Italija je zemlja koja daje najviše stipendija i zbog toga interesovanje za ovu zemlju stalno raste. U Italiji postoje različite stipendije, saznajte na koje možete da se prijavite!


Stipendije Republike Italije – nacionalne stipendije

Nacionalne stipendije ili kako smo ih ranije zvali “Stipendija italijanskog kulturnog centra” dodeljuje Vlada Republike Italije ali isključivo za dvogodišnje Master studije ili za AFAM umetničke osnovne studije i dvogodišnje Master studije. Konkurs se otvorio u maju i traje do 9 juna. Ono što je bitno je da je za dobijanje ove stipendije poželjan B2 nivo znanja italijanskog, ali nije obavezan. Može se aplicirati i sa nižim nivoom znanja, ali ukoliko su studije na italijanskom potrebno je priložiti neki sertifikat znanja ili pohađanja italijanskog. Ukoliko su studije na engleskom jeziku dodajte se sertifikat engleskog jezika. Za prijavu je obavezno: Sken pasoša, sertifikat/potvrda znanja engleskog ili italijanskog jezika, diploma završenih osnovnih studija ili transkript ocena, CV, motivaciono pismo do 1000 karaktera (to je oko 250 reči). Moguće je dodati i: Potvrdu tutora italijanskog o pohađanju nastave, preporuku, ocene sa Master studija ukoliko se prijavljujete za stipendiju za 2. godinu studija, portfolio i sl. Stipendija iznosi 900 EUR mesečno 9 meseci.

Ceo poziv za stipendiju ovde, a prijava se radi online ovde. Rok je 9.jun 2023. do 2 PM (CET).


Univerzitetske stipendije u Italiji

Ove stipendije u Italiji se odnose na umanjenje školarine. Mogu biti potpune i parcijalne, ali većina je parcijalno. Dodeljuju se:

  • Merit based (na osnovu uspeha)
  • Need based (na osnovu primanja)

Univerziteti uglavnom daju umanjenja školarine na osnovu uspeha. Cattolica University Milano je velikom broju naših klijenata dala umanjenje školarine od 30-40%, i onda su platili osnovne studije 5300 evra umesto 8400 evra. Umanjenja daje i IULM University Milano, te su naši studenti plaćali školarinu 4200 EUR umesto 8400 što dosta pomogne studentskom budžetu. Umanjenja školarine daje i American University of Rome, preko Ino Edukacije možete dobiti umanjenje do 30%. Delimične stipendije preko Ino Edukacije dodeljuju i modne škole NABA i IED. Odlična umanjenja školarine daju i Univerzitet Ca Foscari (školarina 1300 EUR), Univerzitet Pavia (školarina 1000 EUR), Univerzitet IUAV (školarina oko 2500 EUR).


Regionalne stipendije za studije u Italiji

Regionalne stipendije su specifičnost Italije – ove stipendije daju regioni Italije (Veneto, Lombardija, Lacio…) i najčešće se zove DSU – Diritto Allo Studio Universitario. One variraju od primanja studenata, a a negde i od uspeha. Svi državni i deo privatnih univerziteta učestvuju u ovom sistemu (na Cattolici se ove stipendiju zovu EduCatt) i ako student ima dovoljno niska primanja može da dobije ovu stipendiju. Veoma bitno je razumeti da se za ovu stipendiju aplicira tek kad se dobije status studenta, i da prve isplate stižu tek na sledeću zimu te za finansijsku garanciju za vizu Italije morate imati svoja sredstva.

Preko leta se sakupljaju papiri i prijave se podnose u septembru. Potrebno je da kao porodica imate primanja manja od 21-25000 EUR, kada se uradi obračun i ponderacija po pravilima regiona. Npr. ako imate više dece onda se ukupna suma vaših primanja deli itd. Svaki region ima svoja pravila za prijavu, i poziv za stipendije se objavljuju na sajtovima univerziteta u junu. Rok za prijavu je uglavnom 30.septembar, osim za programe sa kasnijim upisom poput medicine ili umetnosti, onda je rok uglavnom 30.novembar.

Bitna informacija: Region Veneto ima veoma smanjen finansijski fond i sada dodeljuje baš mali broj regionalnih stipendija. Regioni Lazio, Lombardija itd funkcionišu normalno kao i ranije. 


Stipendije Univerziteta Padova

Univerzitet u Padovi je partnerski univerzitet Ino Edukacije i jedan od najčuvenijih univerziteta u Italiji sa više od 800 godina tradicije. Univerzitet dodeljuje 3 vrste stipendija za osnovne i master studije na engleskom jeziku :

  • Padova International Excellence Scholarships Programme (veoma bitan prosek, daje se samo za jednu godinu, umanjenje školarine + 12.000 evra)
  • Regione Veneto Scholarships (za studente koji imaju manja primanja, stipendija uključuje neplaćanje školarine, popust na usluge studentske službe, smeštaj, obroke )  – Veneto region ima veoma smanjen fond i sada dodeljuje baš mali broj regionalnih
  • Galileian School of Higher Education Scholarships ( vrlo selektivna, samo za nekoliko internacionalnih studenata, uključuje smeštaj, troškove za povratnu kartu, popust na knjige..)

Više o uslovima i načinu prijave kao i potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovde.


Stipendije Univerziteta Cattolica

Cattolica Univerzitet je čuveni univerzitet sa nekoliko kampusa u Italiji, a najpoznatiji u Milano kampus i Rim kampus. Osim stipendija za umanjenje školarine, postoje i regionalne stipendije EduCatt. Ovo su stipendije koje dodeljuje region Lombardija preko Cattolice. Stipendije iznose oko 7000 EUR i uključuje npr. besplatnu školarinu za Cattolicu i besplatan ručak u (savršenoj njamy) Cattolica menzi. Poziv za stipendije izlazi u junu, i rok za prijave je kraj septembra. 


Univerzitet u Bolonji

Bolonjski Univerzitet je jedan od najstarijih univerziteta u Italiji. Daje punu stipendiju osnovne u Master studije internacionalnih studenata, i broj ovih stipendija je ograničen. Potreban je položen SAT test za osnovne studije, odnosno GRE test za Master studije, da niste stariji od 30 godina, da ne posedujete diplomu italijanskog obrazovnog sistema. Vrednost stipendije je oko 11.000 evra  + besplatna školarina i dodeljuje se samo za jednu godinu, a za sledeću se ponovo aplicira. Poziv za stipendije izlazi 26.maja rok za prijavu je 14.jul 2023. Više informacija ovde.


 

Podelite s prijateljima: