Tokom još jednog uspešnog Fontys Open Day – a, odlučili smo da se vidimo sa našim alumnistima i čujemo njihova iskustva. Ovom prilikom, intervjuisali smo našeg studenta Stefana Lazarevića koji je trenutno na prvoj godini studija Fontys University of Applied Sciences , i govorili o njegovim prvim utiscima, ne samo o Fontysu nego i o Holandiji, životu, troškovima i stvarima koje su mu pomogle da se prilagodi novom okruženju.

  1. Pre svega, reci nam kako ti je u Holandiji?

Iskren da budem, presrećan sam što sam dobio priliku da studiram u Holandiji i osećam se fantastično. Sama pomisao na državu kao što je Holandija instiktivno me tera na razmišljanje o tome kako sve funkcionise, što bi se reklo: “kao po loju”. Šalu na stranu, disciplinovani su, vredni i radni, i kada se pronađete u takvom okruženju teško je da i vi ne budete takvi. Zasigurno mogu da kažem da će mi ovo biti nezaboravno iskustvo koje ću ceo život pamtiti. Ako stavimo na stranu da Holanđani dosta rade i da je uveden red u državi jos odavno, mogu da kažem da umeju i da se dobro zabave. Sve u svemu, učim i radim vredno, ali se i pritom dobro zabavljam.

2. Zašto si se odlučio baš za Fontys?

Kada sam razmišljao šta bih da studiram imao sam veliku dilemu, kao veliki deo generacije koja se našla u istoj situaciji, na ovoj prekretnici života. Dosta sam razmišljao i razgovarao sa roditeljima oko odabira. Tokom svog života od osnovne pa do srednje škole uvek sam imao tu želju da odem negde van svoje zemlje i školujem se preko. Moj cilj je bio jasan – želeo sam da upišem dobar fakultet koji će mi dati kvalitetno znanje iz oblasti IT – a.

Shvatio sam da je proces upisa na fakultet u inostranstvu i gomila papirlogije, misija koju ne mogu da pređem sam bez stručne pomoći, pa sam na preporuku kontaktirao INO agenciju za pomoć. Stupio sam vrlo lako u kontakt sa njima zakazao konsultacije i za tren, sve je počelo da mi bude jasnije i znao sam da uz njihovu pomoć ću moći da upišem željeni fakultet. Odmah na prvim konsultacijama su mi preporučili Fontys i jos par univerziteta u ostalim državama, dali mi brošure koje sadrže sve bitne informacije i detalje o fakultetu. Pročitavši sve, jedini koji me je zaintrigirao je Fontys University of Applied Sciences. Imao je program koji me zainteresovao, a to je ICT (Information and Communication Tehnology). Na Fontysu ICT je podeljen na nekoliko smerova, pa stoga jako usko možete da izučavate neku oblast, a neke su posebno zanimljive – Software Engineering, Cyber Security, Game Design, Smart Mobile…

3. Po čemu se ovaj Univerzitet izdvaja?

University of Applied Sciences su više fokusirani na prakse, rad i obrazovanje koje najviše stičem praktičnim radom i usavršavanjem. Za ,,akademskiji” nivo, zaduženi su research programi. Prvenstveno me je oduševio način rada na Fontysu, jer je teorija nije u prvom planu, već je praktični rad obavezan tokom cele nedelje. Po mom mišljenju, čovek najbolje uči na svojim greškama i kada mu neko pokaže kako se neki problem rešava. Način rada je pojednostavljen, predaje se teorija i odmah zatim se sve to pretvori u praktičan rad, i tako je mnogo lakše da se nauči i razume gradivo koje se uči.

Stvar koja me takođe fascinirala, profesori su mnogo komunikativniji i na svako naše pitanje i svaki naš problem zaustave se i posvete se tome da nam najbolje moguće objasne ono sto nam nije jasno ili što ne možemo da razumemo. Fakulteti u Holandiji se mnogo razlikuju od fakulteta u Srbiji.

4. Kako je učiti na engleskom jeziku?

Sve zavisi od vašeg znanja engleskog jezika. Svakako, pre nego što vas prime na bilo koji fakultet u inostranstvu, proveravaju da li imate odgovarajući broj bodova na nekim od ispita koji se polažu za engleski jezik. Meni je trebalo oko 2 – 3 nedelje da se naviknem i da se totalno prebacim sa srpskog na engleski jezik. Na početku neke stvari možda nisam razumeo ali vremenom sam se totalno navikao. Kao što rekoh, profesori uvek odgovaraju na naša pitanja, čak i ako nismo razumeli nešto što je profesor rekao, uvek su voljni da ponove.

Sve u svemu, kako vreme prolazi i što više pričam engleski jezik, sve više ga unapređujem i razumem. Nije mi bilo teško da se prilagodim učenju na engleskom jeziku i ne verujem da će bilo kome to predstavljati problem.

5. Reci nam nešto više o studentskom smeštaju.

Smeštaj u Ajndhovenu je teže naći kada tražiš sam. Što se tiče moje situacije i smeštaja, dobra stvar je što se Fontys ponudio da mi nađe smeštaj i uglavnom za prvu godinu Fontys sređuje smeštaj svim studentima, to je kao neka kompezacija na to što nemaju kampus. Tako da sam prihvatio ponudu od Fontysa za prvu godinu. Cena je izmđju 300-500 evra za sobu u kući koju delite sa još 7 – 8  studenata. Preporučio bih svima koji dolaze da prihvate ponudu za smeštaj od fakulteta za početak dok se ne snađu i ne vide kako stvari ovde funkcionišu. Takođe, na raspolaganju je i studentski hotel u Ajndhovenu koji je odličan! Veoma je blizu fakulteta, i koliko sam mogao da vidim, dosta studenata i to uzima kao opciju.

FONTYS HOLANDIJA.png

7. Koliko novca mesečno je potrebno prosečnom studentu za život u Eindhovenu?

Što se hrane tiče, bolja opcija je obrok kod kuće jer je mnogo jeftinije nego da se jede po restoranima, barovima, fast food restoranima itd. Tako može dosta novca da se uštedi za šoping ili izlaske. Ali u principu, kada saberemo smeštaj i život, mesečno je potrebno oko 500 – 700 evra. Treba uzeti u obzir da je Holandija u top 5 zemalja po standardu života i normalno je da će i da bude mnogo skuplja nego neke druge zemlje.

8. Da li postoji neka mogućnost stipendiranja tokom studija?

Veoma lepa vest je da postoji veliki broj stipendija za strane studente. Fontys ima poseban sektor stipendija za Non-EU studente, što je veoma dobra stvar za studente iz Srbije i drugih Non-EU zemalja.

FONTYS EINDHOVEN INO AGENCIJA.jpg

Takođe, Ministarstvo prosvete Holandije, raspolaže raznovrsnim stipendijama, grantovima koji su namenjeni samo za studente i svako ima priliku da dobije novac koji ministartsvo uplaćuje mesečno na račun studenta. Takođe, postoji i opcija da se uzme takozvani “student loan”, može da se pozajmi od ministarstva kolika god količina novca je studentu potrebna i tek nakon završetka studija kada se dobije stalan posao počinje se sa vraćanjem pozajmice. Dobra stvar je što možemo da izaberemo u periodu od koliko godina želimo da vratimo taj novac, maksimalan period otplate je 35 godina.

Ima naravno i raznih sajtova na internetu preko kojih se mogu naći stipendije za studiranje u Holandiji. I te stipendije nude škole, neki drugi fakulteti u Holandiji ili neke velike kompanije.

SAZNAJTE SVE O FONTYSU!

9. Šta ti se najviše sviđa u Holandiji?

Ima nekoliko stvari koje bih naveo, ali probaću da suzim krug stvari koje mi se sviđaju.

Holandija je prvenstveno jedna veoma čista i lepa zemlja. Sviđa mi se što su svi veoma vredni i disciplinovani, ekonomska situacija je na najvišem nivou i takođe nije dosadna zemlja, uvek se nešto dešava i zabava je zagarantovana. Ljudi veoma prijatni i komunikativni i svi dobro pričaju engleski.

10. Čime baš i nisi zadovoljan?

Iskren da budem, mislim da je previše rano da pričam o stvarima koje mi se ne sviđaju jer ih i nema toliko. Možda po koja sitnica, ali ukusi se razlikuju pa o njima i ne treba raspravljati. Jedino što bih naveo i sto mi se lično ne sviđa je vreme: kiša i hladnoća nekad znaju da budu veoma naporni. Što bi se reklo: ,, Hladno, al’ standard! “

INO AGENCIJA ISKUSTVA

Za kraj, šta bi poručio budućim studentima koji žele da studiraju u inostranstvu?

Ni u jednom trenutku nemojte da posumnjate da ste pogrešili u svom izboru jer što se obrazovanja i školovanja tiče, Holandija ulaže puno novca u obrazovanje i tu nema greške. U bilo kojem smeru da krenete što se školovanja tiče, za bilo koju nauku, u Holandiji ćete steći veoma dobro znanje i iskustvo.

Kao drugo, pokušajte da studiranje u inostranstvu shvatite kao neku avanturu ili životnu misiju. Preporučujem da od samog početka radite vredno i da dobro organizujete svoje vreme ali pored svega toga i da se dobro zabavite i uživate u životu. Work hard, play hard and have fun! Budite pametni, iskoristite svaku šansu koju dobijete u životu i nikada ne odustajte!

“Pain is temporary. Struggle now and live the rest of your life as a champion” -Muhammad Ali

I imam jednu kratku ali jasnu…

“I never settle for average” – Stefan Lazarević


Ino tim se zahvaljuje Stefanu na iskrenim i iscrpnim odgovorima i želimo mu puno sreće u nastavku školovanja.
Nadamo se da je ovaj tekst dao dosta odgovora o stvarima koje su vas zanimale i pomogao da se lakše odlučite da svoje studije nastavite na Fontysu, ali i Holandiji generalno.


Za sva dalja pitanja, molimo vas da popunite upit, a mi ćemo se potruditi da pružimo odgovor u najkraćem roku.ino agencija logo

Podelite s prijateljima: