Svakako najdosadniji deo mastera, ali ne obavezno noćna mora 😀 Hah, razne ćete avanture doživeti. (Memorandumi, preporuke, stavke cvija, potvrde, skeniranja, štampanja, štampanja, skeniranja…) Ali ajmo ispočetka.

Kad ste se nagledali sajtova i sajtova i prelomili za neke mastere, sledi pisanija. Moram da napomenem da OBAVEZNO aplicirate bar na 3, jer se nikad ne zna gde ćete ili nećete proći. Recimo ja sam primljena na najjače mastere, gde se najveće pare vrte (preko 50.000e), a nisam dobila stipendiju za mnogo slabije mastere. Dakle, nikad se ne zna! VRLO je bitno da se NE POTCENJUJETE. Svet nije pun extremnih genijalaca, već samo običnih studenata, gde se manjina njih odvaži da aplicira, a još manje da ode. Tako da kul i samouvereno! Bar je apliciranje džabe (osim za par faxova u Engleskoj)

Važno je da vam je jasno na šta aplicirate. Aplikacija mora da bude KOMPAKTNA!!! CV usaglašen sa motivacionim pismom, preporukama, project proposal-om (ako treba). Da ste stažirali u odgovorajući institucijama, ngo-ovima… (Pokušajte da stažirate negde, bar se u Srbiji lako ulazi u institucije. Par meseci negde će vam se itekako vrednovati u apliciranju) Da bi neko uložio pare u vas, on mora da vidi da vi tačno znate šta hoćete, da ste motivisani, hrabri (tj. da nećete na pola da se vratite u domovinu, a njima propadnu pare) i da ćete se po završetku programa vratiti kući 🙂 Niko neće imigrante, dakle napišite u motivacionom pismu kako ćete da implementirate sve lepo što tamo naučite u vašoj zemlji. Ne potcenjujte ovu stavku.

Sve u aplikaciji treba da se slaže kao Lego kockice

APLIKACIONI FORMULAR 

Neke aplikacije ovo imaju, a neke ne. Negde ovde ide motivaciono, a negde ne, sve zavisi. Popunjavajte uvek elektronski, pa ako treba poštom, odštampšajte i rukom potpišite. Ako se šalje mejlom, UVEK sačuvajte u PDF-u. Pet puta proverite (plus još neko) da li se podvukla neka gramatička i slovna greška. Džaba pišete kako ste fluent u engleskom, ako se iz vašeg pisma vidi da niste savladali present perfect ili speling. Zato četvoro oči otvorite. Neka vam neko stručan ili ko je već ranije aplicirao pregleda svu dokumentaciju. Ono što se meni činilo super mudro, nekim mojim starijim prijateljima bilo je smešno, pa smo zajedno prekrojavali moja pisma. Mnogo puta.

Ana Marija Popović

Ukoliko vam je potrebna pomoć u apliciranju, kliknite ovde.

Podelite s prijateljima: