Prvu zimsku priču donosi Ksenija Simović, istraživačica u Centru za Evropske politike. Možete je pratiti na tviteru.

ksenija simovic sapienza

RIM

Moja zaljubljenost u Italiju i pre svega u Rim, navela me je da već tokom prvog razreda gimnazije počnem da razmišljam o mogućnosti studiranja u ovom gradu. Iako Rim ima tri zvanična državna Univerziteta i par privatnih, u Italiji i van nje svi znaju da je Universita di Roma La Sapienza – THE ONE. Moja sreća zaista jeste bila činjenica da sam počela da učim italijanski mnogo pre nego što mi je sinula ideja o odlasku na osnovne studije pa kada sam u svojim internet lutanjima nabasala na kurs ’Međunarodna saradnja za razvoj’ znala sam da je to to.

SAPIENZA

Iako među najprestižnijim univerzitetima u Italiji, ima jako puno poteškoća, jer je najveći univerzitet u Evropi po broju upisanih studenata, naoružajte se strpljenjem. Ipak, profesori i ljude koje sam tamo upoznala značem i i dan danas, i ponosna sam što sam Sapienza alumnista (kao i Federica Mogherini npr.) U Rimu ne treba sigurno isključiti iz vida ni Tor Vergata univerizitet, kao i univerzitet Roma Tre, gde su u ponudi i neki akademski profili koje na Sapienzi ne možete da nadjete i gde je upis sigurno lakši.

Direktan upis na Cattolica Univerzitet u Milanu  Università_Cattolica_del_Sacro_Cuore_logo

UPIS NA OSNOVNE STUDIJE

Od kraja treće godine gimnazije krenula sam da se spremam za apliciranje za ovaj kurs. Prvo sam morala da položim sertifikat CELI (Certificato di Conoscenza della Lingua Italiana), čije je posedovanje jedno od preduslova za upis. S obzirom da sam od svoje 13-te godine visila u Italijanskom kulturnom centru, imala sam lak pristup svim informacijama vezanih za upis na pojedinačne fakultete u Italiji.  Ako želite da se upišete na neki od državnih univerziteta u Italiji, Italijanski kulturni centar ili bolje rečeno gđa. Spomenka su vam prva stanica. Tu ćete dobiti sve informacije vezane za opcije, dokumentaciju i generalno sve što vam je potrebno za upis.

f439216924d05cac70d26779331fcb54

Nakon što podnesete aplikaciju za prijem na neki od državnih univerziteta, na istom ćete morati da polažete i prijemni, koji se razlikuje od fakulteta do fakulteta i polaže se u Septembru. To je malo problematično, jer ako kojim slučajem ne prođete bilo bi ipak korisno da ste nešto već upisali u Srbiji i sl. Ali ja opet nisam čula za primere naših studenata koji su imali taj problem, pogotovo ako su imali dobro ili bar solidno znanje italijanskog.

STIPENDIJA

Na državnim univerzitetima u Italiji aplicirate za stipendiju Fuori sede (za one koji dolaze van tog grada) u njihovoj regionalnog agenciji za dodelu fondova za studiranje. Za prvu godinu je aplikacija za ovu stipendiju malo komplikovana, pošto se računa u odnosu na primanja roditelja i vrednosti nekretnine u kojoj živite. Morate imati sve te potvrde pre nego što krenete, kako bi oni tamo izračunali da li ste zaista ’ugroženi’ i da li treba da vam daju te fondove, tu naravno ulazi i vaša ocena sa maturskog itd. Generalno, s obzirom da plate kod nas i vrednost nekretnina u odnosu na one u Italiji, naši studenti retko imaju problema sa prolaznošću u prvoj godini. Stipendija na godišnjem nivou je 5.108,14€ (isplaćuje se u dve rate: Decembar i April) a školarinu ne plaćate (samo taksu od 140€, koju vam vrate sa drugom ratom) i takođe dobijate povlašćeno korišćenje menze (komplet ručak za oko 2,5€). Tako da su studije u suštini besplatne.

KSENIJA2

STANOVANJE

Svi univerziteti nude domove (neki su bolji, neki lošiji, to se uvek treba raspitati) i dobitnici stipendije imaju prednost nad ostalima, pogotovo jer se plaća unapred za godinu dana, što vam oni jednostavno oduzmu od stipendije. Ja sam imala neke druge opcije, i živela sam sa koleginicama sa fakulteta…da li je to bio jeftiniji izbor, svakako ne. Ali je sigurno bio izbor koji mi je nudio više slobode, kao i mogućnost da biram sa kim živim, što u domu nije slučaj. Za stanove nije uvek baš najlakše, morate da prolazite kroz intervjue sa ljudima koji su već zakupili stanove ili da tražite sami neki koji biste iznajmili sami ili sa nekim. Jedna soba, ako ne želite da je delite koštaće vas najmanje 300€ u nekim malo lošijim zonama do 500-600 u boljim, plus troškovi, koji se u toku godine menjanju i zimi mogu da budu i do 100€ po mesecu.

004f10ccf06f3f3596030a86663f1d88

ŽIVOT

Rim će vas zaista očarati, ali je takođe i četvrti najnaseljeniji grad u Evropi, što nosi svoje poteškoće. Saobraćaj je katastrofa jer postoje samo dve metro linije, a nije ni baš najjeftiniji grad.  Međutim činjenica da je tako velik i da ima puno studenata, jeftine opcije se mogu naći bukvalno za sve. Izlasci su super i ima fina ex-YU ekipa, ako vas to zanima! Kad pomislim na studije u Rimu bio je to divan period mog života, i danas ne prođe ni godinu dana a da se ja ne vratim tamo bar na par dana… Da posetim svoja mesta, kao neko neophodno hodočašće.

Un bacione, Ksenija Simović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01


Podelite s prijateljima: