Danas za vas piše Sanja Novak, studentkinja AUBG.

U svakom trenutku našeg života može da se desi da dođe do promene plana. Ovako nešto se meni desilo polaskom u drugi razred srednje Ekonomske škole, u Nišu. Do tada, imala sam u planu da, nakon završetka srednje škole, upišem Ekonomski fakultet, isto u Nišu, a master u inostranstvu. Međutim to se nije desilo.

AUBG – otkriće

Za AUBG, prva je saznala moja mama preko svojih kolega na poslu. Moja mama je već dugo znala da meni neće odgovarati sistem po kome se uči u Srbiji, a čim je saznala za AUBG, znala je da ce to biti pravo mesto za mene.

blagojevgrad-aubg-iskustva

AUBG je smešten u malom gradu koji se zove Blagojevgrad u Bugarskoj. Blagojevgrad se nalazi oko 150km od Sofije prema Kuli, blizu skijališta Bansko i na 3 sata do Soluna. Najveći broj stanovnika ovde čine studenti. Miran je grad. Centar je pun kafića, diskoteka, parkova i setališta, pa ima zabave za svakog.

Nastava

americki-fakultetOvde imamo jesenji i prolećni semestar. Jesenji počinje septembra, a prolećni januara. Časovi ovde se biraju pomoću sajta, jer je AUBG koncipiran po američkom Liberal Arts sistemu, traju po sat i petnaest minuta, sa pauzama izmedju časova od trideset minuta. Studeti imaju mogućnost da sami biraju koje časove će hteti u svakom semestru da pohađaju. Pored mogućnosti da završe dva smera istovremeno, studenti moraju i da polože 12 predmeta iz opšteg obrazovanja (književnost, istorija, psihologija, nauka…). Ceo sistem je baziran po američkom sistemu školovanja, prisutnost na času je obavezna. Imamo kolokvijume u toku semestra kao i završne ispite u poslednjoj nedelji semestra. Osnovne studije traju 4 godine.

Smerovi

Studenti ovde imaju mogucnost da biraju sta žele da uče od ponuđenih smerova koji se zovu Majors. Najpopularniji smerovi su uglavnom ekonomija, biznis, politika, žurnalistika. Studenti uglavnom kombinuju ekonomiju i biznis, biznis i politiku, biznis i žurnalistiku, ekonomiju i matematiku.

Studentski život

Pravu sliku studentskog života na kampusu možete videti posle letnjeg raspusta, tj na početku jesenjeg semestra. Tada, svaka organizacija tj klubovi, održavaju okupljanja uz muziku, roštilj i dobru zabavu, kako bi promovisali svoj klub i pridobili nove članove. Neki od klubova koje imamo u AUBG-u su Olympics klub, Radio Aura, Better Communiti Club / People to people international, AUBG Daily, Bon Appetite klub. Svakog utorka i četvrtka možete naći dobre žurke u klubovima kao sto su Underground, Graffiti, ili ako više volite bugarsku muziku tu vam je The Face klub kao i The Secret.

studije-na-engleskom

Studenti se uglavnom hrane u kantini ili u obližnjim restoranima. Takođe, kada je vreme završnih ispita, dosta studenata ovde naručuje hranu putem telefona. Cena menze je po semestru 300 dolara, a u kasnijim godinama studija 100 dolara po semestru.

Profesori

Još jedna stvar koja čini ovaj fakultet posebnim, pored toga sto jedini američki kampus u Jugoistočnoj Evropi, su profesori koji su uglavnom iz Amerike i Engleske, kao i nekoliko profesora koji dolaze iz Italije i Bugarske.

Svaki od njih dosta pažnje posvećuje svom predmetu i trudi se da sto bolje objasni učenicima. Dostupni su 24 časa putem interneta, kao i u svojim kancelarijama. Drago im je kada studenti pokažu zainteresovanost prema predmetu, cene rad studenata. Ono što se ne toleriše je kad se neko nepristojno ponaša na času ili ometa druge studente, i prisutan je visok nivo etike koji je karakterističan za američke univerzitete.

Moji utisci

Ja sam sada treća godina. Opredelila sam se za Biznis mejdžor i Ekonomiju kao majnor. Što se tiče moji ličnih utisaka sa fakultetom, mogu iskreno reći da nisam pogrešila sto sam upisala AUBG. Težak je fakultet kao i svaki drugi, ali isplati se trud na kraju. Gradivo jeste manje obimno nego u Srbiji, jer se ovde obično fokusira na konkretne stvari. Za razliku od naših fakulteta, AUBG nudi diplomu koja je priznata i od strane Amerike kao i Evrope. Studenti koji su završili ovaj fakultet, mogu se naći po celoj Evropi, ali najviše mislim da ih ima u Americi. Veliki broj posle studija nastavlja na master studije.

aubg-ino-agencija

Savet za kraj

Ukoliko volite engleski jezik, i način školovanja kao na Zapadu, ali niste u mogućnsoti da izdvojite veliku količinu novca, onda je ovo pravo mesto za vas. O finansijama saznajte više ovde. Pogotovu ako ste iz Srbije, put do ovde je nekoliko sati kolima. Bugarski je veoma sličan našem jeziku, tako da ćete ga lako savladati. Meni nije bilo lako odvajanje od kuće, ali je sve to bilo veoma vredno, jer će vas oblikovati u zrelu, smaostalnu osobu, koja je spremna da daleko dogura budućnosti!

Sanja Novak


Ino agencija je regionalni predstavnik AUBG. Pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

 

 

Podelite s prijateljima: