Danas za vas piše Danijela Milić, naša klijentkinja koja je prošle godine upisala Master na Tor Vergati u Rimu.

Studentkinja sam Master programa Business Administration, specijalizacija Marketing and Sale na Tor Vergata Economia univerzitetu u Rimu, koji je kotiran među 3 najbolja fakulteta za ekonomiju u Italiji. Master program Business Administration se sastoji od 6 ponuđenih specijalizacija i omogućava odličnu vezu za sklapanje kontakta i odrađivanja stručne prakse kako sa internacionalnim kompanijama ( Amazon, Hilti, Unilever, Johnson and Johnson,BMW) tako i preko online platformi sa kojima saradjuje ( I Agora, SpainIntenrship, UK placement ).

italija-stipendija

Birokratija

Od samog zvaničnog apliciranja pa do upisa, svaki vaš korak podržan je od strane Internacionalne kancelarije u sklopu fakulteta, što zaista olakšava konfuziju oko prikupljanja svih neophodnih dokumenata za zvaničan upis preko apliciranja za čuveni permesso di soggiorno (boravišna dozvola u Italiji).

PREZENTACIJA TOR VERGATA U BEOGRADU 9.MARTA

Školarina i stipendija

Tor Vergata daje mogućnost za oslobađanje od plaćanja školarine, u zavisnosti od vašeg ekonomske situacije. Školarina iznosi 3500 e + 1500 e porez, kojeg se takođe možete osloboditi ako prikažete uvid u vaše finansijsko stanje. Takođe mozete aplicirati i za Laziodisu stipendiju koja iznosi oko 5000 e na godišnjem nivou.

tor-verga-uni-roma-2

Studije

Princip studiranja je sličan kao u Srbiji. Dobra stvar studiranja ovde je princip da postoje predispiti posle svakog odslušanog predmeta i ako njih položite oslobođeni ste ispita. Razlika je sto je ovde sistem ocenjivanja od 18 do 30 i potreban vam je određen broj poena da biste završili godinu, a njih stićete stažiranjem u nekoj firmi, preko seminara, radionica itd…

Život u Rimu

Sto se tice života u Rimu, kao grad je prelep, sa bogatom istorijom i svaki njegov deo vam omogućava da upoznate njegove čari i iznova se zaljubite u njega, uz to ako upoznate lokalce koji vas prihvate otvorenog srca imaćete kompletan doživljaj i videćete mesta za koja većina turista ne zna. Ako želite da doživite pravi dolce vita, Rim je idealan grad za to. Velika prednost je ako znate italijanski jezik, kako zbog lakšeg nalaska posla tako i zbog činjenice da većina stanovnika ne zna engleski, tako da ako dolazite samo sa znanjem engleskog jezika, moj savet je da upoznate italijane, jer će vam to dosta olakšati život. I pored toga sto je saobraćaj haotičan, gradski prevoz nepouzdan, a birokratiji nema kraja, lepota Rima, italijanska kultura, kuhinja i vina, sladoled i tiramisu, sve to nadoknađuju.

tor-vergata-ino-agencija

Zašto studirati u inostranstvu

Po mom mišljenju jedna od glavnih poenti studiranja u inostranstvu jeste stvaranje novih prijateljstava, jer kroz nove ljude proširujete svoje stavove, učite od njih i oni od vas. Na mene veoma pozitivno utiče i cinjenica da već sada imam prijatelje i poznanike iz svih delova sveta i ako se odlučim za dalji život, nastavak studija ili posetu kao turista nekoj od tih država, drago mi je sto ću imati nekoga koga poznam odatle. Ovo je nešto što bih svakome preporučila jer ni jednog trena nece zažaliti.

Studiranje preko je svakako nesto sto na vas ostavlja divan utisak i omogućuje vam odličnu podlogu za dalji napredak!

Danijela Milić


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: