UPDATE: Ovaj post sam napisala pre više od 3 godine, i odlučila sam da ga preradim, jer sad imam daleko više iskustva. Malo novog, malo starog iskustva za Vašu dobru preporuku.

ZAŠTO JE PREPORUKA BITNA?

Ovo je deo aplikacije gde najviše možete da se istaknete, a prilično bezbolno. Uglavnom se traže po dve preporuke, ali svuda možete da pošaljete više njih, što vam ja toplo preporučujem. Preporuke služe da potvrde činjenice koje ste naveli u cv-iju i vaše osobine koje ste naveli u motivacionom pismu. Takođe, može i da pokaže Vaš socijalni kapital, koga sve znate, ko stoji iza vas, gde ste sve radili itd. Jednostavno, ovo je deo aplikacije gde najlakše možete da iskočite iz gomile.

KOLIKO PREPORUKA POSLATI?

Kada sam ja aplicirala, stariji kolega mi je rekao da pošaljem 5, ali mi je to bilo previše, pa sam poslala 4. I bio je u pravu, upalilo je sa više preporuka. Pošaljite uvek bar 2 preporuke, osim ako izričito nije naglašeno da sme samo 2. Oni uvek da kažu treba dve, ali poneki naglase da se ne šalje preko dve. Uvek obratite pažnju na ovaj detalj.

KAKO PREPORUKA TREBA DA IZGLEDA?

Uverljivo. Potrudite se da Vam preporuku daju na memorandumu firme, fakulteta, organizacije. Da se vidi da je to ozbiljno a ne neka leva priča. Preporuka mora da i samim izgledom skrene pažnju. Potrudite se da bude u boji. Ako šaljete poštom onda pečat (ako ima) i rukom potpisana, a ako se šaljem mejlom onda sve to isto, pa lepo skenirana, pa sačuvana u pdfu. Generalno, gledajte da svu dokumentaciju šaljete u pdfu. Ako se šalje poštom nabavite koverte insitucije koja vam je referent.

ŠTA TREBA DA PIŠE U PREPORUCI?

Profesori uglavnom daju neke generičke preporuke, kopiraju stare stotinama godina. Vi pokušajte da popričate sa njima o tome šta biste voleli da piše u preporuci. Drugo, proverite koliko dobro vaši profesori ili poslodavci znaju engleski, pošto preporuke treba da budu napisane na tečnom i akademskom engleskom. Nemojte da šaljete preporuke na nekom bantu engleskom, tu više štete nego koristi.Ponekad nije loše da sami napišete draft preporuke, i to date onima koji vam pišu preporuku. U tom draftu naglasite detalje koje mislite da je bitno da komisija uoči o vama. Nema svaka preporuka naglasi nešto drugo iz vašeg motivacionog pisma i biografije.

U preporuci naslovite na vrhu za koga je tačno preporuka, za koji univerzitet, i za koji studijski program. Da se vide da referenti znaju o čemu se radi.

OD KOGA UZETI PREPORUKU?

Pošto vam uglavnom treba 2 preporuke, jednu uzmite sa fakulteta, jednu sa posla, prakse, stažiranja i jednu od neke uticajne ličnosti ili institucije do koje ste u mogućnosti da dođete, ili nekoga ko je u nekom smislu povezan sa temom vaših budućih studija. Npr, ja sam za studije lokalnog razvoja uzela preporuku od gradonačelnice Pančeva gde je ona napisala kako sam ja mladi lider na lokalnom nivou, kako razumem lokalni razvoj i lokalnu politiku, itd… Kroz ovo vi pokazujete da ste prihvaćeni u društvu, da imate neki socijalni kapital i da ste prepoznati. I izdvajate se u odnosu na druge kandidate koji šalju 2 standardne preporuke. Srećno!


logo final-01 (2)Ukoliko vam je potrebno pisanje preporuke ili druge dokumentaciju, pošaljite besplatan upit ispod

Podelite s prijateljima: