OVO JE MOTIVACIONO PISMO ZA APLICIRANJE NA STUDIJE.

Kroz rad sa klijentim u Ino Edukaciji, do sada smo videli na stotine motivacionih pisama, i pomogli mnogim ljudima da se upišu na željene mastere, ili dobiju željeni posao. Ispod vam dajemo besplatan uvid u to kako se piše motivaciono pismo.

Motivaciono pismo se ponekad zove i cover letter ili personal letter, ali je forma ista. U motivacionom pismu treba da stavite naglasak na bitne stavke u cv-iju i da pokažete zašto baš Vas neko treba da primi na određeni program. (Ljudi sa Balkana su suviše orijentisani na prosek, a on nije najbitniji, posebno ne za motivaciono pismo). Treba da pokažete viziju, efektivnost i svestranost. Motivaciono pismo, osim Vaše motivacije, treba da posvedoči i o Vašem akademskim i profesionalnim kapacitetima. Dakle, nije poenta da napišete esej i pokažete kako ste filozof i rečit i kako ćete uvesti Srbiju u Evropsku uniju, nego da praktičnim primerima pokažete ZAŠTO želite na određeni master i ŠTA KONKRETNO ćete da uradite sa tim znanjem. Argumentujte svoje uspehe i dostignuća. Primena znanja i analitičko mišljenje je nešto što na našim univerzitetima slabo postoji, te se to retko sreće i u našim motivacionim pismima – a to je najvažnije. Komisija mora da zna za šta vama treba ta diploma i znanje.

Primer: Ja sam u aplikaciju za Master Sustainable Development pisala 2 project proposal-a u okviru motivacionog: Građenje greenfield zone u Pančevu, i eolski potencijal Pančeva u sledećih 10 godina. Dajte jasne ideje, posebno za master studije. Za osnovne studije je dovoljno navesti šta bi bila idealna karijera.

Motivaciono pismo – primer

FOR: NEKI UNIVERZITET                                                                 Mesto i datum

 MOTIVATION LETTER 

Dear Madam / Sir,

I pasus: Želim da se prijavim na vaš fax jer je odličan i prestižan u oblasti toj i toj, a mene zanima to i to i vidim se tamo i tamo.

II pasus: Zašto želite BAŠ na taj master? Da vide da idete ciljano, a ne da bi negde letovali godinu ili dve. Ja sam pisala da želim da studiram održivi razvoj jer ću se vratiti u Pančevo da se bavim ovim pitanjem i jer nemamo ekspertizu u menadžmentu u politici. I jer sam kroz svoj rad u Skupštini videla da nam baš iz ovoga trebaju eksperti, ali pošto smo nerazvijeni, mi nemamo gde da naučimo itd… U tom stilu, znači zašto hoćete i generalno okvir vašeg background-a koji vas je motivisao.

III pasus: Zašto baš ti? Kako si ti drugačiji/drugačija od drugih? Ovde stavite naglasak na neke bitne momente iz cv-ija opet… Tipa imam international experience, ili iskustvo u radu sa NGO sektorom. Ja sam pisala da sam ja politikolog, i da ću “provide political view on governance issues, since Serbia has difficulties with power-sharing” .Tako nešto, pokažite svoje komparativne prednosti i kapacitete. Onda NARAVNO da ste iz Srbije “that is a developing country, and I would give our examples in some topic”. Bar za Srbiju neku specifičnost možete naći. (Generalno se odavde slabije prijavljuju, pa ako imaju neke lepe kvote za Balkan, može da se uđe).

IV pasus:  Kad se vratim u Srbiju, preneću vrednosti vaše zemlje ovde i primeniću znanje stečeno kod vas u svom radu ILI planiram karijeru u inostranstvu ILI pokrenuću svoj biznis. Želim da upoznam druge mlade motivisane ljude. Verujem da ću opravdati vaše poverenje itd.. U tom stilu, kulturica.

Best regards,

Pera Perić

U slučaju da postoje uputstva za pitanja motivacionog pisma (kao za MBA), jasno pratite linije za pisanje koje su date. Ukoliko Vam je potrebna pomoć ili revizija, možete uzeti ovu uslugu – pogledajte na našem sajtu. Pokušajte da vam rečnik bude što bolji i smisleniji. Dužina negde oko stranu, stranu i po, font 12. Maksimum 2 strane. Nikakvi romani i jadikovke, jer to nije tema i format motivacionog pisma – tema je vaša motivacija i budućnost, a ne prošlost. Budite samouvereni, koncizni i jasni.

Moj uzor je bio Čerčil:

A speech should be like a woman’s skirt: Long enough to cover the topic, yet short enough to be interesting. (Winston Churchill) 


Ako želite na studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: