Cv je vrlo bitna stavka u apliciranju, jer pokazuje šta ste vi i ko. Kada pišete cv, treba da imate na umu komisiju koja to čita, i šta bi ona otprilike htela da vidi. Ovaj tekst je o cv-iju za master, za cv za posao kliknite ovde.

Postoje dve opcije za pisanje:

1. da izmislite veći deo

2. da budete iskreni

Ja vam preporučujem ovo drugo, jer će vas otkriti kad-tad, ili na intervjuu, proveriće, ili kasnije na studijama, pa postoji mogućnost da se izblamirate tad, što i nije baš preporučljivo 🙂 Znači, možete malo da ulepšate, ali kontrolišite se.

U slučaju da mislite da nemate šta da stavite u cv, razmislite ponovo. Uvek ima nešto, neki seminar, konferencija, letnja škola, poslić…nešto. Puno puta smo videli sa našim kandidatima, kada im izrađujemo cv, da oni često izostave najbitnije stvari. Zato je važno da sve što radite zapisujete. Takođe, bitno je i da na vreme shvatite u kom pravcu želite da se vaše obrazovanje nastavi, pa da u tom pravcu zidate cv. Za različite mastere CV JE RAZLIČIT. Prilagođavajte informacije temi na koju se prijavljujete, tj. stavite najslikovitije i najbitnije. Ukoliko vam treba pomoć u pisanju cv, ili obuka, kliknite ovde.

EUROPASS

Pre nego što krenete ovo da čitate, downloadujte Europass cv i njega koristite. Ovo je najnovija verzija i ovaj post prati sve Europass izmene.

OBAVEZNO STAVITE SLIKU

Tako će vas lakše komisija upamtiti i više će vaš cv ulivati poverenja. U USA je slika pitanje rase, ali na Balkanu pitanje slike u cv-iju za 99% ljude nije pitanje rase, te je kulturološki prihvatljivo da se stavi slika (kao i svuda u Evropi).

RADNO ISKUSTVO

Radno iskustvo je u Europass formatu prvo. Pošto je prvo dosta se gleda. Danas nije teško da se nađe praksa, postoje razne opcije na Infostudu, kao i na drugima sajtovima. Pogledajte i oko sebe. U kom god gradu da živite, svuda postoje firme, bolnice, gradske uprave, meteorološke stanice… Pitajte, recite da želite da steknete praktično znanje. Par meseci preko leta može super da izgleda u cv-iju. Kada pišete cv u Europass formatu objasnite u 3-5 rečenica šta ste radiili po poslu, da komisije stekne uvid. Poenta je da to lepo oblikujete, i da to prikažete kao nešto korisno i ozbiljno. Ovde ima prostora impovizaciji, ukoliko će onaj koji vam je dao praksu stati iza vas, samo da je to radno iskustvo vezano za temu. Ukoliko ste radili u kafiću, odnosno nešto nevezano za vašu vokaciju, stavite i to, ali napomenite da je to student job. Ukoliko Vam treba savet kako da nađete studentski praksu, možete da dođete na konsultacije kod nas i prođete malu obuku za to.

Stažiranje u inostranstvu je još više fensi 🙂 Imate programe Đinđić fonda, kao i prakse koje organizuje AISEC. Ukoliko imate vremena i volje za ovo, preporučuje se. Ukoliko ste fpn-ovac kao ja, ili studirate neke društvene nauke, pogledajte mogućnosti za stažiranje u EU parlamentu, EU komisiji, Haškom tribunalu, Bundestagu, Oebs-u, Savetu Evrope. Sve ovo imate na njihovim sajtovima u delu jobs ili internship. O praksama smo i mi već pisali. Tehnički fakulteti mogu da se zabodu u neke strane firme, institute.. tražite po netu. I NARAVNO gde god da odete, uzmite preporuku, bez toga se kući ne vraćajte:)

OBRAZOVANJE

Navedite fakultet, univerzitet, smer, i prosek ako vam je iznad 8. Stavite sajt fakulteta. Objasnite svoj smer ili modul u jednoj rečenici. Stavite adresu fakulteta.

SKILLS:

U novom formatu veštine su drugačije imenovane, ispod možete videti redom šta za koju da stavite. Ovaj deo uglavnom najviše buni. Nemojte da ste skromni, pričajte sa vašom okolinom o svojim osobinama, ali nemojte ni da se predstavite kao neko omnipotentno biće. Dakle samopouzdano, ali umereno.

  • U delu Comunication skills napišite da ste otvoreni, komunikativni, da ste stekli good communication skills trough internships, da ste comfortable in an international environments etc. Znači, da znate da komunicirate i da ste normalni. 
  • Kod Organisational skills napišite kako imate par godina iskusta u organizovanju studentskih projekata, nešto u tom stilu, ili šta ste već radili. Kako dobro reagujete na stres, multitasking. Kako ste team leader ili team player, kako ste spremni da preuzmete inicijativu itd.

  • Job related skills je deo gde istaknete svoje profesionalne sposobnosti, zaista stvari koje ste studirali i znate (dobro) da radite. Takođe, pokušajte da navedete karakteristike koje su poželjne za studije na koje se prijavljujete.

  • Computer skills: Stavite da 10 godina koristite komp i spisak programa kojima vladate. Ukoliko ste neki gospodar drustvenih mreža slobodno navedite i to.

  • U other stavite članstvo u stud.organizacijama, udruženjima, političkima partijima, hobije, interesovanja, blogove…

ADDITIONAL INFORMATION

Ovo je dobar deo da stavite sve svoje konferencije, seminare, obuke i slično. Ukoliko ste umetnik stavite link za svoj portfolio. Ukoliko ste naučnik navedite svoje članke, nagrade i otkrića.

TEHNIKALIJE

Begin at the beginning and go on till you come to the end: then stop                      

Lewis Carrol

  • Iako Europass traži mnoge detalje, ne bi trebalo da vam cv predje 2 strane – odaberite šta ćete da stavite. (Size matters!)  Jedino ako imate više od 5 godina radnog iskustva u redu je da pređe. Ako nemate – ne gušite komisiju konferencijama i hobijima.

  • Style: Arial, boldujte bitnije stvari, stavljajte godine, mesta, adrese, sajtove.

Nemojte misliti da aplikacije pregledaju uvek neki vredni savesni ljudi, ima svačega, zato iskočite odmah iz mase. Ako šaljete štampanu verziju, odštampajte na nekom lepom masnom papiru. Elektronski CV isključivo u PDF-u. 

Srećno!

 Ana Marija Popović


Ukoliko vam je potrebna izrada CV-ija pogledajte našu uslugu izrade CV-ija i pošaljite nam upit

logo final-01

 

Podelite s prijateljima: