HARVARD KLUB SRBIJA

Inicijativa koja mi je u poslednje vreme privukla pažnju je Harvard Klub Srbija, koji okuplja studente iz Srbije koji su završili Harvard (očigledno) i hoće da pomognu mladima iz Srbije da takođe upišu Harvard (svaka čast). Sam klub okuplja pedesetak alumnija Harvarda, od kojih polovina živi u Srbiji. Neki od njih su npr. Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova, ili Ana Trbović, dekanica FEFE, i još neki uspešni pojedinci. Ovaj Klub je veoma aktivan i skoro su održali regionalnu konferenciju alumnista Harvarda iz više zemalja u Beogradu. Više informacija o samom Klubu možete pogledati u ovom kratkom i interesantnom videu sa televizije Prva gde je sve super predstavljeno.

224934_111118402306771_1971139_n

KAKO NA MASTER HARVARD

STIPENDIJA HARVARD KLUBA SRBIJA

Klub se uskoro sprema da raspiše poziv za studente za prijavu na konkurs za jednokratnu stipendiju od 1000 evra, koju daju kao podsticaj mladima da se obrazuju i rade na sebi. Jednu stipendiju će dati studentu društvenih nauka, a drugu studentu prirodnih nauka. Takođe ti studenti će dobiti i podršku Harvard Kluba Srbija u daljem usavršavanju i obrazovanju.

HARVARD

O Harvardu smo već ranije pisali, ovde možete naći opšte informacije. Ako recimo ikada budem ponovo studirala, to će vrlo verovatno biti Amerika, i nadam se Harvard, jer je ipak ovaj univerzitet zaista broj jedan na svetu, i to se vidi kada vidite njihove programe, njihove prateće sadržaje, njihove studente i alumnije. Ovo kažem jer sam tek ove godine prvi put u životu bila u Americi i vratila se sa izuzetno pozitivnim iskustvima, jer je sistem za obrazovanje fantastičan. Ono što je sjajno kod Harvarda je izuzetno aktivna alumni i networking mreža posle studija koja ume dosta da pomogne u karijeri, koja posle Harvarda retko bude prosečna. Evropa definitivno pruža više stipendija i daleko jeftinije studije, ali ako neko želi na još jedan master posle EU, onda Amerika! (Po mom mišljenju nema boljeg mesta na planeti za razvoj mladog čoveka. Izgleda da sam još pod utiskom Njujorka 🙂 )

59c1a82befad6fcf58b37b66c101282c

KAKO OTIĆI? 

Harvard Klub Srbija pruža podršku u apliciranju, i zato obavezno lajkujte njihovu FB stranicu, čak i ako vas ne interesuje Amerika, jer stalno izbacuju zanimljive i korisne postove. E sad, realno Amerika, i naravno Harvard, zahtevaju da imate neke svoje finanansije i bar dve godine pripreme, jer morate da položite TOEFL, GMAT i/ili GRE, što morate da uradite dve godine pre nego što biste počeli master. Samu aplikaciju šaljete u septembru, godinu dana pre početka mastera ili osnovnih studija. Kao što ste videli u videu, ako vaše celo domaćinstvo godišnje prima ispod 65 hiljada dolara (što su svi, jer godišnje primamo oko 15 hiljada dolara prosečno), onda ulazite u grupu koja može da ide besplatno na osnovne studije, ili ima neki popust za master. Drugo, moguće je da dobijete opciju da platite polovinu školarine, a da drugi deo platite preko nekog jeftinog kredita koji biste kasnije otplaćivali. Što se života tiče, iz Srbije nema preterano stipendija, osim one koju daje Delta Fondacija. Ranije je bila dostupna Kokalis stipendija, ali je sada ukinuta.

676067159a1591d3c38f8cbaff6bdd1d

DA LI SE ISPLATI?

Harvard, i generalno Ivy League, zahteva da imate neka svoja sredstva. Sportska stipendija se dobija za sve ostale univerzitete (ne za Ivy League) i to je super način za punu stipendiju u Americi. Ako već nameravate da finansirate (deo) svojih studija, onda Amerika treba da bude opcija. Što se Harvarda tiče, ovaj Univerzitet ne daje samo najsavremenija znanja, već i kompetentne profesore, poznanstva i veštine koje ne biste stekli baš na svakom univerzitetu. Harvard se na duge staze definitivno isplati. Bogdan Gecić, advokat i potpredsednik Harvard Klub Srbija mi je pričao kako je cele godine svog mastera imao individualne časove komunikacionih i biznis veština gde je osim tih stvari učio i kako se ponaša na koktelu, kako na večeri, kako sa šefovima, uopšte kako biti gospodin ili dama u nekom visokom društvu. A po nekom mom iskustvu te stvari veoma znače kasnije u poslu ili za neke angažmane u inostranstvu. I generalno u životu, obrazovanje nije samo šta znaš i umeš, nego i kako se ponašaš prema drugima (često ovo drugo prevagne). Zato se prijavite na stipendiju!

Srećne slave!

Ana Marija Popović

Twitter | Instagram


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: