Već drugu godinu za redom objavljujemo trendove vezane za školovanje u inostranstvu, kako biste bili dobro informirani i napravili pravu odluku.

1.  Sve više studenata bira osnovne studije u inostranstu

Srbija i Balkan su tradicionalno region gde se studenti radije odlučuju da Master studije urade u inostranstvu, a osnovne u zemlji. Međutim, svetski trend jeste da se već osnovne studije upišu u inostranstvu a tako je i u Srbiji, Crnoj Gori i drugim komšijskim državama. Međutim, svake godine raste broj prijava za osnovne studije, dok su Master prijave na istom nivou. Instagram, Youtube i laka dostupnost informacija kroz internet i lokalne posrednike podstiču decu i roditelje da se ranije odluče na ovaj korak mobilnosti. Predviđanja su da će se ovaj trend nastaviti.

osnovne studije u inostranstvu bachelor.jpg

2. Sve više studenata upisuje studije na engleskom jeziku

Vladavina engleskog se nastavlja. Državni i privatni univerziteti se sve više odlučuju da nude programe na engleskom jeziku, i samim tim i studenti biraju smerove na engleskom i gube volju da polažu nemački, italijanski, španski i druge jezike. Rezon jeste da ćete tako naučiti engleski na fakultetu, a lokalni jezik na ulici. Naravno, neki časovi tog stranog jezika su svakako potrebni. Ako želite povoljne studije na engleskom jeziku u Italiji, obratite pažnju na Univerzitet Ca Foscari u Veneciji.

3. Srbija je postala Erasmus + Programme Country

Fondacija Tempus objavila je vest da je Srbija postala Programme Country. Šta ovo znači za običnog čoveka? Kao i sve u životu, ovo je i dobro i loše. Dobro je, jer kako traje proces EU integracija, Srbija postaje uključenija u Erasmus+ programe. Od 2019. postali smo Programme Country a ne Partner Country, što smo bili do sada. Ovo donosi veće mogućnosti za institucije da organizuju programe razmene i mobilnosti, kao i više prilika za mobilnost studenata. Sa druge strane, na Erasmus Mundus programima kao Programme Country sada imamo pravo samo na polovične stipendije, a ne više pune. erasmusplus.jpgNpr. Makedonija je godinama Programme country i njihovi studenti su redovno imali problema da se finansiraju sa ovim manjim stipendijama. Zato obrazite pažnju, od ove godine Erasmus Mundus stipendije više nisu pune, već pokrivaju pola troškova života i celu školarinu. Sa druge strane, razmene na srpskim univerzitetima postaće češće i lakše.

4. Teško do studentske vize u Austriji

Trenutna vlada u Austriji ima poprilično desničarski pristup izdavanju studentskih viza za studente sa naših prostora i situacija je značajno drugačija nego ranije. Austrija je bila jedna od najčešćih izbora naših studenata, međutim njihova Vlada je to odlučila da promeni, ili se bar tako trenutno ponaša. Na vize se čeka 3-6 meseci, mnogi bivaju odbijeni i morali su da se vrate kući sa studija. Zato, ako birate Austriju znajte da ćete se sa vizom namučiti i možda je nećete ni dobiti. Austrija je poslala poruku da ne želi strane studente u ovom trenutku. Treba biti fer i reći da su zahtevi za sve studentske vize u porastu, zbog migrantske krize (i desničarenja) ali najgora situacija je u Austriji.

4a Studentske vize u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji

Za ove studentske vize morate uplatiti 9-10 hiljada evra na račun u njihovoj banci kao finansijsku garanciju za vizu, i ovaj novac vam se posle vraća mesečno. Potvrda iz banke o sredstvima na računu više ne radi posao, može jedino uplata u celosti, plus uplata cele školarine.

studije u beču.jpg

5. Rastu zahtevi za znanje nemačkog jezika

Zahteve za vizu prate i zahtevi za jezik. Godinama i decenijama studenti su se provlačili bez znanja nemačkog jezika u Austriji, a posebno u Beču, ali ovo više neće moći, jer je letos promenjen zakon. Da biste počeli da studirate na nemačkom jeziku morate imati položen C1 istog. Minimum da se uopšte prijavite je položen priznati test na nivou A2, ali ćete biti na čekanju da počnete da studirate dok ne položite priznati test C1. Evo vesti na TU WIEN, UNIWIEN i WU WIEN. Znači, za prijavu A2 položen, za upis C1 položen. Naravno, i dalje zadržavaju pravo da vas odbiju ako im se ne svidite kao kandidat. U Nemačkoj je odavno ovako, i za studije morate imati položen Goethe B2/C1 ili TestDaf. Bez sertifikata jezika nemojte se prijavljivati, neće vas primiti ukoliko su studije na nemačkom jeziku. (Sada pogledajte tačku 2 ovog teksta.)


Ako želite na studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: