Danski obrazovni sistem je osmišljen tako da promoviše kreativnost, inovaciju, analitičko i kritičko mišljenje. Studentima u Danskoj je na raspolaganju moderno obrazovno okruženje gde mogu da uče od mnogih stručnjaka i budu deo međunarodno priznatih organizacija.

Univerziteti

Za studente sa EU pasošem ili roditeljem koji dolazi iz NON-EU/EEA zemlje i poseduje radnu dozvolu  ili ukoliko poseduju privremenu boravišnu dozvolu , studiranje je besplatno na nekim od ovih univerziteta  :

 • Roskilde Univerzitet
 • Univezitet College Zealand
 • Univerzitet Southhern Denmark
 • Aalborg Univerzitet

Za studente koji dolaze iz NON-EU /EEA zemalja, najbolje rangirani univeziteti sa pristupačnim cenama školarina su :

 • Aarhaus Univerzitet – 10,000 EUR godišnje
 • Unverzitet u Kopenhagenu – između 9,000 i 15,000 EUR godišnje
 • Tehnički Univerzitet Danske (DTU) – 13,500 EUR godišnje
 • Kopenhagen Businees School – 12,500 EUR godišnje

Formular za studente koji žele da se prijave za boravak u Danskoj pogledajte ovde. Za osnovne studije, rok za prijavu je 15. mart, za kurseve koji počinju u avgustu ili septembru. Neki fakulteti imaju programe koji počinju u januaru i februaru, za njih je rok 1. septembar. Formulari za prijavu se mogu preuzeti dva meseca pre roka. Onlajn formulare sa detaljnim uputstvima možete naći ovde.

Troškovi života

Troškovi života u Danskoj su dosta iznad proseka, te iako studije mogu da budu besplatne za život trebaju ozbiljnija sredstva jer se cene skandinavske. Ono što se savetuje internacionalnim studentima jeste da po dolasku u Dansku, otvore račun u banci, ali prvo je potrebno da dobiju danski CPR broj (ID broj ). Zatim, studenti moraju da registruju svoj broj računa u sistemu javnog plaćanja tzv. Nemkonto. Prosečna cena studentskog smeštaja se kreće između 400-800 EUR mesečno, a ukoliko se prijavite ranije možete da nađete smeštaj i za 250 EUR. Velika je konkurencija za dobijanje mesta u studenstkom domu , a ukoliko uspete, cena je oko 350 EUR. Za hranu je potrebno između 200-270 EUR mesečno, a možete da prođete jeftinije ukoliko kupujete u supermarketima kao što su : Lidl, Bilka, Netto, Fakta ili Aldi.

danska

Stipendije

Punih stipendija skoro i da nema, ali veliki broj danskih fakulteta je u saradnji sa stranim fakultetima. Saradnja je uglavnom vezana za studentske razmene, istraživanja i zapošljavanje stranih profesora. Neke od najpopularnijih su : Nordplus, Erasmus Mundus, Erasmus.

Danske institucije visokog obrazovanja svake godine dobijaju ograničen broj vladinih stipendija za finansiranje visokokvalifikovanih studenta iz zemalja NON-EU / EEA i Švajcarske.

Da biste stekli pravo na stipendiju morate biti:

 • Upisani na neki od danskih institucija visokog obrazovanja
 • Da vam je dodijeljena ograničena boravišna dozvola u Danskoj zbog obrazovanja
 • Građanin zemlje van EU, Evropskog ekonomskog područja ili Švajcarske

Potrebna dokumentacija za upis

Strani državljani se mogu prijaviti za studiranje u Danskoj ako se njihove kvalifikacije poklapaju sa danskim kvalifikacijama za prijem na fakultet. Pre nego što se prijavite, proverite da li vaše kvalifikacije odgovaraju danskim standardima, to možete učiniti ovde.  Još jedan od uslova je engleski jezik. Svi fakulteti u Danskoj zahtevaju visok nivo znanja engleskog od stranih studenata. Minimum koji se traži treba da odgovara nivou engleskog koji se uči u danskim gimnazijama. Ovo je ”English B” nivo, a neki fakulteti će tražiti ”English A” nivo, koji je za jedan stepen veći. Za dokazivanje znanja engleskog se najčešće koriste TOEFL, IELTS i Cambridge ESOL (CAE) testovi. Što se tiče rezultata testa , ovo bi bili uslovi:

IELTS :

 • English B – najmanje 6,5 poena
 • English A – najmanje 7 poena

TOEFL :

 • English B – između 550-583 poena za testove na papiru, između 213-237 poena za testove na kompjuteru, između 79-93 poena za testove na internetu.
 • English A – između 587-610 poena za testove na papiru, između 240-253 poena za testove na kompjuteru, između 94-101 poena za testove na internetu.

Cambridge ESOL:

 • English B – Certificate in Advanced English (CAE)
 • English A – Certificate of Proficiency (CPE)

Što se tiče dokumentacije potrebne za vizu, sve informacije možete pronaći ovde.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

 

Podelite s prijateljima: