Stipendija je namenjena zemljama u razvoju u koje spadaju Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Moldavija, Zambija, Kambodža, Mongolija, Ukrajina , Etiopija i Gruzija.

Stipendije se daju za :

1)  Bachelor/Master/ Doktorske studije na češkom jeziku

Takođe se pokriva i jednogodišnji pripremni kurs češkog jezika za studente koji žele da uče češki. Vladine stipendije ove kategorije dodeljuju se maturantima iz srednjih škola, ili diplomiranim studentima koji mogu da upišu studijske programe na kojima se nastava odvija na češkom jeziku. U zavisnosti od predmetne oblasti, kandidati često imaju prijemni ispit na visokoškolskoj ustanovi koju su odabrali. Uspešno polaganje prijemnog ispita predstavlja preduslov za dodelu stipendije;

2)  Master studije ili Doktorske studije na engleskom jeziku

Vladine stipendije u ovoj kategoriji dodeljuje se diplomiranim bachelor ili master studentima, koji se upisuju na studijske programe sa nastavom na engleskom jeziku na državnim fakultetima u Češkoj.

Možete da se prijavite i ako već studirate u Češkoj i ako se prijavljujete za studije 2019.

I ove godine prijave na konkurs moguće je poslati isključivo elektronskim putem. Zainteresovani kandidati mogu popuniti on-line formular počevši od 20. jula 2018, , dećoj internet stranici: http://registr.dzs.cz/registr.nsf  Prijave je moguće poslati najkasnije do 30. septembra 2018. godine! Nakon tog datuma neće biti moguće registrovati se u sistemu!

ceska

Oblasti koje se stipendiraju su: Ekonomija, Poljoprivreda, Informatika / IT, Životna sredina i Energetika.

Celokupno objašnjenje konkursa na engleskom možete preuzeti i spisak svih programa na engleskom možete pronaći ovde.

Stipendija pokriva sve neophodne troškove vezane za boravak i studiranje u Češkoj.

Iznos stipendije se svake godine menja. Trenutno, stipendija za Bachelor i Master studente iznosi 14.000 CZK mesečno (520 evra mesečno), dok je iznos za studente doktorskih studija 15.000 CZK mesečno (560 evra mesečno).

Kako je biti na masteru u Češkoj pogledajte ovde.

Srećno!

 


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: