državnom fakultetu 850 – 2000 eura za jednu godinu. 1500 eura za doktorske studije. Verovatno najpovoljnija zemlja za studente sa naših prostora jer daju različite stipendije, blizu je i državni i privatni univerziteti su povoljniji u odnosu na druge zemlje EU:

Prosečni godišnji troškovi života: 10-12000 eura

Školarine privatnih univerziteta kreću se oko 10000 eura za godinu, državni univerziteti su označeni kao jeftiniji. Strani studenti se mogu prijaviti za stipendije i grantove kao i lokalni studenti pa rangiranje može ići po proseku ili imovinskom stanju. Ovo se odnosi na stipendije, studentske kredite, domove, studentske kantine i dodatne troškove.

Norveška

Prosečna školarina: Besplatna za sve državne univerzitete (izuzetak su neki specijalizovani kursevi).

Prosečni troškovi života: 1270 eura za godinu dana (ako se živi u studentskom domu)

Školarina je u Norveškoj besplatna za sve, osim za specijalizovane kurseve (obično na doktorskim studijama). Jedino što ćete morati platiti su troškovi za jedan semestar koji iznose od 30 do 60 eura. S druge strane, troškovi života umeju da budu izuzetno visoki ako se ne jede u menzi i ne živi u domu, pa treba biti obazriv.

Rusija

Godišnja školarina: 3750 do 7411 eura za sve nivoe studija.

Prosečni godišnji troškovi života: 7618 do 8784 eura. (ako se živi u studentskom domu)

Kao najveća država na svetu u Rusiji ima mnogo interesantnih kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti. Troškovi života su iznenađujuće niski (ako izuzmemo Moskvu koja je izuzetno skupa), a ni školarine nisu mnogo visoke. Postoje i stipendije koje vam mogu pomoći pri finansiranju, koje nudi Vlada Rusije.

Španija

Prosečna školarina: za državljane EU 680 – 1280 eura za osnovne studije na državnim univerzitetima; 1320 – 1500 eura za doktorske studije. Za non EU studente cene su od 3 do 8 hiljada evra po godini. Ne daju stipendije ni za jednu zemlju Balkana.

Prosečni troškovi života: 10600 – 13200 za godinu dana

Španija nudi mnogo lepih lokacija za studije i za mnoge ona je prvi izbor zbog dobrih univerziteta, privlačnog načina života i činjenice da je španski jedan od jezika koji se govori u mnogo zemalja na svetu.

Švajcarska

Prosečna školarina: 1166 do 2015 eura za godinu dana za sve nivoe studija; Internacionalni studenti moraju još da plate dodatnih 460 eura na osnovnim studijama, a na master studijama još 88 eura.

Prosečni troškovi života: 16089 do 25380 eura za godinu dana.

Švajcarski univerziteti su visoko rangirani, kao na primer ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology. On je rangiran među prvih 10 univerziteta na svetu prema QS World University Rankings, a blizu njega je i EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne). U ovoj državi školarine su razumljivo skupe, a troškovi života su prilično visoki.

Holandija

Prosečna školarina: 1984 eura za sve nivoe studija za studente iz EU; studenti iz drugih država plaćaju oko 6000 do 12000 eura za osnove studije a 8000 do 20000 su master i doktorske studije.

Prosečni troškovi života: 9600 do 13200 eura za godinu dana.

Holandija je popularna desitnacija za studente širom sveta. Poznata je po toleranciji i liberalnom etosu i bogatstvima studentskog grada –  biciklističkog grada (koji ova nacija preferira kao prevozno sredstvo). Cene su slične cenama onima na zapadu Evrope.

Velika Britanija

Prosečna godišnja školarina: 11489 eura za studente iz EU; 15409 eura za studente van EU. Internacionalni studenti su dužni da plate od 12825 do 16678 eura za master studije.

Prosečni troškovi života: 10877 eura za godinu dana.

Dok London ima prestižne univerzitete život u njemu je prilično skuplji od ostalih gradova. Dostupnija varijanta su univerziteti u Škotskoj ili Severnoj Irskoj.

Poljska i Češka

Za  Poljsku i Češku važi pravilo da ako znate njihov jezik studiraćete besplatno. Ako ne, u Poljskoj internacionalni studenti plaćaju oko 1970 eura za godinu dana U Češkoj je isto, s tim što ako ne znate jezik plaćate oko 3897 eura za godinu dana. Troškovi života u Češkoj su pogodniji nego u drugim zapadnim zemljama, pa tako za godinu dana života u ovoj zemlji ćete platiti oko 3800 do 8160 eura.

 izvor: http://www.topuniversities.com/student-info/student-finance/how-much-does-it-cost-study-europe#comment-20965

prevela: Milena Milošević


Ukoliko želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: