Bezvizni režim za većinu zemalja važi za boravak do 3 meseca. Za sve preko toga viza je obavezna. Ako ste već primljeni na studije, znajte da je to tek pola posla. Prava jurnjava kreće kada počne apliciranje za vizu. Pripremite se na odlaske kod sudskog tumača i pripremite po 2 kopije svega. Važno je da po dobijenom terminu već posedujete sve spremno. Kako biste sve stigli na vreme i prošli sa što manje problema, savetujemo vam sledeći postupak pripreme.

Prvo, otvaranje računa sa ograničenim pravom raspolaganja u Nemačkoj.

Svaka zemlja prilikom viziranja zahteva potvrde i dokaze o finansijskim sredstvima. Za Nemačku, kako bi dokazali da imate ta sredstva za period boravka tokom studija, obavezno je otvaranje računa u Nemačkoj sa ograničenim pravom rasoplaganja.


Račun sa ograničenim pravom raspolaganja je privatni račun na koji se uplaćuje određena suma novca od koje se svakog meseca može podići samo određeni iznos (prema podacima iz 2016. godine: 720 evra). U postupku za vizu radi studiranja u Nemačkoj morate dokazati da raspolažete finansijskim sredstvima za izdržavanje za period od godinu dana unapred (dakle, najmanje 12 x 720 evra). Iz potvrde banke koju ste obavezni predočiti u postupku za vizu, mora da proizlazi da se radi o računu sa ograničenim pravom raspolaganja kao i aktuelno stanje i iznos na koji je pravo raspolaganja ograničen.

Šta radite vi? Pripremite svu dokumentaciju za otvaranje računa, stavljate u kovertu, lepite markicu, sve u svemu kompletan proces za slanje.

Šta ambasada radi? Preko kurirske službe za diplomatsku poštu na adresu Dojče banke šalje pripremljeno. Za potrebe slanja dokumentacije za otvaranje računa nije potrebno prethodno zakazivanje termina. Važno je da dođete između 8 i 11 h na šalter za pravno-konzularne poslove.
Uputstvo i formular Deutsche Bank možete preuzeti oko pripreme potrebne dokumentacije za otvaranje računa.

Zbog problema koje su klijenti imali sa kupovinom markice, Ino agecija je za svoje klijente već pripremila markice za potrebe slanja.

helloquence-51716-unsplash

Termini

Za Nemačku je poznat slučaj da se termini veoma teško dobijaju. To zavisi, ali do sada nikad nismo imali problema kada su studenti u pitanju. Postoji nekoliko vrsta viza, i jedna od njih je i studentska. Termin mora prethodno da se zakaže i to podrazumeva da ste već upućeni i posedujete spremnu kompletnu dokumentaciju i da samo čekate na njihovu potvrdu i predlog tačnog termina.
Studenti koji ne moraju da zakazuju termin su samo stipendisti DAAD-a, ERASMUS-a, ili nekog drugog EU stipendijskog programa ili ukoliko je u pitanju projekat Triple-Win za buduće osoblje za negu.
Termin možete zakazati klikom ovde koji će vas prebaciti na sajt ambasade u Beogradu i online zakazivanje. Posle unosa svega neophodnog, na mejl ćete dobiti potvrdu o terminu. Odštampajte i ponesite sa sobom na dan predaje dokumenata. Za ostale države pogledajte nadležne ambasade.

Dok čekate potvrdu banke o otvorenom računu, savetujemo prikupljanje ostale dokumentacije:

  • Pasoš – 2 kopije
    Važne napomene: kopije pasoša pored prve strane sa ličnim informacijama, moraju da uključuju i sve stranice sa pečatima i vizama do sada i da pored toga poseduje još minimum 2 čiste strane. Pobrinite se da pasoš traje još minimum 3 meseca posle isteka vize. Ako niste sigurni, viza koju dobijate je studentska na godinu dana. Pasoš se posle podnošenja zahteva vraća podnosiocu.
  • 2 obrasca za podnošenje zahteva za vizu
    Čitko popunjen obrazac u 2 primerka. Možete ga preuzeti ovde. Preporučljivo na nemačkom, ali može i na  engleskom jeziku. Obratite pažnju, jer ima više obrazaca, da ne biste došli u situaciju da vas vraćaju zbog pogrešnog dokumenta.
  • 3 identične biometrijske fotografije za pasoš ne starije od 6 meseci
    2 fotografije je potrebno nalepiti na svaki obrazac za vizu posebno, na mesta predviđena za to, a jednu priložiti uz ostalu dokumentaciju.
  • Taksa
    Plaća se na licu mesta u ambasadi i po poslednjim informacijama cena je 75 evra. Plaća se isključivo u evrima.
  • Potvrda o prijemu na studije ili Potvrda o prijavi na studije ili ako idete u školu jezika na više od 3 meseca – Potvrda o upisu intenzivnog kursa jezika + 2 fotokopije

    Dodatak na to je: potvrda o prethodno stečenom obrazovanju u Srbiji – MATURA, UVERENJE O DIPLOMIRANJU ILI DIPOLOMA AKO IMATE I INDEX (za vizu osnovnih studija samo Matura) – original i 2 kopije prevedene i overene kod sudskog tumača na nemački jezik.

     

  • Potvrda o finansiranju planiranih studija + 2 fotokopije

    Postoji nekoliko potvrda o tome:

    – Ako planirate da živite kod nekoga bližeg potrebno je da garantuje za vas posebnim formularom

    – Finansijska garancija o sredstvima sa računa o ograničenom pravu raspolaganja, o kojem je bilo pomena iznad

    – Potvrda o stipendiji – finansijska garancija ne treba ako ste full stipendirani. Npr. DAAD

    Više o svakoj stavki posebno možete videti

    ovde.

  • CV preveden na nemački jezik i overen od strane sudskog tumača + 2 kopije
  • Motivaciono pismo prevedeno na nemački i overeno od strane sudskog tumača + 2 kopije

    Ne možete priložiti motivaciono kao za studije. Potrudite se da odgovorite na sledeća pitanja: 


    * Šta želite da studirate u Nemačkoj (smer, željena diploma) i koji su razlozi za to?

    * Zašto želite da studirate u Nemačkoj?

    * Kakvi su Vam planovi nakon završetka kursa jezika/studija?

    * Na koji način, gde i koliko dugo već učite nemački jezik?

    * Ukoliko planirate da idete na intenzivni kurs jezika kao pripremu za studiranje: Gde i   kada planirate da polažete ispit koji će Vam omogućiti upis na visokoškolsku ustanovu u Nemačkoj (DHS/DaF)?

    Ako imate poteškoća, ili nemate vremena, ili jednostavno želite da to prepustite u ruke profesionalaca, stojimo na raspolaganju za izradu motivacionog pisma i CV – a. Više o tome ovdeNaša usluga pisanja cv-ija i motivacionog pisma za ambasadu je 100 evra.

  • Potvrda o znanju jezika + 2 fotokopije

    Savetujemo da detaljno pogledate. Ukoliko na potvrdi o prijemu na studije nije jasno naznačeno da je dokazano znanje jezika, onda je ova potvrda uz 2 fotokopije neophodna. Mada, nije loše i imati to, kad je već tolika papirologija. 🙂

     

  • Maloletnici

    Maloletna lica podnose još i izvod iz matične knjige rođenih, overen apostilom i dve fotokopije, i sudski overenu saglasnost oba roditelja da mogu putovati u inostranstvo i studirati u Nemačkoj.

     

  • Potvrda o postojećem zdravstvenom osiguranju + 2 fotokopije

    Zdravstveno osiguranje uplaćeno kod licenciranog osiguravajućeg društva iz Srbije na 6 meseci od dana kada želite da putujete. To se dostavlja po odobrenoj vizi.

    Ako planirate osiguranje da uzimate u Nemačkoj, onda je dovoljno putničko osiguranje na 3 meseca iz Srbije, od dana planiranog puta, posle čega se javljate nadležnima u Nemačkoj oko daljeg osiguranja.


    Jedna briga manje.

  • Sve informacije koje smo Vam ovim putem predočili nalaze se i u zvaničnom informatoru Ambasade Nemačke. Za potrebe vize važno je da ovaj formular detaljno još jednom pročitate, proverite i odštampate u 2 primerka koja je potrebno potpisati na predviđena mesta. Informator možete preuzeti ovde.

Ovaj tekst služi za dodatno objašnjenje na već navedenu dokumentaciju ambasade. Za svu pomoć ili izmene, molimo pratite zvaničan sajt ambasade.
Zbog velikog interesovanja, Ino agencija je kreirala uslugu pomoći – od otvaranja računa do papirologije za vizu. Za potrebe toga, specijalno za klijente pripemil smo koverte i markice, kako biste skratili period obrade i kako bi viza prošla bez muke.

Kako možemo da vam pomognemo?

Naše usluge:

CV i Motivaciono pismo na nemačkom jeziku, za prijavu na vizu > 100 evra (u protivdinarskoj vrednosti)

Popunjavanje prijavnog formulara i vođenje kroz proces prijave za vizu> 100 evra (u protivdinarskoj vrednosti)

Za obe usluge odobravamo 10% popusta, pa je ukupna cena 180 evra (u protivdinarskoj vrednosti)

Ino agencija nije posrednik ambasade Nemačke, već samo kao pomoć da uradite sve u najkraćem roku i da cela procedura prođe bez stresa. Nemojte nas zvati kako bismo vam sredili termin u ambasadi, mi poštujemo procedure, ne posredujemo oko termina i ako vam to neko nudi, budite uvereni da je po sredi prevara.

Ako vam je potrebna naša pomoć za apliciranje za studentsku vizu molimo popunite upit ispod: ino agencija logo