Često dobijamo upite za upis doktorskih studija u inostranstvu. Mi smo ovoj temi posvetili deo našeg sajta Doktorske, ali evo jednog opsežnog teksta na ovu temu.

Kako funkcioniše doktorat na Zapadu?

Za razliku od doktorskih studija u Srbiji, gde studenti najčešće samostalno biraju teme i samostalno sa mentorom oblikuju završni rad, u zapadnim zemljama mentor je taj koji više utiče na temu. Naši doktorati, nažalost, često nemaju dovoljno istraživačkog rada i više se svode na “document revision”, odnosno preradu tuđih istraživanja. Na Zapadu (kao i u Kini, Japanu, Koreji itd) očekuje se da doktorati proizvode znanje, a ne prepričavaju tuđe. Rade se eksperimenti, istraživanja i doktorati se dešavaju na daleko ozbiljnijem nivou nego u Srbiji, o čemu svedoče i rangiranja fakulteta i da li su ti radovi objavljeni u svetskim naučnim časopisima. Doktorski studenti su zaposleni na fakultetima, primaju platu za svoja istraživanja u okviru doktorata i rada sa studentima. Manji broj studenata plaća svoje doktorske studije, ali to je ređe. Prava stvar je biti plaćen za doktorske studije, jer je to period od 3 do 5 godina i računa se kao radno iskustvo.

Master ili doktorat?

Skoro uvek postoji dilema master ili doktorat. Na master studije idu oni koji žele da studiraju u stranoj zemlji i posle nađu bolji posao, a na doktorske oni koji žele da postanu eksperti u nekoj oblasti, i posle rade kao istraživači ili profesori. Mnogi studenti imaju dva mastera. Ja sam studirala 4 godine pa sam išla na master od dve, što je isto 6 godina. Tekst o ovoj dilemi pročitajte ovde.

prijava na doktorske studije.jpg

Kako se formuliše doktorska teza i koja vam dokumentacija treba?

Veoma je važno da saznate kojim istraživanjima se bavi odabrani univerzitet i da pokušate da se uklopite u njihovu temu. Svetske kompanije daju novac univerzitetima da kreiraju nova znanja kroz doktorske teme, i profesori traže studente koji će raditi u oblastima koje oni ili kompanije žele – ne koje vi želite. Svakako, možete da se dogovorite ili oblikujete tezu, ali vi ste ti koji se prilagođavaju a ne drugi. Kada saznate šta univerzitet želi, a to često jasno navedu na sajtu svoje katedre, treba da napišete solidan research proposal. Kako se ovaj dokument piše pročitajte ovde. Koja dokumenta su vam potrebna pročitajte ovde.

Kako se nalaze doktorati na internetu?

Sve imate na Guglu i nema neke misterije. Počnite od ovih pretraživača: PhD Portal i Find a Phd, a zatim ukucajte npr Belgium, Biology, PhD Vacancy ili Research position PhD Belgium. I izaći će. Znači, tema doktorskih, zemlja, grad i obavezno Phd Vacancy ili Research position.

Kada se prijavljujete na doktorat?

Neki imaju fiksne rokove prijave, ali većina ima rokove prijave kad dobiju grant. Za razliku od osnovnih i doktorskih studija, doktorske studije su individualnije, i profesori oglašavaju pozicije kada imaju upražnjeno mesto. Znači, sve vreme tražite i nikada se ne opuštajte. Računajte da vam za prijavu na doktorske studije treba par meseci, dok nađete, pripremite se i pošaljete prijavu.

lični kontakt.jpg

Lični kontakt

… je više nego poželjan! Kada odaberete program na koji želite da se prijavite, slobodno pošaljite mejl profesoru da se predstavite i zakažete skajp razgovor. Takođe, raspitajte se kod svojih prijatelja i profesora na fakultetu, da li oni znaju nekoga u inostranstvu, jer doktorati često idu na preporuku i kroz lične konekcije, pa se obavezno raspitajte i tim putem. Doktorat ipak traje i do 5 godina, i vrlo je intiman, pa nikome ne smeta da ima lični kontakt. Ako šaljete mejl, pošaljte i neku dokumentaciju (cv, motivaciono, preporuke, sertifikat engleskog i prevedene diplome), da znaju ko si kad im pišeš.

Finansiranje doktorata

Doktorat je najbolji kada funkcioniše kao zapošljavanje, radiš kao istraživač na projektu, radiš tezu, predaješ na fakultetu i primaš platu, odnosno stipendiju za to. U manjem broju slučajeva studenti sami plaćaju svoje doktorske studije i sami se izdražavaju tokom doktorskih studija. Ja mislim da je to pogrešno – ako niko neće da ti da stipendiju, znači da ti nisi za to i nemoj da gubiš vreme. Da se vratimo na novac: Stipendije su nekad deo prijave na doktorat a nekad ne, te mora da stalno pretražuju stipendije i oglase za phd, pošto oni nemaju toliko sezonski upis kao master. Stipendije se traže: http://scholarship-positions.comhttp://www.scholarshipportal.com.

doktorske studije

Vrste stipendija

Postoje nacionalne stipendije (koje daju Vlade, one postoje i za Master), i postoje stipendije univerzita. To znači da se odvojeno prijavljujete na doktorat i odvojeno na stipendiju. Za Balkan nekoliko država daje stipendije za Postdoc i PhD:

Švedska (prijava do 10.januara)
Mađarska (prijava do 5.marta)
Francuska (prijava do 17.marta, ali je za dvojni doktorat i u Srbiji i u Francuskoj)
Nemačka (prijava je svake godine do 15.novembra)
Australija (različiti rokovi)
Švajcarska
Češka

Za nacionalne stipendije sami tražite doktorske programe i kada se prijavljujete na stipendiju, treba da se već odmakli sa prijavom na doktorat. Stipendije univerziteta koje daju univerziteti su na sajtovima univerziteta.

Šta posle doktorskih studija?

Posle doktorskih studija možeš da odeš na Postdoc, u industriju ili da predaješ na fakultetu.


Ako vam je potrebna pomoć za prijavu na studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

Podelite s prijateljima: