Dragi svi,

Nadam se da nalazite vremena da izme─Ĺu slava pratite blog ­čÖé

HARVARD KLUB SRBIJA

Inicijativa koja mi je u poslednje vreme privukla pa┼żnju je Harvard Klub Srbija, koji okuplja studente iz Srbije koji su zavr┼íili Harvard (o─Źigledno) i ho─çe da pomognu mladima iz Srbije da tako─Ĺe upi┼íu Harvard (svaka ─Źast).┬áSam klub okuplja pedesetak alumnija Harvarda, od kojih polovina ┼żivi u Srbiji. Neki od njih su npr. Vuk Jeremi─ç, biv┼íi ministar spoljnih poslova, ili Ana Trbovi─ç, dekanica FEFE, i jo┼í neki uspe┼íni pojedinci. Ovaj Klub je veoma aktivan i skoro su odr┼żali regionalnu konferenciju alumnista Harvarda iz vi┼íe zemalja u Beogradu. Vi┼íe informacija o samom Klubu mo┼żete pogledati u ovom kratkom i interesantnom videu sa televizije Prva┬ágde je sve super predstavljeno.

224934_111118402306771_1971139_n

KAKO NA MASTER HARVARD

STIPENDIJA HARVARD KLUBA SRBIJA

Klub se uskoro sprema da raspi┼íe poziv za studente za prijavu┬ána konkurs za jednokratnu stipendiju od 1000 evra, koju daju kao podsticaj mladima da se obrazuju i rade na sebi. Jednu stipendiju ─çe dati studentu dru┼ítvenih nauka, a┬ádrugu┬ástudentu prirodnih nauka. Tako─Ĺe ti studenti ─çe dobiti i podr┼íku┬áHarvard Kluba Srbija u daljem usavr┼íavanju i obrazovanju.

HARVARD

O Harvardu smo ve─ç ranije pisali, ovde┬ámo┼żete na─çi op┼íte informacije. Ako recimo┬áikada budem ponovo studirala, to ─çe vrlo verovatno biti Amerika, i nadam se Harvard, jer je ipak ovaj univerzitet zaista broj jedan na svetu, i to se vidi kada vidite njihove programe, njihove prate─çe sadr┼żaje, njihove studente i alumnije. Ovo ka┼żem jer sam tek ove godine prvi put u ┼żivotu bila u Americi i vratila se sa izuzetno pozitivnim iskustvima, jer je sistem za obrazovanje fantasti─Źan. Ono ┼íto je sjajno kod Harvarda je izuzetno aktivna alumni i networking mre┼ża posle studija koja ume dosta da pomogne u karijeri, koja posle Harvarda retko bude prose─Źna. Evropa definitivno pru┼ża vi┼íe stipendija i daleko jeftinije studije, ali ako neko ┼żeli na jo┼í jedan master posle EU, onda Amerika! (Po mom mi┼íljenju nema boljeg mesta na planeti za razvoj mladog ─Źoveka. Izgleda da sam jo┼í pod utiskom Njujorka ­čÖé )

59c1a82befad6fcf58b37b66c101282c

KAKO OTI─ćI?┬á

Harvard Klub Srbija pru┼ża podr┼íku u apliciranju, i zato obavezno lajkujte njihovu FB stranicu, ─Źak i ako vas ne interesuje Amerika, jer stalno izbacuju zanimljive i korisne postove. E sad, realno Amerika, i naravno Harvard, zahtevaju da imate neke svoje finanansije i bar dve godine pripreme, jer morate da polo┼żite TOEFL, GMAT i/ili GRE, ┼íto morate da uradite dve godine pre nego ┼íto biste po─Źeli master. Samu aplikaciju ┼íaljete u septembru, godinu dana pre po─Źetka mastera ili osnovnih studija. Kao ┼íto ste videli u videu, ako va┼íe celo doma─çinstvo godi┼ínje prima ispod 65 hiljada dolara (┼íto su svi, jer godi┼ínje primamo oko 15 hiljada dolara prose─Źno), onda ulazite u grupu koja mo┼że da ide besplatno na osnovne studije, ili ima neki popust za master. Drugo, mogu─çe je da dobijete opciju da platite polovinu ┼íkolarine, a da drugi deo platite preko nekog jeftinog kredita koji biste kasnije otpla─çivali. ┼áto se ┼żivota ti─Źe, iz Srbije┬ánema preterano stipendija, osim one koju daje Delta Fondacija. Ranije je bila dostupna Kokalis stipendija, ali je sada ukinuta.

676067159a1591d3c38f8cbaff6bdd1d

DA LI SE ISPLATI?

Harvard, i generalno Ivy League, zahteva da imate neka svoja sredstva. Sportska stipendija se dobija za sve ostale univerzitete (ne za Ivy League) i to je super na─Źin za punu stipendiju u Americi. Ako ve─ç nameravate da finansirate (deo) svojih studija, onda Amerika treba da bude opcija. ┼áto se Harvarda ti─Źe, ovaj Univerzitet ne daje samo najsavremenija znanja, ve─ç i kompetentne profesore, poznanstva i ve┼ítine koje ne biste stekli ba┼í na svakom univerzitetu. Harvard se na duge staze definitivno isplati.┬áBogdan Geci─ç, advokat i potpredsednik Harvard Klub Srbija mi je pri─Źao kako┬áje cele godine svog mastera imao individualne ─Źasove komunikacionih i biznis ve┼ítina gde je osim tih stvari u─Źio i kako se pona┼ía na koktelu, kako na ve─Źeri, kako sa ┼íefovima, uop┼íte kako biti gospodin ili dama u nekom visokom dru┼ítvu. A po nekom mom iskustvu te stvari veoma zna─Źe kasnije u poslu ili za neke anga┼żmane u inostranstvu. I generalno u ┼żivotu, obrazovanje nije samo ┼íta zna┼í i ume┼í, nego i kako se pona┼ía┼í prema drugima (─Źesto ovo drugo prevagne). Zato se prijavite na stipendiju!

Sre─çne slave!

Ana Marija Popovi─ç

Twitter | Instagram


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01