Evo nas u Budimpešti! Treću zimsku priču donosi Višnja Filipović iz Beograda. Možete je pratiti na tviteru.

ZAŠTO CEU

Na Central European University (CEU) sam se upisala 2011. godine na jednogodišnji master-program iz političkih nauka. Za CEU sam čula još dok sam bila na osnovnim studijama novinarstva na Fakultetu političkih nauka, jer je nekolicina profesora i asistenata sa FPN-a ili studirala tamo, ili bila među gostujućim predavačima, tako da sam još pre upisa znala da se CEU dobro rangira u oblastima koje su mene interesovale (pre svega political science i public policy; mali savet – ako ste tip koji više voli teoriju, idite na PolSci, ako to nije slučaj, onda Public Policy, iako su teme srodne, obrađuju se popuno drugim pristupom). Po diplomiranju 2010. rešila sam da ne upisujem domaći master, već da malo sačekam i pripremim se za upis na neki od stranih fakulteta (što mi je, sa ove distance, bila jedna od najboljih odluka u životu), tako da je CEU po inerciji ušao u uži izbor željenih škola.

UPIS I STIPENDIJA

Jedna od stvari koja je prelomila da odem na CEU je bila upravo stipendija. CEU je poznat po tome što većinu svojih studenata stipendira i što se stipendija, ukoliko ste kvalitetan kandidat, dobija relativno lako. Na PolSci departmanu za stipendiju je bilo neophodno podneti klasičnu dokumentaciju koju traže svuda – položen TOEFL, izvod ocena, prevod diploma, pisma preporuke i sl. (dokumentaciju koju traže možete videti ovde), ali ono na šta posebno treba obratiti pažnju jesu motivaciono pismo i online aplikacija sa 30 pitanja iz oblasti ekonomije, teorije, itd. Statement of purpose je motivaciono, a exposition paper je research proposal. Kada ga pišete research proposal, budite što konkretniji i odaberite jednu temu kojom želite da se bavite (to je kasnije podložno promenama, ali što bolje uobličite research proposal na početku, bolje će vam oceniti aplikaciju i automatski su vam veće šanse da dobijete stipendiju).

STUDIJE

Ja sam dobila CEU Partial Fellowship (Na PolSci u startu nikome ne daju više od toga, jer im je cilj da upišu što više studenata, kasnije umeju da posle prvog semestra “pojačaju” stipendije najboljima), koji podrazumeva plaćenu školarinu, smeštaj u CEU Residence Center i dodatnih 50 000 HUF mesečno (oko 150 eur). Smeštaj u dormu (koji je na pola sata od fakulteta) je odličan, sve sobe su single i komforne, plus ima i bazen, saunu, menzu koja je dosta jeftina i sportske terene. Fakultetska zgrada se nalazi u samom centru Budimpešte, ima sve što je studentima potrebno, od divne biblioteke do super opremljenih computer lab-ova, pa do chill out room-a, restorana, kafića i svega ostalog što olakšava boravak na fakultetu onda kada su pauze među predavanjima dugačke. Celo osoblje je izuzetno ljubazno i potpuno podređeno studentima.

Building_of_CEU_entrance

Na PolSci je u mojoj generaciji bilo 40 studenata na jednogodišnjem programu i već posle 10 dana sam primetila da nas sve znaju po imenu i prezimenu, odakle smo i šta radimo tu, što me je potpuno šokiralo jer je u Beogradu to potpuno atipično. Takođe, odnos profesor-student je potpuno drugačiji od onoga na šta smo mi navikli, profesori se uglavnom postavljaju kolegijalno, u smislu da sve vreme imaš utisak da ti nisu mentori, već malo iskusnije kolege. Na svim konsultacijama, naročito na onima za tezu, niko mi nikad nije rekao kako nešto treba da uradim, već se sve uglavnom svodilo na diskusiju i brainstorming. CEU je ustrojen po američkom sistemu – puno predmeta, puno predispitnih obaveza, gomila stvari da se piše i ocenjivanje po Gausovoj krivoj (ocene koje ćete najčešće viđati su B i B+, ako imate ambicije da budete straight A student, znajte da se očekuje mnogo rada). Da ne biste pogubili živce za godinu dana od silnih obaveza i rokova, preporučujem da počnete što pre da radite na time management-u, jer će vam on završiti fakultet.

MOGUĆNOSTI POSLE CEU

CEU je definitivno škola za one koji žele da se ozbiljno usavršavaju u oblasti koju su odabrali, a naročito ukoliko imate ambicije da nastavite da se bavite naučnim radom. Takođe je i odlična odskočna daska za dalje školovanje, skoro sve moje kolege koje su želele da odu na PhD su uspele gotovo iz prvog pokušaja i svi su otišli na dobre univerzitete ili ostali na CEU, s tim što CEU zadržava samo PhD candidate koji su najbolji u generaciji i one za čiju se disertaciju ozbiljno zagreje neko od profesora – dakle, važno je znati koga odabrati za mentora. Ja sam master-tezu radila iz političke komunikacije, koja nije toliko “jaka” na CEU, za razliku od recimo uporedne politike ili političke filozofije, i gotovo sam sigurna da kandidati koji rade istraživanja u ovim oblastima imaju bolju prođu na PhD.

ceu-pic10

CEU tesno sarađuje sa Open Society Foundations i na CEU Job Board se među prvima nađu njihove otvorene pozicije. Takođe, za one koji imaju ambiciju da ostanu u Mađarskoj još neko vreme posle studija, treba znati da je diploma CEU-a jako cenjena, što poslodavci imaju u vidu. Ono što je jedna od najvećih prednosti CEU-a, maker prema mom mišljenju, je regionalno umrežavanje. Na CEU tradicionalno dolazi mnogo studenata sa Balkana. Trenutno mogu da se pohvalim time da u svim zemljama regiona imam bar po jednog kolegu koji radi u struci i kog uvek mogu da pozovem i sa kojim mogu da sarađujem kada je to potrebno,  tako da nikako ne potcenjujte kapital koji pravite samo druženjem sa kolegama.

ŽIVOT

Godinu dana života u Budimpešti predstavlja pravi restart. Iako je veoma blizu Beogradu, Budimpešta ima potpuno drugu energiju i šmek. Ono što mnogi ne znaju je da je ona jeftinija od Beograda za sigurno 20%, ako ne i više, tako da student koji ostanu bez stipendije koja pokriva i smeštaj mogu da nađu super stanove za manje pare nego u Beogradu (tamo za nekih 250 EUR može da se nađe opremljen stan u centru grada, a troškovi obično budu uključeni u cenu rente). Stipendija koju sam ja imala je obezbeđivala i džeparac od 50 000 HUF, što je dovoljno da se na mesečnom nivou pokriju troškovi hrane, ukoliko jedete u fakultetskom restoranu i menzi. Ako kuvate sami, onda ispada i jeftinije, jer su cene hrane znatno niže nego u Srbiji.

master budimpesta

Budimpešta nudi divne turističke i kulturne sadržaje, ali i zabavne. Ona je recimo poznata po svojim ruin barovima poznatijim kao “kert”-ovima, kakvi su Szimpla, Instant, Akert i sl, u kojima provod podrazumeva jeftino piće, brzu hranu, a neretko i stonu fudbal, flipere i slične stvarčice. Cene su čak i u najskupljim varijantama izlazaka krajnje prihvatljive u poređenju sa Beogradom. Ono što nikako ne sme da se zaobiđe, pored “redovnih” turističkih atrakcija, jeste kupanje u nekom od turskih kupatila i obilazak zoo vrta. Mađari na prvi pogled umeju da budu “unfriendly”, ali to je obično samo prvi utisak, a neretko i jezička barijera jer ne govore svi engleski. Međutim, ukoliko studirate na CEU, većinu vremena ćete provoditi u internacionalnom društvu i na mestima na kojima se skupljaju uglavnom stranci, tako da nepoznavanje mađarskog neće biti nikakav problem. Srećno! 

Višnja Filipović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: