Podelite s prijateljima:

Vlada Mađarske počela je da daje pune stipendije Stipendium Hungaricum za Osnovne, Master i Doktorske studije na engleskom ili na mađarskom jeziku. Prijava za školsku godinu 2017/2018. godine otvorena je do 5.marta 2017.

Link za prijavu: http://www.tka.hu/international-programmes/2966/stipendium-hungaricum

Na linku piše da bi trebalo kontaktirati i naše Ministarstvo prosvete, ali nema imena, što u praksi znači da je prijava individualna, pa ako Vas prime, onda kontaktirajte Ministarstvo.

O stipendiji

Cilj stipendije je da se promoviše kulturno razumevanje, kao i ekonomske i političke odnose između Mađarske i drugih zemalja. Osnovna misija ovog programa je da se poveća broj stranih studenata u Mađarskoj i da podstakne mađarske visokoškolske obrazovne institucije da privuku vrhunske strane studenate. Od zemalja Balkana čiji državaljani mogu da se prijave to su: Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo*, Makedonija i Moldavija. Hrvatska i Crna Gora nisu uključene, te ako ste njihovi državljani a imate srpski ili bosanski pasoš, možete sa njima.

stipi

Šta stipendija pokriva

  • Besplatnu školarinu: oslobađanje od plaćanja školarine.
  • Mesečnu stipendiju: za osnovne i master studije, kao i za jednogodišnje učenje mađarskog ko odluči da studira na mađarskom. Iznos je mesečno HUF 40 460 (oko 130 evra) za troškove života, 12 meseci godišnje, do završetka studija.
  • Mesečnu stipendiju za doktorante: Prema postojećem mađarskog zakonu, mesečni iznos stipendije je HUF 140 000 (oko 450 evra) za prvu fazu obrazovanja (4 semestra) i HUF 180 000 (oko EUR 580) za drugu fazu (4 semestra ) – za 12 meseci godišnje, do okončanja studija.
  • Smeštaj: mesto u studentskom domu ili mesečni doprinos HUF 40 000 (oko 140 evra) na troškove smeštaja za sve vreme trajanja perioda stipendije.
 • Zdravstvene usluge u skladu sa relevantnim zakonima Mađarske (Zakon br 80 iz 1997. godine, nacionalna zdravstvena knjižica) i dopunsko zdravstveno osiguranje u trajanju do 65 000 forinti (oko 205 evra) godišnje po osobi.

Teme studija

Za Srbiju su stipendijom pokrivene isključivo sledeće teme za studiranje u Mađarskoj:

  • Osnovne studije: poljoprivreda, tehnika, tehnologija, prirodne nauke, urbanizam i održivi razvoj (full-time)
  • Master studije: tehnologija, inženjering i ekonomija, međunarodni odnosi i međunarodne studije (EU i Centralno-evropski prostor)  (full-time)
 • Doktorske studije: Na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti  (full-time)

Ovde možete videti za ostale zemlje Balkana http://www.tka.hu/international-programmes/3554/sending-partners-and-supported-study-fields

Studijski programi

Ovde možete videti celu listu pokrivenih programa na svim nivoima studija kao i ovde> http://www.tka.hu/international-programmes/3693/eligible-study-programmes Cela lista biće objavljena krajem januara, a mi ćemo je dodati ovde u tekst, pa pratite.

Za studije na engleskom morate imati položen sertifikat jezika, a za studije na mađarskom morate ići godinu dana da učite jezik ako upisujete full-time studije.

Aplikacija

Aplikacija je vrlo standardna, ne traže ništa neuobičajeno. Ceo spisak potrebnih dokumenata je ovde, a objašnjena selekcija ovde. Na fakultete se prijavljujete odvojeno.

Srećno!


Ukoliko želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upitlogo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: