IUAV je državni Univerzitet u Veneciji i je jedna od prvih škola arhitekture u Italiji. Nude programe mode, arhitekture, vizualnih, dramskih i primenjenih umetnosti. Fokus Università Iuav di Venezia je dizajniranju životnih prostora i okruženja (zgrade, gradovi, pejzaži), kao i modnom i industrijskom dizajnu. 

Università Iuav di Venezia je osnovan 1926. godine i nalazi se u centru Venecije. Univerzitet nudi  5 programa osnovnih studija, 8 programa master studija kao i  doktorske studije iz oblasti dizajna. IUAV ima specifičan način predavanja kroz radionice, koje studente spremaju sutra za praktičan rad i pod direktnim su nadzorom profesora i specijalista iz oblasti arhitetkure i dizajna. Univerzitet ima sklopljene ugovore sa nekim od poznatijih muzeja i škola kao što su:  La Biennale di Venezia, Teatro La Fenice, Palazzo Grassi, Musei Civici Veneziani, Triennale di Milano, Parsons School of Design, MIT, IIT, CCA and Tongji University i studenti su redovno uključeni u aktivnosti ovih institucija.

Untitled design (1).png

Takođe, Univerzitet ima laboratorije kojom upravljaju stručnjaci kao i biblioteku sa retkom zbirkom knjiga, časopisa i baza podataka iz oblasti arhitekture i dizajna. Pohađa ga 4200 studenata. Programi međunarodne razmene su dostupni sa preko 170  Evropskih univerziteta kao i sa 30 drugih izvan Evrope. Studiranje na IUAV-u znači pre svega biti u toku sa trendovima u svetu kao i učenje od renomiranih ličnosti iz oblasti dizajna i arhitekture. Osnovan je od strane uglednih arhitekti : Carlo Scarpa, Giuseppe Samonà, Manfredo Tafuri, Aldo Rossi, Giovanni Astengo and Giancarlo De Carlo. Gino Valle i drugi.

Smerovi studija

Osnovne studije se sastoje od 5 programa :

 1. Architecture, Construction and Conservation
 2. Architecture : techniques and Arts
 3. Fashion design and multimedia arts
 4. Industrial design and multimedia
 5. Planning and urban design

Za studije je dovoljan B1 nivo italijanskog jezika (CELI, CILS,Plida).

Za Master studije u ponudi su sledeći programi :

 1. Architecture design
 2. Architecture for old and the new
 3. City and environment : planning and policies
 4. Fashion and Visual arts
 5. Innovation in architecture
 6. Product and visual communication design
 7. Theatre and performing arts

Celu brošuru preuzmite ovde Study_at_Iuav- brošura

Prijava na studije i potrebna dokumenta

Sam proces pijave zavisi od programa koji izaberete. Za arhitekturu pored standardne dokumentacije (cv, motivaciono, pisma preporuke i ocena) ima i prijemni ispit koji se sastoji od matematike, opšte kulture, fizike i crtanja. Više o detaljima same prijave pronaći ćete ovde.  Prijemni za osnovne studije arhitekture je 7. septembra u Veneciji, a rezultati stižu 29. Septembra.

Cene i stipendije

Cena studija je 2742 evra, ali su stipendije i umanjenja itekako dostupna. Postoji umanjenje na osnovu primanja roditelja i umanjenje od 1000 evra koje je namenjeno za posebne zemlje, među kojima je i Srbija. Takođe, dostupne su i stipendije za super učenike i studente  sa visokim prosekom.

Aplikacija je potrebno da bude poslata do 30. Aprila ove godine na sam Univerzitet, a proces predregistracije u ambasadi Italiji treba da bude završen pre 24. Jula ove godine, ovo je jako bitno, pogotovo za one studente koji imaju prijemni ispit u septembru.

Život u Veneciji i smeštaj

Većina studenata ima dosta skeptičan stav kada je u pitanju život u ovom gradu, međutim sve predrasude se razbiju kada se zaista sagledaju mogućnosti koje ovaj grad nudi. Venecija je poznata po svojoj prelepoj arhitekturi, mnoštvu malih mostova, kanala kao i bogatoj prošlosti. Na kratko vreme, odmorićete se od upotrebe kola, jer su ovde glavno prevozno sredstvo voz, čamac i autobus (water bus). Mnoštvo muzeja i kulturnih dešavanja je uvek dostupno, a svake prve nedelje u mesecu ulaz je slobodan. Studenti uglavnom žive na kopnenom delu Mestre, koji je udaljen 10 minuta vozom ili autobusom od glavnog trga i Univerziteta i cene smeštaja zavise od toga da li žive sami ili sa nekim. Prosečna cena mesečnih troškova u Veneciji je oko 1000 evra uključujuću hranu i smeštaj. Studenti mogu da rade na fakultetu ili van njega, čak i za 7 evra- 9 evra po satu u internacionalnoj kancelariji fakulteta kao pomoć ili u biblioteci, a dostupni su i ostali studentski poslovi do 20h nedeljno.

pexels-photo-1796736.jpeg

Ino agencija je direktni predstavnik IUAV Univerziteta i preko nas je prijava besplatna. Pošaljite nam upit:

Podelite s prijateljima: