Norveška je među zemljama sa najvišim životnim standardom na svetu, a studije su besplatne. Norveška ima oko 50 javnih i privatnih institucija visokog obrazovanja  i oko 12.000 stranih državljana koji studiraju na norveškim institucijama visokog obrazovanja.

Univeziteti

Stranim studentima u Norveškoj je omogućeno besplatno studiranje i stipendija ukoliko ispunjavaju uslove univerziteta za koji se prijavljuju. Neki od poznatijih univerziteta su:

  • Univerzitet u Bergenu
  • Univezitetu u Oslu
  • Univerzitetu u Tromsu
  • Univerzitet Stavanger
  • BI Norwegian Business School
  • Norwegian University of Life Sciencesđ
  • Univerzitet u Agderu

Što se tiče upisa, većina rokova za strane studente je između 1. decembra i 15. marta za kurseve koji počinju u avgustu. Mnogi fakulteti imaju predupisne rokove koji su ranije.

Spisak informacija o uslovima za upis, nivou obrazovanja i engleskog jezika koji važe za studente van Norveške možete naći ovde.

Troškovi života

Pre svega, iako je studiranje bespatno studenti moraju da plate 66 EUR semestralnu taksu. Ona se plaća kako bi studentima bilo omogućeno polaganje i prijava ispita. Takodje ta semestralna kartica studentima daje popust na muzejske ulaznice, sportske objekte, prevoz i kulturne događaje. Troškovi smeštaja zavise od toga da li ćete živeti sami ili delite smeštaj. Ukoliko živite sami cena sobe se kreće od 1000 EUR mesečnom, a ako delite sobu sa više studenata cene su između 600-800 EUR. Hrana je dosta skupa, ali ukoliko kuputjete u supermarketima kao što su : Bunnpris (najjeftiniji ), Rema 1000,  Ica Maxi ili Coop Prix, proći ćete dosta jeftinije.

flag-3130435_960_720

Potrebna dokumentacija za vizu

Studentske vize se daju samo za boravke do 90 dana. Za studente van zemalja EU/EEP/EFTA. Aplikacije treba lično da se dostave norveškoj ambasadi. Aplikacije poslate poštom ili elektronski se neće prihvatiti. U nekim slučajevima je potrebno doći na intervju. Troškovi aplikacije su 1.100 norveških kruna (oko 200 evra). Više informacija o studenskim vizama i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći ovde. 

Više o samim aplikacijma za studije možete pročitati ovde.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

 

 

 

 

 

Podelite s prijateljima: