Dragi svi,

Kao i svake godine, turska vlada je raspisala poziv za stipendije za Bachelor (osnovne), Master i doktorske studije u Turskoj. Stipendije su namenjene studijama na državnim fakultetima, uglavnom na turskom jeziku. Postoje pojedini programi na engleskom, francuskom i arapskom.

Ko može da se prijavi?

Za osnovne studije kandidat ne sme biti stariji od 1995. godišta, ne sme imati tursko državljanstvo, ne sme imati prosek manji od 3.5 (medicina 4.5) i mora biti dobrog zdravlja. Za master studije ne sme biti stariji od 1986. godišta, ne imati tursko državljanstvo niti da je studirao u Turskoj, da je imao prosek minimum 8.75 i da će najkasnije do 30. jula da stekne diplomu ako već nije, kao i da je dobrog zdravlja. Dobro zdravlje je neophodno i za PhD studente, kao i da nisu rođeni pre 1981. godine, da nemaju prosek manji od 8.75 na masteru ili osnovnim studijama. Državljani svih balkanskih zemalja mogu da se prijave.

stipendije turska

Kako se prijavljuje

Ukoliko su master ili PhD studije na engleskom, neophodno je imati sertifikat jezika. Za ostale programe na turskom jeziku, uči se turski jezik godinu dana. Prijava je online, i traje do 31. marta. Ponekad je potreban GMAT ili neki drugi test za master studije. Ostala potrebna dokumentacija je standardna.

Visina stipendije

Stipendija je puna. Za sve nivoe studija, osim džeparca, uključena je i plaćena školarina, plaćeno učenje turskog jezika od godinu dana, povratna karta i zdravstveno osiguranje. Razlikuje se visina džeparca. Za osnovne studije je 190 evra mesečno, za master studije je 265 evra mesečno, a za doktorske studije je 375 evra mesečno. Ova stipendija najviše pogoduje studentima osnovnih studija, jer je tih stipendija malo u svetu, a najmanje doktorantima, jer je delimično niska. Opet, smeštaj je plaćen, a Turska za život nije skuplja od Srbije, posebno ako ste van Istanbula. Svakako, ovo je opcija koju treba imati u vidu 🙂

Srećno!

Ana Marija Popović


logo final-01Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i biranja programa, pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: