Osim bogate kulture i istorije, Francuska je poznata i po odličnom obrazovnom sistemu. Naime, Francuska postaje sve popularnija zemlja za studije, po skorašnjim podacima oko 800 studenata godišnje, samo iz naše zemlje odlazi na studije u Francusku.

Studije

Studije u Francuskoj mogu biti izazov ukoliko ne posedujete adekvatno znanje francuskog jezika. Zbog sve veće popularnosti studiranja u Francuskoj polako se uvode  određeni smerovi na engleskom jeziku, ponajviše za master programe. Akademska godina  kreće 1. Oktobra i završava  se 30. Juna. Prijavu treba predati do kraja januara. U trenutku definitivnog upisa na neki od francuskih univerziteta potrebno je imati potvrdu o pristupu visokoobrazovanom sistemu u Srbiji iz iste oblasti koju student želi da studira u Francuskoj. Treba popuniti formular za prijem tzv. beli dosije koji se nalazi na sajtu Francuskog Ministarstva visokog obrazovanja i istraživanja MEESR. Treba odabrati jedan program i tri univerziteta po redosledu prioriteta. Oni koji žele da upišu arhitekturu popunjavaju formular tzv. žuti dosije i mogu navesti dva fakulteta po redosledu prioriteta.

Opširnije o studijama u Francuskoj možete pogledati ovde.

studentska viza francuska

Studentska viza

Strani student kandidat prilikom prvog upisa na prvu ili drugu godinu osnovnih studija podvrgnut je proceduri “Zahtev za preliminarni upis” (DAP): povlačenje dokumentacije za upis kod Francuskog Instituta u Srbiji. Postupak traženja vize obavlja se onda kada student ima potvrdu o predupisu. U ostalim slučajevima, student direktno kontaktira ustanovu ili ustanove kako bi dobio potvrdu o predupisu. On zatim dostavlja obrazac o traženju vize na dugi boravak i celokupnu zvaničnu dokumentaciju traženu od strane konzulata Francuske Ambasade u Srbiji. Lice koje poseduje vizu za dugi boravak koja važi kao dozvola boravka ne podnosi zahtev za dobijanje boravišne karte (carte de séjour) u policijskoj upravi u Francuskoj, i to se odnosi na čitav period trajanja vize. Paralelno sa izdavanjem vize, konzulat dostavlja jedan obrazac sa ciljem traženja potvrde od Francuske Kancelarije za Imigraciju i Integraciju (Office Français de l’Immigration et de l’Intégration, OFII) kao i kratku obrazlažuću belešku.

Kriterijumi za dobijanje vize

Postoje opšti kriterijumi, kao npr. šanse da se vidi da li njihov plan obrazovanja u Francuskoj može da dovede do „profesionalnog uspeha“, mogući doprinos planu ekonomskog i socijalnog razvoja zemlje iz koje dolaze ili interes Francuske i njene saradnje sa datom zemljom. Više o svakom pojedinačnom kriterijumu možete pročitati ovde. 

Spisak celokupne dokumentacije za studentsku vizu možete pronaći ovde.

Više informacija o  studiranja u Francuskoj možete pročitati ovde.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: