Holandija je zemlja koja postaje sve popularnija za studije što zbog pristupačnih programa na engleskom jeziku, kao i zbog lakoće apliciranja za studentsku vizu i procesa dobijanja iste.

Proces apliciranja na studije

Kako biste se prijavili za studije u Holandiji, potrebno je prvo kontaktirati željeni fakultet. Oni će vam reći koje dokumente treba da spremite i nakon što to uradite, dobićete formular za prijavu. Za neke oblasti, naročito umetnost,  potrebno je položiti posebni prijemni ispit. Prijave idu preko www.studielink.nl

Uslovi za upis na osnovne studije su sledeći

  • diploma o završenoj srednjoj školi
  • transkript ocena
  • položen IELTS 6.0 ili TOEFL 550
  • Dokumenta koja zahteva univerzitet na koji aplicirate

Više o tome možete pronaći ovde.

Proces apliciranja za studensku vizu

Ukoliko želite da studirate u Holandiji duže od 3 meseca morate ispuniti sledeće uslove i imati određena dokumenta. Neke od dokumenata moraćete priložiti u vreme prijavljivanja za odobrenje privremenog boravka (MVV). Ostala dokumenta biće zatražena tek kada uđete u Holandiju. Da biste se školovali u Holandiji treba vam:

• važeći pasoš,
• potvrda o zdravstvenom osiguranju,
• potvrda o imanju finansijskih sredstava (10.000 EUR + školarina )
• potpisana izjava o poreklu
• potpisana izjava o razumevanju
• (preliminarna) potvrda o upisu u holandsku obrazovnu ustanovu priznatu od strane holandskog Ministarstvaprosvete
• dve fotografije za pasoš u boji

Za MVV se prijavljujete u svojoj zemlji porekla. Zatim MMV koristite da otputujete u Holandiju. Čim stignete u Holandiju morate se javiti odeljenju policije za strance. Zatim u opštini podnosite zahtev za privremenu boravišnu dozvolu. Više o svemu tome možete pročitati ovde. Vaša studentska viza će biti u trajanju studijskog programa plus tri meseca nakon toga. Boravišna dozvola se izdaje na maksimum 5 godina. U toku trajanja studentske vize imaćete pravo na part-time posao (do 10h nedeljno) ili full-time posao u toku letnjih meseci raspusta. Možete se zaposliti samo u slučaju da vaš poslodavac ima radnu dozvolu za vas.

Sa EU pasošem školarina je 2000 EUR. U toku je prijava za Fontys Open Day  koju možete pogledati ovde, a više o univerzitetu ovde.

holandija studije

Više o samom iskustvu studiranja možete pročitati ovde.

Ukoliko se dvoumite između studiranja u Švedskoj ili  Holandiji, prednosti i mane obe zemlje možete pogledati ovde.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit