Saznajte sve o studijama u Francuskoj iz prve ruke!

Zadovoljstvo nam je da objavimo intervju sa gospođom Sandre Elezović iz Campus France, Francuskog instituta u Srbiji.

Koje su prednosti studija u Francuskoj?

Francuska je, svakako, jedna od najatraktivnijih destinacija za studiranje obzirom da godišnje prima gotovo 350.000 inostranih studenata i da je taj broj u neprekidnom porastu. To je  4. zemlja koju biraju studenti iz celog sveta odmah iza SAD-a, Velike Britanije i Australije, a samim tim i prvo neanglofono govorno područje za koje se odlučuju studenti iz celog sveta. Iako težak, francuski jezik je jezik ljubavi, mode, turizma, gastronomije umetnosti kulture, ali i inovacija, tehnoloških dostignuća i nije čudno što je uz engleski drugi strani jezik koji se najviše uči, a ne smemo zaboraviti ni činjenicu da je pored engleskog jedini jezik koji se govori na 5 kontinenata kao i zvanični jezik u 29 zemalja sveta.

studije u parizu na engleskom.jpg

Zašto studirati na francuskom jeziku?

To je međunarodni radni jezik Organizacije ujedinjenih nacija, Evropske unije, Međunarodnog olimpijskog komiteta. Svi ti razlozi, u velikoj meri, motivišu i studente iz Srbije da svoje školovanje započnu ili nastave u Francuskoj. Kao zemlja koja ulaže neverovatne  sume novca u obrazovanje i naučna istraživanja i pruža iste uslove studiranja svojim i inostranim studentima, bez obizra na nacionalne, verske, rasne, klasne i ostale razlike, prilikom upisa na državne univerzitete kojih ima 73 i u 20 nacionalnih škola arhitekture. To je i zemlja u kojoj se vrednuje praktično znanje i zato su i akademske studije tako koncipirane da studenti mogu da imaju stručne prakse ili staževe, kako ih Francuzi zovu, već od prvih godina osnovnih studija i na taj način se u potpunosti spremaju da se, po sticanju univerzitetske diplome, uključe u profesionalni svet i započnu svoju karijeru u raznim sektorima.

Kažite nam neke opšte informacije o studijama u Francuskoj?

Francuska nudi mogućnost studiranja velikog broja studijskih programa u bogatoj mreži od 3500 visokobrazovnih ustanova tako da nijedan student ne ostane razočaran. To je zemlja otvorena prema svetu u kojoj se inostrani studenti osećaju dobrodošli i imaju mogućnost da ostvare sve svoje profesionalne želje i planove. Adut je i to što su diplome međunarodno priznate, što nude raznovrsne studijske programe za brojne profile, prate inovacije i imaju veliku autonomiju univerziteta, kao i izuzetan kvalitet diploma priznat i prepoznat u celom svetu. Francuski univerziteti i prestižne visoke škole veoma rade na svojoj internacionalizaciji tako da je sve veća ponuda programa na engleskom jeziku. Trenutno ih ima blizu 1400 na pretraživaču agencije Campus France www.campusfrance.org za sve nivoe studija, ali najviše za Mastere.

fakulteti u francuskoj.jpg

Mnoge naše studente zanima studentski rad i smeštaj?

Francuska pruža svim studentima mogućnost da rade legalno 60% radnog vremena, svima pokriva deo smeštaja u mesečnom iznosu od 50 do 250 €, bez obzira da li imaju neku stipendiju, da li su u programu mobilnosti ili su otišli individualno. Refundacija zavisi od cene smeštaja. Svi studenti na državnim fakultetima oslobođeni su plaćanja školarina. Jedan student na državnom fakultetu košta francusku državu između 10.000 i 14.000 € godišnje ili u proseku 11.740 €, a on plati samo upisnu administrativnu taksu koja je u prethodnoj godini, primera radi,  iznosila za osnovne studije po godini samo 186 €, 264 € za Mastere i 391 € za doktorate. Sa studentskim karticama studenti imaju velike i značajne popuste, na svakom koraku, na kulturne i sportske manifestacije, putovanja, gradski i međugradski prevoz, kantine i pojedine restorane, biblioteke i sve ono što studentski život čini posebnim.

Koji je nivo znanja potreban za studije na francuskom?

Za studije na francuskom jeziku treba imati najmanje DELF B2 nivo. Za studente viših nivoa studija posebno doktorata važna je napomena da imaju na raspolaganju preko 250 doktorskih škola, da 41% doktoranada u Francuskoj čine inostrani studenti i da se za naučna istraživanja izdvaja veliki deo iz državne kase.  Pošto studentski život ne čini samo učenje, predavanja u amfiteatru i polaganje ipita, Francuska privlači veliki broj studenata i svojom prirodnom lepotom, reljefom, gastronomijom, modom, turizmom, stilom, jednom rečju načinom života, što je često jedan od ključnih faktora pri donošenju definitivne odluke. To je zemlja sa 500 festivala, 80.000 muzeja, prva turistička destinacija sveta, druga ekonomija Evrope i peta na svetu. I to su motivi koji pokreću studente da odaberu baš Francusku.

Šta studenti najčešće studiraju u Francuskoj?

Pre desetak godina najveći broj studenata birao je humanističke, društvene nauke i umetničke discipline po kojima je Francuska tradicionalno poznata, ali se od 2009. godine sve veći broj studenata odlučuje za studije prirodnih i tehničkih nauka u Francuskoj pošto je na našim prostorima bila malo poznata činjenica da su Francuzi jedna od vodećih zemalja za brojne prirodne i tehničke oblasti poput matematike, hemije, fizike, farmacije, biotehnologija, inženjerskih struka, neuronauka… Ako pogledamo statistike i one govore u prilog tome. Naime, Francuska ima 16 Fildsovih medalja iz matematike, 62 Nobelove nagrade iz brojnih disciplina poput hemije, fizike, medicine, ekonomije, ali i književnosti… Tako da je slika sada znatno drugačija. Studenti vole inovativne programe kao što su: svemirsko pravo ili svemirska arhitektura, neuronauke, nanotehnologije, veštačka inteligencija, molekularna biologija, biomedicinski inženjering, hemijski inženjering, robotika, energetika i sl. a u Francuskoj pronalaze programe izuzetnog kvaliteta u tim oblastima. Francuska nije samo French fries, French kiss, French touch, to je i French tech, zemlja sa 10.000 startapova godišnje u najinovativnijim sektorima i strukama budućnosti, tako da studenti sve više vode računa o tome i biraju obrazovne profile u skladu sa potrebama tržišta rada na globalnom nivou.

Koji univerziteti su najpopularniji?

Univerziteti koji privlače najveći broj studenata poslednjih godina su: UPMC ili Pjer i Marja Kiri Pariz 6, Pariz 11 ili Paris-Sud, Pariz 1 Panteon Sorbona, ali i univerziteti u Strazburu, Tuluzu, Grenoblu, Lionu, Nici kao i prestižne inženjerske i bizns škole poput: Sciences-Po-a, Ecole polytechnique, Ecole Centrale, INSA, HEC, ESCP, ESSC EDHEC i sl. Francuzi imaju 450 posebnih tzv. Grandes écoles, škola izuzetnog kvaliteta i prestiža, veoma selektivnih, ali sa sjajnom perspektivom po pitanju razvoja karijere i profesionalnih dostignuća. Sve veći broj naših sjajnih studenata odlučuje se za studije i na tim prestižnim visokoobrazovnim ustanovama, koje su posebnost francuskog visokoškoloskog sistema i time sebi trasiraju put veoma uspešne, da ne kažem blistave karijere u brojnim oblastima: diplomatije, međunarodnih odnosa, ekonomije, biznisa, finansija, menadžmenta, inženjerskih i prirodnih struka.

Kažite nam nešto više o Campus stipendijama?

Bourses_FB-Post.jpgDosta studenata misli da Campus France agencija dodeljuje stipendije, ali zapravo nije tako. Campus France je veliki operater francuskog Ministarstva proveste i visokog obrazovanja koji ima nekoliko glavnih segmenata delovanja: prevashodno promociju studija u Francuskoj, mobilnost istraživača i profesora kao i sprovođenje i administrativnu obradu dosijea za stipendiste Vlade Republike Francuske. Dakle, u pitanju su stipendije za Master 2 (V godinu studija ili Master u našem sistemu) i doktorati u komentorstvu za koje Vlada Republike Francuske, preko Amabasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji, dodeljuje stipendije, a Campus France samo realizuje te stipendije na licu mesta i pronalazi stipendistima smeštaj. Stipendije se dodeljuju svake godine i ima ih pedesetak. Neke su pune, a neke polovične u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije i dodatak su stipendiji “Dositeja” koja se dodeljuje za studije u inostranstvu. Konkurs za stipendije Vlade Republike Francuske obično traje od početka novembra do polovine marta. Studenti koji završavaju osnovne studije, kao i oni koji imaju Master mogu da se prijavljuju za Master 2 i doktorske studije u komentorstvu između srpskih i francuskih univerziteta. Stipendije su namenjene studentima svih obrazovnih profila, mada se blaga prednost daje studentima prirodnih i tehničkih nauka zbog potreba koje nalaže tržište rada kada su u pitanju ove struke.

Poznato je da Francuski institut nudi najbolje kurseve francuskog? Kako studenti mogu da se prijave na kurs i gde mogu više da saznaju o njima?

Škola jezika našeg Instituta www.institutfrancais.rs sigurno je pravo mesto za učenje i usavršavanje francuskog jezika, ali i zvanični centar za polaganje i sticanje međunarodno priznatih sertifikata i diploma o znanju francuskog jezika: DELF, DALF, TCF i TEF. Nudimo kurseve za uzrast od 7 do 77 godina, kao i radionice za decu predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina koji se uz igru, pesmu i razne aktivnosti na francuskom jeziku polako uvode u učenje ovog divnog jezika na spontan način kroz komunikativnu metodu, a oni koji su polaznici kurseva imaju široku paletu kurseva za sve nivoe od početnog do naprednog preko konverzacijskog kao i priprema za već pomenute diplome. U letnjem periodu, tokom jula meseca, počev od 2. 7. nudimo i intenzivne kurseve za sve one koji žele da leto provedu korisno, aktivno i lepo i da nauče ili osveže svoj francuski jezik. Standarni upisi počinju od jeseni tačnije od 4. septembra kada se polaznici naše škole jezika upisuju na ekstenzivne kurseve koji se pohađaju tokom cele godine.

studije u francuskom na engleskom.jpg

Kada studenti treba da krenu sa prijava na fakultete u Francuskoj?

Studenti treba što ranije da počnu da se informišu. Najkasnije 9-12 meseci pre odlaska pod uslovom da već imaju položene jezičke sertifikate i da znaju sta hoće, a najbolje je par godina pre definitvne odluke da bi se pravovremeno i podrobno informisali i pripremili za sve važne administrativne i druge korake, procedure i finansijsku pomoć. Naša kancelarija Campus France za Srbiju www.serbie.campusfrance.org; FB : Campus France Serbie / Studirajte u Francuskoj, u okviru Francuskog instituta u Srbiji, stoji im na raspolaganju u svakom trenutku za sve informacije i pomoć. Sastanci su utorkom i četvrtkom u popodnevnim časovima uz prethodno zakazivanje putem maila. A mogu se sresti sa nama i na brojnim sajmovima, prezentacijama po gimnazijama i fakultetima širom Srbije tokom cele godine. Važno je da znaju da nisu sami u tom procesu i da imaju podršku, pomoć i savete u svakom trenutku prilikom izbora programa do procedura upisa, traženja smeštaja, učenja jezika i sl.

Da li želite nešto da dodate za kraj?

Najveći događaj ove godine je početak rada globalne onlajn platforme France Alumni Serbie  koja je zvanično startovala sa radom 23. maja, a koja predstavlja profesionalnu i društvenu mrežu koja se neprekidno i brzo uvećava. Globalna platforma je namenjena inostranim studentima koji su stekli diplome francuskog visokoobrazovnog sistema ili koji su ostvarili neku naučnu ili istraživačku mobilnost sa Francuskom. Ova platforma pruža bivšim alumnistima mogućnost za profesionalne kontakte i razvoj, forume za razmenu kroz tematske grupe kao i mogućnost da ostanu u kontaktu sa Francuskom kroz kulturne i druge događaje. www.francealumni.fr i www.serbie.francealumni.fr.

Hvala na isrpnim odgovorima!

Hvala vama na pozivu!

Više info na >>>

www.campusfrance.org

www.sebie.campusfrance.org

FB : Campus France Serbie / Studirajte u Francuskoj

sandra.elezovic@institutfrancais.rs


Ako vas zanimaju studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit ino agencija logo

Podelite s prijateljima: