Svoje iskustvo donosi Jovana Arsić, analitičar investicionog bankarstva u u Londonu. 

Noviji tekst iz 2019 u upisu na Bocconi pročitajte ovde.
ja MAIN

                                                                                       

U septembru četvrtog razreda gimnazije, zbunjena pred mnoštvom mogućih izbora, odlučila sam da pokušam da upišem fakultet u inostranstvu. Milano mi se dopao kao grad, Bokoni je imao smer na engleskom i ja sam se upustila u avanturu. Sada, pet godina kasnije, kada sam tamo završila i osnovne i master studije, shvatam koliko sam imala sreće – dobila sam neverovatnu priliku da se razvijem, lično i profesionalno. Moj put kroz upis je bio trnovit jer nisam bila opremljena informacijama i udarila sam glavom u više zatvorenih vrata pre nego što sam mogla da se nazovem studentom Bokonija.

Direktan upis na Cattolica Univerzitet u Milanu  Università_Cattolica_del_Sacro_Cuore_logo

Bocconi je vodeći fakultet za ekonomiju i finansije u Italiji i jedan od najuglednijih u Evropi. Na svim vodećim rang listama se visoko pozicionira, a poslednjih godina mu je rang u stalnom usponu. Predavači imaju svetski ugled, a između ostalih, meni su predavali Mario Monti, bivši italijanski premijer, Angelo Cardani, bivši evropski komisionar i drugi. Stalni gosti su Mario Draghi, predsednik Evropske centralne banke i Christine Lagarde, predsednica MMF-a koja će koliko sutra govoriti na inaguraciji dolazeće školske godine. Možda najvažnije, Bocconi je veoma priznat među poslodavcima kojima su asocijacija na studente Bokonija visok nivo znanja i sposobnosti.

UPIS
Forma upisa je slična upisu na američke fakultete. Postoje tri roka – septembarski (early week), januarski, aprilski. Kriterijum za upis je baziran na proseku, cv-ju i motivacionom pismu, znanju engleskog i nekom standardizovanom testu (SAT ili Bokoni Test). Razlika između osnovnih i master studija je što se za master traži položen GMAT, a traženi skor zavisi od smera do smera. Prvo se u januarskom roku primaju samo najbolji, pa je moguće da vas pomere u aprilski rok i onda vas prime. Potrebno je imati položen test engleskog – IELTS, Toefl ili FCE i SAT test. Druga opcija je Bocconi test. Za upis na kurs koji se održava na engleskom poznavanje italijanskog se ne traži. Aplikacija za vizu traje duže i za šta je potrebna podrobnija priprema.

Bocconi4

STIPENDIJE
Bokoni daje i merit-based i need-based stipendije za osnovne i za master studije. Prve je jako teško i dobiti i odbraniti, pa se većina studenata sa naših prostora, uključujući i mene, odlučuje da aplicira za ove druge. Unutar need-based stipendija postoje razlike prema rokovima za prijavljivanje. Za jednu grupu stipendija se aplicira kada i za fakultet, a za drugu (ISU stipendija) do početka školske godine (septembar kada počnete da studirate), pa se shodno tome kasnije saznaju i rezultati. i jedna i druga se zasnivaju na imovinskom stanju i primanjima roditelja na nivou jedne godine, pa ih studenti iz Srbije i okruženja često dobijaju. Stipendija se odbranjuje tako što svi ispiti moraju biti položeni zaključno sa julskim rokom, ocene su u manje bitne. Važno je reći da svake godine mora da se plati prva rata školarine (1,500 evra), pa je fakultet vraća najkasnije do februara te školske godine.

NASTAVA
Bokoni ima raznolike smerove iz oblasti ekonomije, finansija, menadžmenta i prava na italijanskom (Liberal Arts). Najprestižniji je jedini smer na engleskom, Bachelor in International Economics, Management and Finance. Prve dve godine su iste svim studentima na tom smeru, dok od treće svako bira subspecijalizaciju od ove tri ponuđene. Program po kom se radi je sličniji američkom nego evropskom, knjige su uglavnom Willey ili Pearson, po kojima rade na Harvardu. Grupe su velike, ali su profesori otvoreni za bližu komunikaciju studentima koji za to izraze želju. Ima relativno malo grupnih radova (mada, kako godine odmiču, sve više), a ispiti su uglavnom pismeni na kraju semestra. Generalno, znanje jeste većinski teorijsko, ali blisko realnom svetu.

Tu je i razgranata mreža partnerstava sa najprestižnijim svetskim univerzitetima – na trećoj godini možete otići na program razmene na Kolumbiju, UCLA, Richmond, univerzitete u Sidneju, Pekingu, Tokiju i mnoge druge. Ja sam otišla u najprestižniju kanadsku skolu za ekonomiju i finansije – Schulich Business School u okviru York Univerziteta u Torontu.

ŽIVOT NA BOKONIJU
Iz mog iskustva – za Italijane je upis na Bokoni stvar prestiža. Našim mladima je bilo značajno lakše, ali godinama kriterijumi za upis stranaca postaju sve viši. Svakako su i dalje apsolutno dostižni.

ja2

Studentima je dostupno šest savremenih studentskih domova. Sobe su individualne, ali najčešće sklopljene u male stanove od po 4 sobe koji dele kuhinju i dnevni boravak. Kupatilo dele po dve sobe. Svi domovi imaju zajedničke prostorije. Za dom po povlašćenim cenama (oko 350 evra mesečno) se aplicira kao i za stipendiju i rang liste se opet prave na osnovu imovinskog stanja i primanja roditelja. Postoje određeni kapaciteti po punoj ceni za koje nema liste, ali tada se plaća oko 700 evra mesečno. Mnogo je aktivnih organizacija i klubova, po svačijoj meri, od usko-stručnih, preko sportskih do onih koji organizuju žurke. International students at Bocconi organizuje skijanja, posete Karnevalu u Veneciji, sajmu čokolade u Bolonji i slično.

MILANO
Iako turistima često deluje nezanimljivo, Milano krije mnoštvo mogućnosti. U odnosu na Srbiju jeste skup, ali je i za svačiji džep. Hrana je fenomenalna (Italija je to), a kao veliki plus je koncept koji se zove aperitivo. On predstavlja mogucnost da u većini kafica u Milanu svakog dana negde između 6 i 10 uveče možete da jedete sve sto želite sa švedskog stola a plaćate samo jedno piće po izboru (između 6 i 12 evra).

Ne smem a da ne spomenem sve one nedelje u kojima kroz grad ne moze da se prođe od posetilaca: Nedelja mode, Nedelja salona nameštaja. Sledeće godine Milano će biti domaćin svetske izložbe EXPO 2015.

PERSPEKTIVE ZA BUDUĆNOST
Bokoni je “target” univerzitet, sto znači da minimum jednom godišnje svi vodeći svetski poslodavci dolaze da predstave otvorene pozicije i da upoznaju i regrutuju studente. U istu svrhu se dva puta godišnje održava sajam poslova, Bocconi&Jobs. Karijerni servis je vrlo aktivan, u stalnom kontaktu sa poslodavcima i studenti Bokonija imaju brz pristup informacijama. Takođe, studentima se pruža podrška u pisanju cv-ja, motivacionog pisma i pripremi za intervjue. Vrtlog mogućnosti je neiscrpan i ja za pet godina nisam uspela sve da ih otkrijem, ali svim srcem predlažem da ukoliko vas zanima ekonomija uletite u ovaj lavirint!
Srećni praznici!
Jovana Arsić


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: