Belgija je mirna, uređena i visokorazvijena zemlja koja je veoma pogodna za osnovne i master studije. Donosimo vam intervju sa Anjom Popović, studentkinjom na Karel de Grote univerzitetu u belgijskoj prestonici mode i dijamanata Antverpenu!

studije-u-belgiji

Zašto si se odlučila za studije na KDG Antverpen?

Nakon dužeg istraživanja fakulteta po Belgiji, odlučila sam se za KDG. Belgija nudi kvalitetno obrazovanje na flamanskom kao i francuskom jeziku, od pre nekih 10 godina su počeli da nude osnovne studije na engleskom jeziku. Program mog smera, razgovori sa profesorima, iskustva studenata kao i reputacija univerziteta su mi pomogli da se odlučim. Takođe lokacija, u samom centru Antverpena je veoma praktična. Ako bih mogla da poredim Antverpen sa nekim gradom u Srbiji to bi bio Novi Sad. Antverpen poseduje istu toplinu i prihvata strance otvorenog srca. 

Da li možeš da nam kažeš nešto više o ovom Univerzitetu?

KDG ili Univerzitet Karla Velikog je osnovan 1994. godine kao državni univerzitetski koledž. Okuplja vodeće belgijske predavače kao i eksperte iz celog sveta. Broji preko 13 000 studenata, ima 9 kampusa i nalazi se u studentskom gradu. Antverpen nije poznat jedino po dijamantima već i po činjenici da je studentski grad. KDG poseduje veoma široku mrežu kontakata i veliki broj škola sa kojima sarađuje u ERASMUS programu. U zavisnosti od oblasti studiranja, brzina zapošljavanja prosečnog studenta nije duža od 3 meseca. Svi programi su povezani sa privredom i završna godina je uvek orjentisana ka projektima ili praksi. 

studije u belgiji

Naši studenti retko kad prvo pomisle na Belgiju kada žele da studiraju u inostranstvu, a u stvari Belgija ima veoma dobre uslove za studente. Kakvo je tvoje iskustvo kao studenta u Belgiji?

Sem dobrih uslova koje školovanje pruža postoje i druge povlastice koje studenti dobijaju. Počev od popusta za bioskope, prodavnice, kupovinu namirnica preko mogućnosti studentskog zapošljavanja. Studenti koji rade su društvena norma u Belgiji, to sa sobom nosi razne poreske olakšice kao i finansijsku dobit. U toku godine studenti mogu da rade 475 sati. Prosečna dnevnica za 8 sati rada je €95. Usklađivanje studiranja i posla je moguće i možete da radite govoreći samo engleski jezik. Poznavanje flamanskog ili fransuckog je svakako bonus.   

Po čemu se studije na KDG i u Belgiji razlikuju od studija u Srbiji?

Pristup studentima i samoj materiji su veoma različiti. Srbija i dalje poseduje poprilično teorijski zasnovano stanovište, dok Belgija ide ka primeni. Projekat je reč koja najbolje opisuje sistem visokog obrazovanja u Belgiji. Njihovo verovanje jeste da jedino kroz primenu znanje može da se uveća i utvrdi.  

antverpen studije belgija

Kaži nam više o programu koji studiraš?

Naziv mog smera je Međunarodni Menadžment. I mogu da potvrdim da je reč međunarodno prisutna u svim aspektima. Trenutno imamo studente iz preko 50 zemalja sveta, profesori takođe dolaze iz raznih krajeva. Predmeti su podeljeni na osnovne teorijske kao što je računovodstvo, osnovi ekonomije, ali takođe imamo i IT predmete kao i predmete vezane za lični razvoj i rad u grupama. Treća godina može da se studira na nekom drugom univerzitetu, a drugi semestar je rezervisan za praksu. Studenti koji dolaze iz Srbije mogu da ostanu na praksi u Belgiji ali isto tako mogu i da izaberu bilo koju drugu državu sveta. Zaista smatram da KDG pruža odlučne prilike svakom ko je spreman da ih iskoristi. 

Da li se baviš nekim projektima ili aktivnostima pored studija na KDG? Da li KDG podržava studente u tome?

Što se vannastavnih aktivnosti tiče postoji puno podrške od strane KDG-a. Postoje radionice za mlade preduzetnike, radionice o ličnom napredku, radionice za buduće lidere. Moja trenutni projekat je koordinacija poslovnog putovanja za 40 studenata. Takođe predstavljam univerzitet na međunarodnim sajmovima i konferencijama.

belgium-1748927_1280

Za kraj, koji su tvoji planovi posle studija?

Pošto sam već dobila ponude za prakse kao i za zaposlenje, moji kratkoročni planovi su okrenuti ka tome, a kada se ispune uslovi planiram da završim MBA. 

Hvala Anji na iskustvu, želimo  ti puno sreće! Ino tim 🙂


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam direktan upit ino edukacija logo border

Podelite s prijateljima: