Koje su razlike i koje su sličnosti? Ovo ste se sigurno već zapitali.

Koliko traje Master?

Najbitnije je prvo naglasiti da Master program neće menjati svoju dužinu u odnosu na to da li ste završili 3 ili 4 godine osnovnih studija. Ako ste studirali 4 godine, a sada se prijavljujete na Master od dve godine, studiraćete dve godine. Isto tako, ako ste završili osnovne studije od 3 godine, a sada se prijavljujete na jednogodišnje studije – studiraćete godinu dana. Dakle, ukoliko nije naglašeno drugačije, univerzitete ne zanima da li ste studirali 3 ili 4 godine, već da li imate diplomu osnovnih studija (Bachelor). Minimum koji se traži je 180 ECTS odnosno 3 godine, međutim ako studirate program koji je 4 godine, onda tek nakon 4 godina dobijate diplomu osnovnih studija.

Npr. neko završi FEFU od 3 godine i ode u London na Master gde je standardna dužina godinu dana. Završiće sve normalno. Isto tako, neko ko završili Ekonomski fakultet u Beogradu od 4 godine, i ode na Master na neki državni univerzitet u Nemačkoj, isto će završiti sve normalno i dobiti Master diplomu. Jedina razlika je što kada aplicirate na doktorske treba da imate 300 kredita, a to je 5 godina studija. Ko je završio 6 godina studija, isto aplicira na doktorske kao i onaj sa 5 godina.

jednogodisnji ili dvogodisnji master

Jedna ili dve godine Master studija?

Kada se zapitate ovo pitanje, prvo razmislite o par stvari:

  • Da li planirate akademski karijeru posle Master studija, odnosno doktorat? Ako planirate, onda je dvogodišnji Master must have. 
  • Da li želite što pre na tržište rada? Onda bolje jednogodišnji.
  • Da li se uopšte nude jednogodišnji Masteri iz vaše oblasti? Često srećemo klijente koji insistiraju na jednogodišnjem masteru, a postoje samo dvogodišnji.
  • Koji je vaš budžet? Stipendije se češće nude za dvogodišnje Mastere. Jednogodišnji Master programi su standardno skuplji od dvogodišnjih.
  • Troškovi života – ovo studenti umeju da previde, ali ako studirate dve godine neki jeftiniji program, imaćete dve godine troškove života.

1 ili 2_.png

Moje iskustvo

Kada sam ja aplicirala bila sam primljena na jednogodišnji Master u UK i dvogodišnji Master Erasmus Mundus. Izabrala sam dvogodišnji jer sam želela da duže boravim u inostranstvu i to je prevagnulo. Ono što sada viđam kod naših klijenata je da oni koji studiraju biznis i pravo češće idu na jednogodišnje studije, a da oni koji studiraju tehničke i umetničke oblasti češće idu na dvogodišnje programe. Ruku na srce, takva je i ponuda programa. Kada upišete dvogodišnje studije u inostranstvu uvek se javi taj – Šta ću ja sad ovde dve godine – osećaj, i to jeste malo duži period ali ume da bude sjajan. Evo mene ispod u poseti Briselu, na kraju druge godine Mastera 🙂

studije u inostranstvu ana marija
Ana Marija Marinković na kraju Master studija, Brisel 2013

Česte zablude i nedoumice

Ima ovde par stvari koje se ponavljaju. Bitno je istaknuti da ko studira Visoku školu od 3 godine može da upiše Master, i od jedne i od dve godine, ali samo na Visokoj školi (University of Applied Sciences, Fachhochschule). Druga zabluda se često vraća na to da su dvogodišnje studije na državnom univerzitetu jeftinije od jednogodišnjih studija na privatnom. Ukoliko živite u nekom skupom gradu ovo može da bude upravo obrnuto. Jer za mnoge gradove vam treba i 15000 evra za život u njemu godinu dana, pa razmislite dvaput pre nego što odaberete dvogodišnje studije, jer su često jednogodišnje jeftinije, pod uslovom da školarina nije previsoka.

Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit: ino agencija logo

Podelite s prijateljima: