Vlada Mađarske počela je da daje pune stipendije Stipendium Hungaricum za Osnovne, Master i Doktorske studije na engleskom ili na mađarskom jeziku.

Prijava za školsku godinu 2020/2021. godine otvorena je do 15. januara 2020. Stipendija pokriva studije na Univerzitetu Debrecen na engleskom jeziku!

Pre prijave treba kontaktirati i naše Ministarstvo prosvete na

jelena.pazun@mpn.gov.rs

O stipendiji

Cilj stipendije je da se promoviše kulturno razumevanje, kao i ekonomske i političke odnose između Mađarske i drugih zemalja. Osnovna misija ovog programa je da se poveća broj stranih studenata u Mađarskoj i da podstakne mađarske visokoškolske obrazovne institucije da privuku vrhunske strane studenate. Od zemalja Balkana čiji državaljani mogu da se prijave to su: Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo*, Makedonija i Moldavija. Hrvatska i Crna Gora nisu uključene, te ako ste njihovi državljani a imate srpski ili bosanski pasoš, možete sa njima.

studije u madjarskoj.jpg

Šta stipendija pokriva

    • Besplatnu školarinu: oslobađanje od plaćanja školarine.
    • Mesečnu stipendiju: za osnovne i master studije, kao i za jednogodišnje učenje mađarskog ko odluči da studira na mađarskom. Iznos je mesečno HUF 40 460 (oko 130 evra) za troškove života, 12 meseci godišnje, do završetka studija.
    • Mesečnu stipendiju za doktorante: Prema postojećem mađarskog zakonu, mesečni iznos stipendije je HUF 140 000 (oko 450 evra) za prvu fazu obrazovanja (4 semestra) i HUF 180 000 (oko EUR 580) za drugu fazu (4 semestra ) – za 12 meseci godišnje, do okončanja studija.
    • Smeštaj: mesto u studentskom domu ili mesečni doprinos HUF 40 000 (oko 140 evra) na troškove smeštaja za sve vreme trajanja perioda stipendije.
  • Zdravstvene usluge u skladu sa relevantnim zakonima Mađarske (Zakon br 80 iz 1997. godine, nacionalna zdravstvena knjižica) i dopunsko zdravstveno osiguranje u trajanju do 65 000 forinti (oko 205 evra) godišnje po osobi.

hungaricum stipendija.jpg

Prijava

Uslovi konkursa su opisani na sajtu Hungaricum. Stipendija Hungaricum pokriva studije na engleskom jeziku na džavnom Univerzitetu u Debrecenu gde Ino Edukacija pruža direktan upis i besplatnu uslugu slanja prijava.

Srećno!


Ukoliko želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: