Danas za vas piše Teodora Bulja, studentkinja master studija na prestižnom KU Leuven iz Belgije

KU Leuven

Nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu u Beogradu, osetila sam potrebu da nastavim školovanje iz oblasti međunarodno gprava i politike, kao i to da proživimi nternacionalno iskustvo. Nakon apliciranja na više master programa, odlučila sam se za Evrospke studije na KU Leuven u Belgiji. Jedan od razloga zašto sam se odlučila za ovaj univerzitet je njegovo rangiranje i činjenica da je 35. univerzitet na svetu!

Cena studija

Nažalost KU Leuven ne nudi veliki broj stipendija i studije su im bile jako povoljne do prošle godine, kada su podigli cenu za studente koji nisu iz EU zemalja, ali je i dalje prilično dostupan, i godina košta 2-3 hiljade evra, zavisno od programa. Ono što sam naučila iz ličnog iskustva i iz priča drugih studenata, je da uvek treba kontaktirati fakultet, iako su rokovi za apliciranje prošlli, jer nekad postoji opcija da istolerišu to, i na taj način su i meni dozvolili da apliciram za rok koji je predviđen za studente iz EU zemalja jer proces za dobijanje studentske vize za studente iz Srbije nije komplikovan.

studije master belgija

Studije

Što se tiče samog progama, on je interdisciplinaran, ima četiri modula i veliki broj izbornih predmeta pa se na njemu mogu naći ljudi sa raznim završenim osnovnim studijama, što je sa socijalnog aspekta velika prednost, ali i doprinosi težini ovog mastera, jer bez obzira na Bachelor koji imamo od nas se očekuje da znamo dosta iz svakog predmeta. Ono što je prilično ostavilo ustisak na mene, sada nakon prvog ispitnog roka, je visok i drugačiji kriterijum koji profesori imaju pri ocenjivanju. Veoma se insistira na preciznosti i detaljnosti, a s obzirom da su pitanja otvorenog tipa i pismena nije lako pružiti sve neophodne informacije.

Prednosti studiranja Evropskih studija na KU Leuvenu su te što nudi dobru podlogu za nastavak karijere.

S jedne strane, većina evropskih institucija se nalazi u Briselu, iako je velika konkurencija za dobijanje prakse, mislim da vam može dosta doprineti činjenica da ste završili master program u njihovoj zemlji. S druge strane, ono što je veoma popularno u inostranstvu je završavanje više master programa, i tako su nama već ponudili opciju za stipendiju ako želimo da nastavimo advanced master program na temu European Politics and Policies.

studije brisel

Leuven

Leuven je studenski grad u Flamaskom delu Belgije (priča se holandski), gde živi 50 000 studenata, što je više od polovine populacije i što čini atmosferu u gradu izuzetnom. Ono što je meni veoma značajno je to što vlada pozitivna atmosfera i svi su nasmejani i druželjubivi. Barovi su otvoreni svako veče, i svi su uglavnom napolju. Ono što je negativan aspekt u Belgiji je vreme, kiša pada jako često ali i to najčešće ne može da poremeti atmosferu.

Život

U početku mi je bilo prilično teško da se snađem jer ima jako puno administracije i novih pravila o kojima mi u Srbiji uopšte ne razmišljamo kao što je npr. sortiranje đubreta, ali se prilagodimo svi posle nekog vremena. Što se tiče finansijskog aspekta, stanarine u Luvenu i u celoj Belgiji su jako visoke za naše standarde ali sa cenom hrane u supermarketima i odećom se može proći i jeftinije nego kod nas.

Postoji veliki broj studentskih poslova koji mogu da pomognu u samofinansiranju, i koji su prilično dobro plaćeni (minimalna plata je 9,20 evra po satu).

Sve u svemu, studiranje na KU Leuvenu je izuzetno iskustvo za mene, i preporučila bih pogotovu onim studentima koji nisu imali priliku za internacionalno iskustvo još, jer je grad mali i lak za snalaženje – a ima sve što je neophodno. Ukoliko vam dosadi studentska atmosfera, Brisel je na 20 minuta i blizina drugih metropola i dostupnost cena avio i voznih karata nudi puno opcija za putovanje Evropom.

Teodora Bulja


Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i biranja programa, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: