I mene su odbili za stipendiju na dva univerziteta pa nikom ništa, evo me živa i zdrava pišem blog u Belgiji. Naučite da se nosite sa neuspehom, jer je to sastavni deo apliciranja na master. Zato se i prijavljujete na više mastera, jer je dovoljno da vas na jedan prime, a na 10 odbiju – opet ćete biti srećni.

NE SHVATAJTE PORAZ LIČNO

Možda nemaju stipendiju za Balkan, možda se prijavio neko sa 10 godina radnog iskustva, možda se nekom nije svidela vaša faca u cv-iju… Sve je moguće, i najčešće najmanje veze ima sa vama. Uglavnom je to splet okolnosti I ne dozvolite da vas to pokoleba.

POKUŠAJTE PONOVO

Pošto već imate spremnu dokumentaciju, prijavite se ponovo sledeće godine, jer je faktor sreće presudan u dobijanju stipendije. Nekad vam jednostavno treba sreća, pa to ti je. E, to je ova situacija. Zato, prijavite se na što više mastera, sa što boljom aplikacijom, negde će upaliti, pre ili kasnije. Najbitnije je da se ne demorališete kod prvog neuspeha.

AKO VAS ODBIJU – VAŠ ŽIVOT OSTAJE I DALJE ISTI

To na vas nema nikakvu direktnu štetu, tako da ne uzbuđujte se previše, nego gledajte da što bolje upeglate narednu aplikaciju. Par ljudi koje znam je bilo odbijano i po dve godine za redom, pa su na kraju dobili odlične stipendije, a u međuvremenu su radili, I pumpali cv. Svako koga sam znala da se nameračio na stipendiju napolju, uvek ju je I dobio. Na ovom ili onom univerzitetu, u ovoj ili onoj zemlji… Ali na kraju negde mora da upali.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: