Donosimo vam pregled dvanaest punih nacionalnih stipendija koje su dostupne građanima Srbije u 2020/2021 godini za studije u inostranstvu.

Nacionalne stipendije za full-time degree (cele studije) najčešće insistiraju da se studira na lokalnom jeziku i veliki je akcentat upravo na jeziku. Ovo su države koje dodeljuju pune stipendije za studente iz Srbije.

Stipendija za studije u Francuskoj

Ova stipendija se dodeljuje za master studije i veoma je poželjno znanje francuskog jezika. Prijave idu preko Francuskog instituta, rok za prijavu je 16. mart 2020. Važi samo za državne univerzitete. Svake godine oko 750 studenata odabere Francusku za nastavak svojih studija, tako da je ovo prilika koju vredi iskoristiti!

DAAD stipendija za studije u Nemačkoj

Dodeljuje se takođe samo za master studije i znanje nemačkog jezika je skoro pa obavezno na C1 nivou, i na tome se veoma insistira. Rok za prijavu je 15. novembar 2020. za studije 2021. Prijava je za sve smerove, obimna je i treba krenuti bar dva meseca ranije sa pripremama. Važi samo za državne univerzitete. Postoji i izdvojena prijava samo za studije arhitekture i umetnosti. Prijava ide preko beogradskog DAAD centra.

Chevening stipendija za studije u Velikog Britaniji

Veoma prestižna stipendija za master studije u Velikoj Britaniji traži kandidate koji imaju visok prosek kao i određeni društveni angažman (prim.red.), ili planove kako Srbija može da napreduje kao društvo. Zahteva se da kandidati imaju bar dve godine radnog iskustva. Prijava ide preko Chevening sajta, i otvoriće se u avgustu za studije 2021. Rok za prijavu je uvek prva nedelja novembra za narednu godinu. Dobitnica Chevening stipendije, Aneta Goranović, je za Kako na master rekla kako proces apliciranja za stipendije i master studije treba razumeti kao ozbiljnu misiju i dodatni posao. Stipendija pokriva i studije na INO partnerskim univerzitetima – London South Bank Univesity i Brunel University London, te ako se prijavljujete na ove univerzitete, besplatno šaljemo prijavu.

Dodela-stipendija-Chevening-Britanska-ambasada-Beograd

Stipendija za studije u Koreji

Stipendija se dodeljuje za master i doktorske studije na korejskom jeziku. Stipendija je puna i uključuje prvo godinu dana intenzivnog učenja korejskog jezika, pa ako studenti polože test korejskog jezika, onda nastavljaju akademske studije. Rok za prijavu je 15. mart 2020. i prijava ide preko korejske ambasade.

Stipendija za studije u Kini

Za Kinu postoje različite stipendije preko njihovog nacionalnog portala Campus China. Rok za prijavu je 1.april 2020.

Stipendija za studije u Češkoj

Republika Češka dodeljuje stipendiju za sve nivoe studija, za studije na češkom jeziku. Za 2020/2021. godinu stipendija neće biti dodeljena.

Stipendija za studije u Švedskoj

Veoma popularna stipendija, mada Švedski Institut daje manje stipendija za naše studente nego ranije, pa se teško dobija. Ne postoji kvota samo za Zapadni Balkan, već smo u kvoti zajedno sa Turskom, te se dodeljuje 15 stipendija za celu Tursku i ceo Zapadni Balkan. Stipendija se dodeljuje samo za određene master programe, ovo je spisak od ove godine. Prijava za 2021. podrazumeva prvo prijavu za studije preko University admission sajta do 15. januara gde je application fee 100 EUR, pa zatim prijavu za samu stipendiju preko sajta Švedskog instituta početkom februara 2021. Od kandidata se očekuje da ima bar dve godine radnog iskustva, lidersko iskustvo, kao i iskustvo u civilnom sektoru ili sektoru javne uprave.

stockholm-1824368_960_720

Stipendija za studije u Turskoj

Dodeljuje se za osnovne i master studije u Turskoj, sledeći rok za prijavu za Turkey Success scholarship je oktobar-novembar 2020, dok je za standardnu stipendiju rok za prijavu 15. januar 2021. Dodeljuju se i stipendije za istraživače, sve informacije su dostupne ovde.

Stipendija za studije u Italiji

Studije u Italiji su veoma popularne među našim studentima, što zbog povoljnih školarina, što zbog najvećeg broja dostupnih stipendija. Postoji tri vrste stipendija: univerzitetske, regionalne i nacionalne. U našem tekstu Stipendije za studije u Italiji ćete pronaći detaljan opis svake od njih.  Rok je uglavnom u maju za tekuću godinu, Italijanski institut za kulturu objaviće uskoro poziv. Veoma je važno da znate italijanski na B2 nivou, jer ti kandidati imaju prednost. Ovo su uslovi iz 2018.

pexels-photo-2960792

Stipendija za studije u Mađarskoj – Stipendium Hungaricum

Ovo je puna stipendija za osnovne i master studije u Mađarskoj, koja se dodeljuje samo za određene teme, tako da pre apliciranja proverite programe koji su obuhvaćeni. Rok je uvek 15. januar za tekuću godinu, te je sledeći rok 15.01.2021. Šta sve obuhvata stipendija i kako se aplicira pročitajte u tekstu Stipendija za studije u Mađarskoj.

Stipendija za studije u Americi Fullbright

Fullbright je najpoznatija akademska i istraživačka stipendija za studijske boravke u Americi. Stipendija se dodeljuje za master studije ili za Post-Doc istraživačke boravke. Rok za master prijave je septembar 2020. za studije u 2021. i dodeljuje se samo za određene teme koje su navedene na sajtu, uglavnom za društvene i političke nauke. Stipendije administrira Američka ambasada u Beogradu. Iskustvo sa Fulbright studija pročitajte ovde.

Stipendija Erasmus Mundus (Erasmus+) za studije u EU

Ovo je joint-degree stipendija za studije na više univerziteta u više zemalja koje finansira Evropska komisija. Ovo nije stipendija za Erasmus razmenu, već za cele master studije. Zato je konkurencija velika i traže se kandidati sa visokim prosekom i jakim cv-jem. Od ove godine Srbija je programska zemlja Erasmus programa, što znači da se sada dodeljuju stipendije od 500 EUR mesečno i da su školarine niske. Generalno, Erasmus Mundus stipendije su pune, ali stipendije za troškove života nisu velike.

Za stipendiju i studije se aplicira odjednom i na ovom linku je spisak svih Master programa. Studije su uglavnom na engleskom jeziku, ali mogu biti i na dva evropska jezika. Uslovi i rokovi variraju od programa do programa. Stipendije za joint-degree doktorske studije su ukinute i sada se sve za doktorate i istraživački rad administrira kroz Marie Curie stipendiju.

banner


Ukoliko Vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam direktan upit:

Podelite s prijateljima: