Poslednjih godina, a posebno ove godine sve se više traži SAT test umesto prijemnog za osnovne studije. Evo svih informacija i decu i za roditelje na jednom mestu.

Šta je SAT Test?

SAT je američki test za osnovne studije, koji se osim u Americi sve više traži i u Evropi. Služi umesto prijemnog ispita i zgodan je jer studenti jednom kad dobiju rezultate mogu da ih šalju na više univerziteta umesto da idu na 5 prijemnih ispita, mogu jedan test da pošalju na 5 fakulteta. Zato se sve više studenata odlučuje za ovu opciju, a sve i sve više univerziteta se prebacuje na ovaj test. SAT  je najrašireniji standardizovani paper-and-pencil test koji se koristi kao prijemni ispit za upis na dodiplomske studije na većinu koledža i univerziteta u Americi, i na pojedinim u Evropi. 

sat pripreme beograd.jpg

Kako izgleda SAT test?

SAT koji se traži za studije u Evropi je uglavnom SAT Reasoning test, koji se sastoji iz engleskog i matematike. Za Ameriku se mogu tražiti i verzije SAT+esej, ili samo SAT Math test, ali za Evropu traži se SAT Reasoning., što je standardni oblik ovog testa.

SAT REASONING ima dva obavezna dela i treći opcioni deo:
1. Evidence – Based Reading and writing: Reading Test- Writing and Language Test (200-800 poena)
2. Math (200-800)
3. Essay (opciono, potrebno samo za Ameriku za Evropu nije potreban. Od 2-8 poena za tri dela – reading, analysis,writing). Ukupno 24 poena, dostavlja se posebno)

Polaganje SAT testa

Polaganje SAT Reasoning testa traje 3 sata (plus 50 minuta za pisanje eseja) uz tri kratke pauze. Broj pitanja u Reading delu je 52, Writing and Language Test ima 44 pitanja, a matematika 58. Za razliku od stare verzije testa, novi SAT nema kaznene poene.

Test sadrži tri tipa pitanja:

  • pitanja na zaokruživanje – multiple choice;
  • pitanja otvorenog tipa (samo matematički deo);
  • matematički deo se sastoji od problem solving, data analysis, heart of algebra i passport to advanced math;
  • teme za pisanje eseja (opcioni deo);

sat test za bocconi cattolicu.jpg

Test se polaže 4-6 puta godišnje u Beogradu, Podgorici, Budimpešti, Zagrebu i Sofiji. Brzo se popune termini i polaganje se zakazuje online i plaća karticom na: https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/register. Preporučujemo da se prijavite što ranije jer se brzo popune termini. Bez obzira na samu lokaciju, test je tipski i nema razlike gde ga polažete. Cena SAT testa je 81$ dolar bez eseja, a 92.5$ sa polaganjem eseja.

Rezultati SAT testa

Maksimalni rezultat (score) je 1600, plus skor za esej koji je 24 poena. Za upis 2017/2018 rezultat potreban za Bocconi i Bolonju (Italija) bio je oko 1300, plus da je neko odličan đak u školi – gleda se i prosek iz škole, ne samo SAT. Standardno deca sa ovih prostora imaju oko 1000-1100 na testiranjima i sa tim rezultatom takođe imate šanse na puno univerziteta. SAT ne može da se padne, već se gleda koliki skor neko ima, i može se aplicirati i sa nižim. Rezultati se dobijaju posle 10 dana, osim ako se polaže u junu i avgustu, tada može da se čeka do 6 nedelja. Rezultate možete da se preuzme online sa CollegeBoard sajta, pošto će vam svakako trebati rezultati u PDF formatu da šaljete na univerzitete.

SAT pripreme

Ino Edukacija održava redovne grupne pripreme i individualne časove. Grupna priprema za SAT test je za kandidate koji su na B2 nivou znanja engleskog i solidnim znanjem matematike. Ukoliko su potrebni dodatni časovi, profesori će to predložiti studentima. Časovi se održavaju uživo, a po dogovoru mogu biti i online. Materijal za vežbanje na časovima i kod kuće je obezbeđen, a u sve pripreme uključene su i simulacije. Grupa može imati do 6 polaznika.

Grupna priprema za SAT traje osam nedelja i košta 45000 dinara i plaća se odjednom pre početka kursa.

Redovni kursevi kreću od 13. septembra 2021. do 13.novembra 2021.

Naredna grupa počinje 20.novembra do 30.januara 2022.

Ulazni test za engleski jezik i matematiku košta 3000 RSD, jer uključuje testiranje, intervju i evaluacioni test iz matematike. Cena individualnog dvočasa je 3500 RSD.

Prijava za kurseve je dostupna online na ovom linku ili na telefon 0615544299.

Prijava SAT testa

Prijavljuje se na ovom linku:

https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/register i morate bar mesec dana, a poželjno je i tri meseca ranije da se prijavite.

Gde se traži SAT test?

SAT je potreban za upis na studije prvenstveno u Americi i Engleskoj, a u poslednje vreme sve više i za studije u Italiji. SAT test morate imati za prijavu na osnovne studije na engleskom za sledeće italijanske univerzitete: Bocconi, (može i prijemni na Bocconiju umesto SAT testa), Cattolica, Bolonja, Tor Vergata. Pošto su rokovi za prijavu za osnovne studije od januara do aprila, potrudite se da položite SAT do kraja decembra. Uglavnom postoji polaganje i u martu, i sa time stižete na drugi upisni rok na mnogim univerzitetima.

Gde SAT ne traži?

Ne traži se ako studirate na italijanskom u Italiji, ili ako se prijavljujete na univerzitete koji i dalje imaju prijemni: Trst, Politecnico Padova, Bolcano, Bari… Prijemni ispiti su uglavnom početkom septembra, pred upis u oktobru. Dakle, SAT nije obavezan svuda. Ne traži se ni u Holandiji, Nemačkoj, Austriji i Španiji. Od univerziteta koji su popularni za osnovne studije ne traži se na Websteru Beč, Modulu Beč, IUBH Berlin, Munich Business School, European Business School Barcelona, IBS Budimpešta, CEU San Pablo Madrid, Fontys Holandija. Naravno, i kada se ne traži, uvek je plus u aplikaciji.

Za kraj, dodali bismo da je SAT ipak drugačiji od našeg lokalnog sistema i da zaista treba da se vežba bar 2, 3 meseca jer je test na engleskom jeziku i traži logičko zaključivanje. Preporučujemo i pripreme kod nas i vežbanje kod kuće, kao i simulaciju celog testa bar jednom, da đaci imali koncentraciju  3 puna sata.

Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: