Povodom međunarodnog dana žena, objavljujemo spisak zemalja koje su najbolje za kvalitet života žena. Mi smo dodali i spisak univerziteta na kojima možete studirati baš u ovim zemljama.

Prema rangiranju US News and World Report ovo su 21 najbolja zemlja za život i studije, po različitim parametrima kvaliteta života i jednakosti, kao i prilikama za karijerno napredovanje i sigurnosti socijalnog sistema ukoliko se odlučimo na trudnoću i odsustvovanje sa posla.

21. Poljska

Iako tradicionalno naginje na desno, Poljska je veoma napredovala u oblastima ljudskih prava i jednakosti, te je našla svoje mesto u na ovoj listi. U Varšavi možete studirati na Kozminski Business School koja poseduje tzv. ‘Triple Crown’, tri prestižne EQUIS, AMBA i AACSB akreditacije.

studije u poljskoj.jpg

20. Portugal

19. Italija

Zemlja uživanja i dobre hrane se visoko kotira u indeksu jednakosti i napredovanja, ali je visoka nezaposlenost takođe prisutna. Ipak, građani sa Balkana lako dobijaju radnu dozvolu i ostaju u Italiju. U Milanu možete studirati na puno univerziteta, a jedan od njih je IULM koji od ove godine nudi studije komunikacija na engleskom, kao i stipendije.

studije u španiji.jpg

18. Španija

Nezaposlenost nastavlja da bude problem, ali se Španija visoko kotira u domenu ljudskih prava i polne jednakosti. U Barseloni možete studirati na EU Business School i steći švajcarsku diplomu!

17. Japan

16. Sjedinjene Američke Države

Jednakost polova je visoka, ali je nejednakost u primanjima takođe visoka, te je Amerika tek na 16.mestu. Ipak, ljudska prava i mogućnost zaposlenja je na odličnom nivou. U Americi možete studirati na San Jose City College u blizini San Franciska i silikonske doline, po vrlo povoljnim školarinama za nivo Kalifornije.

studije u kaliforniji.jpg

15. Irska

14. Francuska

Zemlja revolucija gde de građani i građani itekako bore za svoja prava, visoko se rangira po pitanju jednakosti polova i prava žena. Ipak, izražena je nejednakost u zaradi. Ako želite u Grad svetlosti, u Parizu možete studirati na čuvenoj ISC Paris Business School.

studije u francuskoj.jpg

13. Engleska (UK)

Sa ženom premijerom i ženom kraljicom, naravno da je Engleska na ovoj listi! Visok nivo ljudskih prava i polne jednakosti odlikuju ovu zemlju, ali je razlika u zaradama među polovima i dalje veoma velika. Ako je London vaš izbor, razmislite o državnom univerzitetu u centru grada – London South Bank University.

studije u londonu 2

12. Austrija

Beč je više puta proglašan kao grad sa najboljim kvalitetom života na svetu, a i poljima ljudskih prava i polne jednakosti, Austrija ne zaostaje! Jednakost u platama je viša nego u Engleskoj, te je stoga ispred Kraljevine. Ako želite da studirate u Beču, možete to učini na univerzitetu Webster, i dobiti i američku i austrijsku diplomu.

11. Luksemburg

10. Nemačka

Najmoćnija žena sveta, Angela Merkel dolazi iz ove zemlje! Visoko se rangira na indeksu ekonomskog napretka i ljudskih prava, ali malo zaostaje u jednakosti polova, i na visokim pozicijama nećete videti puno Nemica. Mi obožavamo Merkel Rainbow (sve sakoe gospođe Merkel) pa delimo ovu sliku sa vama 🙂 Što se studija tiče, svaka preporuka za ozbiljnu Munich Business School koja će vas uvesti u centar zbivanja nemačke privrede.

studije u nemačkoj

9. Novi Zeland

8. Australija

studije u kanadi

7. Švajcarska

Po nekim rangiranjima, i najbolja zemlja za život na svetu, zbog dobrog sistema, jednakosti polova, ekonomske sigurnosti i vojne neutralnosti. Na rangu jednakosti polova dostižu 9/10. Ako želite da studirate u Švajcarskoj, to možete i na čuvenom Cesar Ritz Colleges. Studije su u dvorcu!

6. Kanada

Šampion Severne Amerike po jednakosti polova, mogućnostima napredovanja, ali i po sovijalnoj zaštiti koju pruža ženama. U Torontu možete studirati na državnom Univerzitetu Seneca.

5. Finska

4. Holandija

Kraljevina Holandija uspela je da smanji razliku među polovima i što se tiče i ljudskih prava i ekonomskih prava, te žene u Holandiji uživaju benefite jednakosti, ali i punu podršku države kada odu na porodiljsko odsustvo. Za studije u Holandiji predlažemo državni fakultet Rotterdam Business School. Ukoliko imate EU pasoš cena studija je 2000 evra po godini.

3. Norveška

2. Švedska

Nekada na prvom mestu, Švedska nastavlja da bude među liderima ekonomske i polne jednakosti, gde žene u velikom broju participiraju u vlasti, kao i u vođenju velikih švedskih kompanija. Ako želite da studirate ovde, preporučujemo državni univerzitet Jonkoping, gde su studije sa EU pasošem besplatne.

studije u švedskoj

1. Danska

Visoko se kotira po svim parametrima, plus dozvoljova majkama fleksibilno trudničko i porodiljsko odsustvo. U poslednje vreme smanjili su broj programa na engleskom jeziku.


Svi navedeni univerziteti su partnerski univerziteti Ino Agencije i prijava je besplatna.

Pošaljite nam upit već danas:

Podelite s prijateljima: