Nakon završene prve godine studiranja , naš student ambasador, Stefan Lazerević deli sa vama iskustvo studiranja na državnom fakultetu u Holandiji. Stefan je student IT-a i pored toga uspeva i da radi. U nastavku teksta slede odgovori na 10 najčešče postavljenih pitanja budućih studenata. 

IMG_7079

1. Pre svega, kakav je osećaj posle godinu studentskih dana provedenih u Holandiji?

Osecaj je super! Brzo sam se navikao i uklopio. Iskustvo studiranja ovde ne bih menjao ni sa čim jer je fakultet jako dobro organizovan i sa jednom vrlo internacionalnom atmosferom. Sa mnom u grupi na predavanjima i vežbama su ljudi iz svih delova sveta, na fakultetu su svi itekako dostupni i prijatni i zaista mogu da kažem da sam napravio pravi izbor za sebe.

2. U Srbiji vlada mišljenje da je studiranje na engleskom prilično teško, kakvo je tvoje iskustvo sa tim?

Pa, pre nego što krenete na fakultet vi kao sastavni deo aplikacije na isti morate da sakupite određenu dokumentaciju i da položite sertifikat engleskog jezika. Naravno, predavanja su mnogo kompleksnija od polaganja sertifikata, ali dobra stvar je što nas profesori podstiču na aktivnost tokom vežbi, gde zajedno diskutujemo u toku časa o predmetu. Takođe, često umeju da ponove više puta ako neko nije razumeo i u Holandiji, engleski jezik je na zaista visokom nivou. To je odlično jer možete da nađete super part-time poslove, bez da znate reč holandskog jezika!

3.  Da li možeš da nam kažeš malo više o tvom smeru? Šta je prednost studiranja IT oblasti u Holandiji?

Holandija je postala jedan veliki centar IT kompanija. Ja se nalazim u malom mestu Eindhovenu, koji ima oko 200.000 stanovnika. Broj kompanija koje dolaze ovde konstantno raste, a i već sada je na zavidnom nivou, pogotovo IT kompanije. Mi imamo razne smerove u okviru IT-a, studenti već na prvoj godini imaju mogućnost da nauče da naprave svog malog robota, fakultet je prilično digitalizovan i jako lepo opremljen. Information and Communication Technology je pun naziv programa koji ima 5 pod smerova (Business, Media Design, Software Engineering, Technology and Infrastructure). Fontys ima saradnju sa preko 100 kompanija u ovoj oblasti, tako da kasnije vam to dosta olakšava traženje posla. Jako bitno, ove studije traju 4 godine, ne 3 kao u većini slučajeva, a poslednja godina je praksa i projekat u kompaniji.

4. Da li bi mogao da mi kažeš način na koji se polažu ispiti i da li je drugačije nego kod nas, da li postoji usmeno odgovaranje?

Ispiti se polažu posle 7 nedelja učenja i rada, zatim dolaze dve nedelje ispitnog roka, u te dve nedelje ispitnog roka moguće je izaći na bilo koji ispit, da li onaj koji prethodno nije položen ili koji bi trebalo nešto kasnije da se polaže, postoji veliki broj mogućnosti, pa čak i polaganje ispita unapred. U zavisnosti od težine ispita ili načina na koji se polaže određuje se vreme trajanja ispita. Jedna vrlo bitna stvar koja se razlikuje od Srbije što se tiče ispita je ta, da za izlazak na ispit nije potrebno nikakvo prijavljivanje niti plaćanje, bitno je samo pojaviti se i priložiti studentsku karticu. Vrlo je jednostavan način na koji se polažu ispiti na Fontys-u. Do sad nikada usmeno nisam odgovarao, ali postoje prezentacije I ostali događaji gde izlažete pred profesorima i ostalim kolegama svoj rad ili prezentaciju na određenu temu.

5. Koliko ima ispita po godini? 

U prvoj godini sam imao oko dvadeset ispita, zvuči puno, ali je prva godina takva, a kasnije je manje ispita, a više projekata i takođe specijalizacija.

6. Da li su vežbe i predavanja obavezni i koliko nose bodova?

Što se tiče vežbi i predavanja, da li su obavezna, to sve zavisi od predmeta do predmeta, svakako na početku slušanja svakog predmeta to će se naglasiti od strane profesora koji predaje, da li je taj predmet obavezan ili nije, takođe važi i za vežbe. Uglavnom je prvo predavanje u nedelji teorijsko, a sva ostala su praktična, odnosno takozvane vežbe. To znači ako imate predavanje određenog predmeta u ponedeljak i to vam je prvo predavanje, slušate teoriju celo predavanje, a onda sledeći put kada dođete imate vežbe, to može biti isti dan, a može biti i bilo koji drugi. Ako su predavanja ili vežbe obavezne, onda to uglavnom znači da se boduju, ali se ne boduje prisustvo tako često, čak se uopšte ne boduje, već se bodovi skupljaju na zadatim vežbama ili domaćim zadacima na tim predavanjima.

Koliko nose bodova to sve zavisi od predmeta do predmeta. Na nekim predmetima može da se zaradi skoro pola ocene, tako da kad se izađe na ispit može se vrlo lako položiti taj predmet, a neki nose manje bodova, uglavnom prosek je četvrtina ocene tj 25 bodova od 100. Tada je na ispitu maximum 75 sto znači da vam treba nešto više od 35 bodova da biste položili ceo predmet.

7. Da li praksu dobijate ili tražite sami?

Iako još uvek nisam stigao do tog dela, koliko znam praksa se ne dobija, već morate sami da pronalazite i aplicirate, ali postoji proces i određeni predmeti na Fontys-u koji će vas pripremiti i upoznati sa svim bitnim stvarima, kako oko aplikacije tako i do sastavljanja svog CV-ja i motivacionog pisma.

Druga bitna stvar je, da su profesori vrlo otvoreni za saradnju i pomoć oko aplikacija i priprema za praksu, takođe žele da preporuče razne firme u kojima su oni možda radili ili znaju da su veoma dobre za studente i njihovu praksu. Takođe, Fontys uvek objavljuje na studentskom portalu prakse u različitim firmama po Holandiji pa čak i negde preko, Amerika, Azija itd. Vrlo je lako snaći se i pronaći neku firmu u kojoj biste išli na praksu, samo je isto tako vrlo bitno da budete svesni da niko neće da vam donese ponudu gotovu, nego  morate sami da istražujete, aplicirate i komunicirate sa kompanijama.

8. Reci nam nešto o part- time studentskim poslovima? 

Moje iskustvo je da je moguće naći dobar studentski posao, ja radim kao part-time sever u jednom restoranu (petkom, subotom i nedeljom) i zaradim sasvim pristojan bakšiš. Vi kao NON-EU državljani imate pravo da radite 20h nedeljno u zemljama EU.

9. Kako se pronalazi smeštaj?

Što se smeštaja tice, pre nego sto sam došao u Holandiju, Fontys se ponudi da za studente prve godine pronađe i rezerviše smeštaj kako bi se studenti lakše snašli,  to svakome preporučujem ko dolazi da studira u Eindhovenu. Kako ga pronaći kasnije, to je poprilično teško ovde, jer ima puno velikih univerziteta i velika je potražnja, naravno govorim o pristojnim cenama smeštaja. Ako ste spremni da odvojite više novca onda i nije neki  veliki problem, jer postoje razne agencije za lakši pronalazak smeštaja. Takođe, postoji i dosta sajtova i fejsbuk stranica na kojima je moguće pronaći povoljnu sobu ili studio, ali treba izdvojiti neko vreme za istraživanje

10. Kakvi su ti planovi za drugu godinu i da li već možeš da vidiš put kojim bi voleo da ide tvoja karijera?

Za sada, želim da dam sve ispite kao i u prvoj godini na vreme i da već u trećoj gledam da uradim neku malu volontersku praksu u nekoj IT kompaniji kako bih imao i realno radno iskustvo. Karijerni put već vidim i to je sigurno ostanak u Holandiji i upisivanje mastera, kao i traženje zaposlenja.

IMG_7082

 Stefane, hvala puno na uloženom vremenu i isrcpnim odgovorima na naša pitanja! Želimo ti puno sreće na daljem putu i vidimo se na budućim Fontys Open Day u Holandiji i srećno u sledećoj godini!

–  Hvala celom Ino timu na svemu, pogotovo na pomoći pri upisu, vidimo se! 


Podelite s prijateljima: