Šta je Visoka škola i koja je razlika u odnosu na univerzitet?

Univerziteti nude teoretske i akademske programe i široki spektar disciplina. Za razliku od univerziteta visoke škole imaju programe sa praktičnom pozadinom i pripremaju studenta za stvarne potrebe profesionalnog  života. Predmeti sa puno praktičnih vežbi su obavezni deo programa i samim tim se dosta brže usvajaju. Visoke škole odnosno Fachhochschule su takođe fakulteti i takođe nude normalne osnovne i master studije. Ono što je interesantno je da poslednjih godina sve više programa na engleskom jeziku nude upravo Visoke škole, i zato se mnogi studenti odlučuju za njih.

Visoke škole su orijentisane na specifične teme

Visoke škole mogu biti fokusirane na umetnost, muziku, preduzetništvo, ekonomiju, geodeziju, IT itd. Zbog svoje fokusiranosti ovo su manje institucije i manje su grupe studenata i uglavnom je bolja komunikacija sa profesorima. Ponekad visoke škole mogu brojati i desetine hiljada studenata, ali uglavnom imaju oko 5000 studenata.

visoka skola u austriji studije.jpg

Praksa je obavezan deo studiranja u visokom školama

Jedan od glavnih razloga zašto se Nemci i Austrijanci odlučuju za Visoke škole je obavezna praksa. Statistike i mediji u Nemačkoj govore da se studenti lakše zapošljavaju posle studija na Visokim školama jer imaju praktična znanja i više radnog iskustva kad završavaju studije. Treba znati i da su studije lakše nego na akademskim univerzitetima. Visoke škole mogu biti državne i privatne, pa od toga varira i cena.

Odlike Visokih škola:

  •       visoki procenat predavača je iz privatnog sektora
  •       inovativni način rada i stalna pomoć studentima
  •       dobra okolina za učenje zato što većina školi ima bolju opremu od univerziteta
  •       više ispita ali kraćih
  •       programi su fiksno ograničeni (bachelor program- 6 semestra, a master program 3 ili 4 semestra)

studije u becu.jpg

University of Applied sciences u Beču

Termin “University of applied sciences” je pokušaj da se prevede “Fachhochschule / Hochschule ” što na srpskom znači visoka stručna škola ili samo visoka škola. U Austriji postoji više Visokih škola nego univerziteta i češće nude studije na engleskom jeziku.

University of Applied sciences u Beču je jedna od vodećih austrijskih škola za menadžment i komunikaciju.  Svi profesori imaju iskustvo u biznisu i škola sarađuje sa velikim brojem lokalnih i stranih kompanija da bi pomogla studentima u pronalaženju prakse, a kasnije i posla.

Bachelor i master programi na engleskom jeziku:

  •       Marketing and sales
  •       Finance, accounting and taxation
  •       Human Resources Management
  •       Journalism and media management
  •       Tourism and hospitality management

Na ovom sajtu nalazi se pretraživač svih visokih škola u Austriji i veoma je dobar ako vas ta vrsta obrazovanja zanima.

Visoke škole u Nemačkoj

Isto kao u Austriji, u Nemačkoj postoje univerziteti (Universitäten) i universities of applied sciences (Fachhochschulen). Sistem rada je identičan austrijskom. Na ovom sajtu nalazi se pretraživač svih visokoh škola u Nemačkoj, i onih koji nude programe na nemačkom i na engleskom. Npr Hochschule für Musik und Theater München u Minhenu je jedna od najpoznatijih muzičkih akademija u Nemačkoj iako je Visoka škola, i na njoj su studirali mnogi istaknuti muzičari. 

hochschule_muenchen_c_hufner.jpg

Zašto izabrati visoku školu?

Diploma se  takođe ceni kao diploma visokog obrazovanja, ali u Austriji i Nemačkoj poslodavci češće biraju kandidate koji su završili stručne škole i još uz to imali praksu. Dok god nas često postoji negativan prizvuk kada se govori o Visokim školama, u inostranstvu nije tako, već se zna da je to fokusiranije i praktičnijije obrazovanje. 

Ako želite da steknete diplomu koje donosi praktično znanje i rad tokom studija, onda je ovo pravi izbor za vas.


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit logo final-01 (2)

 

Podelite s prijateljima: