Prakse su bitan deo radnog iskustva i formiranja mlade osobe, i evo naših iskustava i pretraživača za plaćene prakse u inostranstvu.

Zašto su bitne (plaćene) prakse?

Nakon završetka fakulteta pred studentom je mnogo izbora i mogućnosti. Ne morate odmah da jurite posao, ali možete da radite na sebi. Praksa tu igra značajnu ulogu . Uz praksu student stiče nova iskustva, praktičnu primenu do sada stečenih teorijskih znanja, i počinje da se priprema za samostalan rad.

placeneprakse3

Student se odmah suočava sa obavezama i odgovornošću što možda tokom studija nije bio slučaj. Desiće se često da se prijavite na jednu praksu i da steknete na njoj znanja koja niste očekivali, jer će vaši mentori zadavati različite zadatke i radićete na raznim projektima.

Dobijate priliku da radite na poslovnoj komunikaciji sa ljudima i da stvarate poslovne kontakte (ne potcenjujte moć networking) ili da se pronađete u nekoj struci. Poslodavci često smatraju praktikante potencijalnim kandidatima za zaposlenje.

Svaka praksa je dobrodošla, neplaćena ili plaćena. Ona obogaćuju radnu biografiju i nije samo stavka u CV-iju, ali je uvek relevantna u konkurisanju za posao. Ostavlja snažan utisak na poslodavca. Kandidati sa radnim iskustvom uvek će biti u prednosti da budu izabrani za posao

Plaćene prakse u inostranstvu

Jedan od načina da se izdržavate dok studirate i živite u inostranstvu je upravo da nađete praksu. Kao državljani non-EU, studenti mogu raditi puno radno vreme ako dobjete praksu i vizu koja važi za tu namenu. Sa studentskom vizom možete raditi part time. Na našem sajtu smo već pisali o iskustvima plaćenih praksi u Belgiji, koja je korist i kako se prijavljuje.

placeneprakse4

Prakse u Briselu

U Evropi je jako cenjena praksa u EU institucijama zbog njihove važnosti, duge tradicije i dobre organizacije:

  1.  EU Komisija  (pogledajte link)
  2.  EU Parlament  (pogledajte link)
  3.  EU komitet regiona  (pogledajte link)

Pretraživači

Ukoliko tražite prakse u drugim zemljama Evrope ili u Americi, sledeći linkovi će vam biti korisni:

  1. EFG / European Funding Guide http://www.european-funding-guide.eu/internship)
  2. Erasmus Intern sajt(https://erasmusintern.org )
  3. Prakse u Evropi(https://europe-internship.com)
  4. Plaćene prakse u Americi (http://www.internships.com/paid)
  5. AIESEC Serbia (kontaktirajte ih)
  6. Fondacija dr Zoran Đinđić (prakse u Nemačkoj)
  7. IAESTE (tehničke i prirodne nauke)

praksa u inostranstvu.png

O mojoj praksi u Ino agenciji

Na praksu sam se prijavila baš zbog radnog iskustva i sticanja novih znanja. U Ino agenciji radim kao praktikantkinja već pola godine i mnogo sam naučila. Svakom bih savetovala da proba i da veruje u sebe!


Za izradu CV-ja i motivacionog pisma za prakse pošaljite nam upit: logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: