Jednogodišnji Master je dovoljan da vam promeni život i motiviše vas da stvarate nove ideje i nove projekte. Donosimo vam intervju sa Anetom Goranović, direktorkom Reflektor teatra, studentkinjom u Londonu i dobitnicom Chevening stipendije. Ovo je njeno iskustvo.

Kako biste se predstavili u ovom trenutku? Kao studentkinja ili kao direktorka Reflektor teatra?

Predstavila bih se kao Aneta Goranović, osoba koja je je osvojila slobodu da bude i jedno i drugo, a takođe dovoljno je hrabra da veruje da može da proba da postane i nešto treće. Ne verujem u formalne uloge, verujem u motivaciju i rezultate. Trenutno sam motivisana da priliku koju imam u Londonu mudro upijam i maštam kako ta znanja mogu da unaprede Reflektor teatar. O rezultatima ćemo kada budu vidljivi.

Zašto se se prijavili na Master? Već ste uspešno vodili Reflektor teatar, i dosta ljudi u Vašoj poziciji ne razmišlja o daljem obrazovanju.

Ideja o daljem obrazovanju uvek je bila prisutna, tokom studiranja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, u mom slučaj smera Međunarodne studije, znala sam da bi za moj dalji razvoj bilo neophodno da studiram i u inostranstvu. Takođe, znala sam da ukoliko se odlučim za Master studije u Srbiji, one nikako ne bi bile prioritet, jer sam već od druge godine počela da volontiram, pa vrlo brzo i radim. Zatim je priča Reflektor teatra, postala primat i bila u fokusu više od dve godine nakon završetka osnovnih studija. Jednog leta samo samo shvatila, vreme je sada. Zašto? Zato što mislim da ću posle ovog iskustva biti bolja Reflektor teatru, bolja mom društvu, mojim prijateljima i porodici, pre svega bolja sebi. Jer svaki iskorak, svaki drastičan pokušaj nečeg novog, dovodi nas do svežih zaključaka i omogućava nam da upoznamo sebe. Mislim da je to poznanstvo najvrednije.

Aneta Goranović_London.jpg

Uspešno vođenje Reflektor teatra, kao i bilo koja ideja bavljenja našim društvom iziskuje ogromnu motivaciju i veru u smisao.

Da bih volela sebe i svoje odluke, moram da omogućim sebi izbor. Mislim da su Master studije upravo to. Mogućnost da kada ste zreliji sagledate svoj život i karijeru sa distance, još važnije da u tom procesu dobijete mogućnost da učite i kvalitetno provedite slobodno vreme, da shvatite o čemu želite da znate više i u čemu možete da budete bolji.

Poruka za ljude koje u dvadesetima odustaju od daljeg obrazovanja i rizika je: Nikad se mlađi nećemo sresti (Hajnrih Hajne), mislim da je tužno to zaboraviti i od novih iskustava odustati u prvoj fazi života pod izgovorom ima vremena, sutra ću, itd.

S druge strane, mnogi mladi menadžeri nastavljaju ceo život da se obrazuju kroz MBA i MA programe, NLP, različite sertifikate… Koji je Vaš stav o lifelong learning principu?

Mislim da je koncept lifelong learning neminovan ukoliko neko poseduje ideju i potrebu za karijernim razvojem u trenutku koji živimo. Takođe, mislim da taj koncept treba razumeti široko. Verujem da nisu uvek nužni akreditivani programi, nekada su predstave, volonterski kampovi, neformano obrazovanje, dobra knjiga, film izvori znanja i inspiracije koji mogu biti vrlo plodonosni za profesionalni razvoj. Pored toga, treba da budemo zahvali na luksuzu koji nam je internet omogućio i bilo bi dobro da vežbamo kvalitetnu upotrebu slobodnog vremena. Podcast-i, video tutorijali i online obuke, sjajna su prilika da saznamo više i izazovemo svoju profesionalnu svakodnevnicu. Sa druge strane, akreditovani programi su odličan izbor, posebno za ljude koji su pronašli svoje profesionalne niše i jasne potrebe ili one koji su spremni da se u taj proces upuste.

100. izvođenje predstave Muškarčine, volonterski tim Reflektor teatar.jpg

Sada studirate MA Creative & Cultural Entrepreneurship na Goldsmith’s University u Londonu? Kakvo je Vaše iskustvo do sada?

Prvi utisak je London, koji razumem kao globalni centar za kreativne i kulturne industrije. Zatim na mom smeru ima 45 studenata iz 25 država. To je jedinstveni uzorak svet i zaista cenim priliku što deo sam toga. Univerzitet Goldsmith je jedan od najrelevantnijih kada je reč o savremenoj umetničkoj sceni i obrazovanju. Sloboda i aktuelnost sadržaja o kojima učimo i razgovaramo je nestvarna. Utisak je, naše obrazovanje u kombinaciji sa novim inkluzivnim i participativnim metodama koje karakterišu obrazovni sistem Velike Britanije predstavlja sjajnu kombinaciju za moj budući razvoj.

studije u londonu.jpg

Da li imate utisak da se nešto u vašim stavovima, razmišljanjima, pristupu poslu promenilo tokom Master studija u Londonu? Mnogi studenti kažu da im je Master u inostranstvu veoma značio na polju ličnog razvoja i sazrevanja. Kako je Vama?

Sada sam na pola puta, tako da sam sigurna da će pravi odgovor biti konstruisan tek u septembru. Srećna sam što sam se u ovu avanturu upustila, starija, što imala sam vremena da radim i razvijam se karijerno. Poštujem ovih godinu dana i želim da čujem sebe bolje nego u svom okruženju. Poštujem više svoje vreme i želje. Maštam hrabrije i pokušavam da razlikujem bitno od nebitnog. Vežbam kvalitetnu upotrebu slobodnog vremena. Ponosnija sam na svoje prijatelje, kolege, odnose, sve što smo kao tim stvorili u Reflektor teatru. Glasnije se pitam šta želim da budem kad porastem i u šta želim da izrastem. Verujem da će privatno oblikovanje biti najsnažnija zaostavština ovog iskustva.

Dodela stipendija Chevening, Britanska ambasada, Beograd

Dobitnica ste Chevening stipendije, što je veliki uspeh. Koje su Vaše preporuke budućim aplikantima?

Pre svega da proces apliciranja za stipendije i master studije razumeju kao ozbiljnu misiju i dodatni posao. Sećam se svojih neprospavanih noći, pisanje motivacionih pisama, razgovora, saveta, čitanja svih mogućih saveta, između ostalog i sajtova INO agencije. Zatim budite spremni na pozitivan i negativan razultat, uvek razmišljajte o planu B, o sledećoj godini. Rizikujte i probajte, činjnica da sam dobila Chevening stipendiju, a bavim se kulturom, dokaz je da može, ali morate baš da se trudite. Shvatite svoje uloženo vreme i novac u aplikaciju, kao najbolju moguću investiciju, jer ulažete u svoje moguće novo iskustvo sticanja znanja i obrazovanja, a to je jedno od retkih dobara koje vam ne mogu oduzeti.

Koji su Vam planovi nakon Mastera?

Deo Chevening stipendije obuhvata i obavezni život u državi vašeg porekla, dve godine nakon Master studije, tako da to je jedan od jasnih planova. Volim slobodu koju mi je ovo iskustvo donelo. Trenutno učim i istražujem, online pratim Reflektor teatar i želim da verujem da će nova radna godina biti obeležena kreativnim i profitabilnim projektima, suštinom i formom. Volela bih da Reflektor teatar postavimo tako da bude oaza za diskusiju, umetnost i talentovane ljude, a da nam sa druge strane omogući dostojanstven život.

Sa glumcima predstave Crvena Samoubistvo nacije.jpg

Trenutno razvijam dve biznis ideje u okviru svojih studija, jedna već formalno postoji pod imenom Reflektor Production, ćerka firma Reflektor teatra zadužena za stvaranje kreativnih perfromansa i komercijalnih događaj za partnere i klijente (za jasniju sliku, predlažem da google-te SOCKO, Grad socijalnih preduzeća). Još jedna lepa najava, uskoro će koncepti i vrednosti Reflektor teatra biti dostupni deci i roditeljima, za sada je ovo ideja u našoj kancelariji, mom biznis planu i mislima poznata kao Reflektor KIDS, a ja se radujem trenutku, kada ćemo biti spremni da sa našom publikom podelimo više od imena. Kada je reč o mojim ličnim planovima: Dozvolila sam životu da me iznenadi, a ovu dozvolu sam izdala po prvi put.

Za kraj, uvek pitamo naše goste šta bi poručili našim čitaocima?

Poručila bih im da život u Srbiji razumeju kao izazov, a ne da ga koriste kao izgovor.

Da nađu kvalitetan hobi i okruže se inspirativnim ljudima. Da dovoljno vremena i enegrije ulože u spoznaju svoje definicije sreće i uspeha. Baš važno je da bude njihova, jer će na kraju dana oni živeti tu postavljenu definiciju. Da se zezaju i putuju, nije to tako skupo i komplikovano kao što nam izgleda. A evo i opipljivih preporuka, gledajte filmove Mile Turjalić, predstave Reflektor teatra, pročitajte knjigu Čaj od šljiva Lazara Džamića, ili knjigu Mustra za revoluciji Metju Milera i Srđe Popovića. Slušajte Bojanu Vunturišević i pesmu Suzana, ako ste u fazi selidbe ili razmišljate o novom gradu, državi. Slušajte Marčelovu pesmu Tunel, ako je ovo proleće donele vrbopuc zajedno sa emotivnim razočarenjem ili pesmu Čudo, ekipe pod imenom Planeta Gruvlend!, ako vam treba malo jutarnje motivacije i optimizma serviranog uz kafu.  


Ako želite da studirate u inostranstvu, pošaljite nam direktan upit:

Podelite s prijateljima: