Ove godine ćemo objavljivati više tekstova o državama koje su neobične i udaljenije. Izrael je svakako zemlja koja Vam ne bi možda prva pala na pamet, ali ima mnogo da ponudi.

O Izraelu

Nije velika zemlja ali je istorijski i kulturno veoma bogata. Tri najveća grada su Jerusalim, Tel Aviv i Hajfi. Ovi gradovi su ujedno i studentski gradovi. Izrael je druga najobrazovanija zemlja na svetu. Uprkos nestabilnom regionu Izrael je veoma sigurna država i u njoj je i za muškarce i za žene obavezan vojni rok.

Zašto studirati u Izraelu?

 Izrael je posle Amerike druga najveća startap scena na svetu, sa puno uspešnih kompanijama i ekspertizom u različitim vidovima tehnologije. Imaju najviše investija po glavi stanovnika za start-up kompanije, i to odmah posle San Franciska. Ne samo što su univerziteti visoko rangirani i nude studiranje na engleskom, već i poseduju kvalitetne reasearch insititute. Nije pogrešan izbor ako Vas zanima IT, vojiska, političke nauke i biznis. Izrael je samo na 3 sata leta od Beograda, i postoje dva direktne linije avionom, te se lako i povoljno putuje.

Univerziteti

Visoko obrazovanje je raznovrsno i prati model sličan evropskim i američkim univerzitetima. Većina programa je na hebrejskom jeziku, međutim postoji i veliki broj opcija za studiranje na engleskom pogotovo za master studije. Tri najbolje rangirana univerziteta nalaze se su: Jerusalimu (148. mesto na svetu), Tel Avivu (212. mesto na svetu) i Tehnički univerzitet u Hajfi Tehnion (213. mesto)

studije u tel avivu.jpg

Master studije

Master studije traju uglavnom dve godine. Programi su dostupni u dva oblika- sa ili bez master rada (teze) u zavisnosti da li student želi da nastavi na doktorske studije. Za upisivanje uglavnom su potrebni testovi kao GRE ili GMAT.

Cene

Cene zavise od programa, ali se i za bachelor i za master studije kreću od 9000- 15000 evra po godini.

Stipendije izraelske vlade

Stipendije se nude za naše studente i to za letnje škole jezika ili research programe. Cilj izraelske vlade je da omogući i ohrabri kvalitetne i vredne studente. Potreban je dokaz poznavanja herbrejskog ili engleskog jezika na višem nivou. (IELTS, TOEFL) Ove stipendije se daju za sve programe koje nude izraelski univerziteti. Stipendija obuhvata: deo školarine, mesečni džeparac, zdravsteno osiguranje. Rok za prijavu je do 30.novembra 2017. Stipendija je namenjena samo građanima Srbije i Hrvatske. Više informacija o uslovima i prijavi pronađite na ovom linku.

stipendije izrael.jpg

Troškovi života i smeštaj

Godišnji troškovi za život na godišnjem nivou su oko 10000 evra. Većina univerziteta pomaže internacionalnim studentima u nalaženju smeštaja i svuda postoje univerzitetski kampusi.

Ovaj tekst je napisan uz pomoć Ambasade Izraela u Beogradu


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit: logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: