Italija je zemlja koja daje najviše stipendija i zbog toga interesovanje za ovu zemlju stalno raste. Postoje 3 vrste stipendija – pročitajte ispod koje!

stipendija italija od fakulteta.png

Univerzitetske stipendije u Italiji se odnose na umanjenje školarine. Mogu biti potpune i parcijalne. Određeni univerziteti (npr. Bolonja) daju stipendiju u vidu besplatne školarine, i prošle godine su naše tri studentkinje dobile ovu stipendiju. Većina univerziteta daje umanjenje školarine u određenom procentu. E sad, to postoji u dve varijante:

  • Merit based (na osnovu uspeha)
  • Need based (na osnovu primanja)

Univerziteti uglavnom daju umanjenja školarine na osnovu uspeha. Cattolica University Milan je velikom broju naših klijenata dala umanjenje školarine od 30-40%, i onda su platili osnovne studije 5000 evra umesto 8400 evra. Umanjenja daje i IULM University Milano, što dosta pomogne studentskom budžetu.

regionalne stipendije u italiji lazio roma lombardia scholarship.png

Regionalne stipendije su specifičnost Italije – ovde situacije kreće da se malo komplikuje. Ove stipendije daju regioni Italije (Veneto, Lombardija, Lacio…) i najčešće se zove DSU – Diritto Allo Studio Universitario. One variraju od primanje i uspeha studenta, ali na kraju svi dobiju nešto. Svi državni i većina privatnih univerziteta učestvuju u ovom sistemu (na Cattolici se ove stipendiju zovu EduCatt) i ako student ima dovoljno niska primanja može da dobije i punu stipendiju. Veoma bitno je razumeti da se za ovu stipendiju aplicira tek kad se ode u Italiju i dobije status studenta, te nemojte računati na ovu stipendiju kao na punu stipendiju za koju možete aplicirati i nemati svoja sredstva. Svi uvek dobiju nešto od regionalne stipendije (keš, smeštaj, hranu ili sve) ali za vizu i studiju u Italiji morate imati svoja sredstva. Vizu uzimate u junu ili julu, ili u septembru i tek onda aplicirate za ovu stipendiju. Za ovu stipendiju mogu da se prijave one čije domaćinstvo ukupno prihoduje manje od 23000 evra godišnje. S druge strane, morate imati minimum 6000 evra na računu kao finansijsku garanciju, kako biste mogli da aplicirate za vizu. Stipendije imate na sajtovima fakulteta.

stipendije italijanskog kulturnog centa i italijanske ambasade.png

Nacionalne stipendije ili kako je popularno zovu “Stipendija italijanskog kulturnog centra” iako ovu stipendiju dodeljuje Vlada Republike Italije. Iz nekog razloga ovo je najpopularnija stipendija u Italiji, iako je regionalna stipendija u stvari ona koja pomogne daleko većem broju studenata. Konkurs za nacionalnu stipendiju je otvoren. Ono što je bitno je da je za dobijanje ove stipendije potreban B2 nivo znanja italijanskog, ako je navedeno da on nije neophodan ono što smo mi videli u praksi da bez znanja italijanskog retko ko je dobio ovu stipendiju.

Srećno!


Ako vas zanimaju studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit: ino agencija logo

Podelite s prijateljima: