Kako na Master_Marija Bulatovic1Marija Bulatović je ovaj semestar umesto u Podgorici počela u glavnom gradu Letonije kao stipendista Erasmus+ programa. Ideja da studira u državi o kojoj je jako malo znala I čija kultura joj je djelovala drugačije od sopstvene bila je izazov koji je prihvatila!. Marija je studentkinja Političkih nauka na University of Latvia. Učestvovala je u  raznim projektima i radu vladinih i nevladinih organizacija, kao i organizaciji kulturnih događaja i konferencija.

APLICIRANJE

Što se tiče procesa apliciranja, bilo je potrebno dostaviti prosjek ocjena, potvrdu o studiranju, sertifikat o poznavanju engleskog jezika, motivaciono pismo i CV, nakon čega je bilo potrebno popuniti online prijavu. Mislim da je  izlišno govoriti o važnosti dobro napisanog motivacionog pisma. Ukoliko aplicirate za Univerzitet Letonije definitivno ćete imati materijala, jer po ocjeni prestižnog sistema za rangiranje univerziteta QS World University Rankings spadaju u 5% najboljih svjetskih univerziteta. Ovaj univerzitet je ujedno I jedini iz cijele Letonije koji se nalazi na listi.

RIGA

Riga je predivan grad. Arhitektura je uglavnom u Art Nouveau stilu, mada se mogu vidjeti I ostaci tzv. drvene arhitekture. Osim ljepote, Rigu karakteriše i  izuzetna hladnoća, što je i razumljivo kada uzmemo u obzir njen pribaltički položaj. Za razliku od klime, ljudi su izuzetno prijatni i uvijek spremni da pomognu, uprkos slabom poznavanju engleskog jezika. Službeni jezik je letonski, ali gotovo svi znaju ruski, što mi je bila olakšavajuća okolnost, obzirom da sam ga učila ranije. Što se saobraćaja tiče, Riga je odlično povezana sa okolnim državama, a ovdašnje autobuske kompanije često imaju rasprodaje karata, pa povratnu kartu do Sankt Peterburga možete naći i za 17 eura.

UNIVERZITET LETONIJE

Kao glavnu razliku između sistema studiranja na matičnom i ovdašnjem  univerzitetu navela bih to što se na Univerzitetu Letonije veliki akcenat stavlja na praktični dio. Časovi su veoma interaktivni, diskusije i debate nose dobar dio finalne ocjene. Studenti se podstiču da kritički razmišljaju, a profesori koji su eksperti  u svojim oblastima (Daunis Auers, npr.) trude se da izvuku maksimum iz njih. Ono što sam primijetila jeste da se na svim predavanjima kojima prisustvujem jedan dio časa posveti Letoniji-  Letonci su veoma ponosni na svoju državu, a posebno na činjenicu da su prošle godine predsjedavali Evropskom Unijom.

Kako na Master_LetonijaSTIPENDIJA

Erasmus+ program je poznat po visokim stipendijama koje daje studentima sa Zapadnog Balkana, tako da to nije izuzetak ni u ovom slučaju. Stipendija je sasvim dovoljna za normalan život, jer su cijene manje- više iste kao u Crnoj Gori. Soba u studentskom domu je 100 eura,  dok je privatni smještaj mnogo skuplji i grijanje u najvećem broju slučajeva nije uključeno u cijenu, tako da je dom mnogo isplativija opcija. Mjesečna karta za javni prevoz je od 10-16 eura.

Studijski boravak na Univerzitetu Letonije nije moje prvo iskustvo studiranja u inostranstvu. Prije ovoga,  jedan semestar sam provela na Ondokuz Mayis Univerzitetu u Turskoj kao stipendista Mevlana programa razmjene. Kada uporedim ova dva iskustva, prednost dajem školovanju u Rigi iz više razloga – visina stipendije, ali i kvalitet nastave.

ZAŠTO NA STUDIJE U INOSTRANSTVO?

Ono što je nepobitna činjenica jeste da su obje razmjene učestvovale u oblikovanju moje ličnosti i da su, svaka na svoj način, uticale na moj dalji lični I profesionalni razvoj. Mislim da je ovo dovoljan dokaz koji ide u prilog tvrdnji da je studiranje u inostranstvu jedinstveno iskustvo. Moj savjet svim studentima je da apliciraju, vjeruju u sebe i da zanemare sve predrasude koje imaju vezano za ovaj oblik školovanja, ali i druge narode i države. Od života i školovanja u inostranstvu dobićete mnogo- usavršićete sebe u ličnom smislu jer tek izlaskom iz zone komfora shvatate koliki su vaši kapaciteti, usavršićete se u svojoj oblasti, poznavanju jezika, ali i steći brojne kontakte i prijatelje širom svijeta, što je u vremenu globalizacije izuzetno važno.


Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i biranja programa, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: