Iva Jeremić diplomirala je na EU Business School u Barseloni i prenosi nam svoja iskustva iz ovog predivnog grada. Danas je poznata influenserka i radi kao Sales Manager u kompaniji Ananas E-commerce.

Zašto si se odlučila za studije u Španiji, u Barseloni?

Nakon što sam završila srednju školu u Sijetlu, želela sam da ostanem u Americi i preselim se u Los Anđeles kako bih tamo završila osnovne studije. Razlog zbog koga sam želela da to baš bude LA je opuštene atmosfera ovog grada, dugačke plaže,  prelepe palme i naravno tirkizni okean. S obzirom da se moji roditelji nisu slagali da budem sa 18 godina tako daleko od njih, ja sam razmišljala koji je to grad u Evropi koji me najviše asocira na LA. I tako sam jedno jutro došla na ideju o Barseloni, i tamo proživela najlepše tri godine u svom životu.

studije u španiji

Izabrala si za studije EU Business School?

Izabrala sam EU Business School jer sam videla da jedna moja drugarica ide na ovaj univerzitet. Tada sam malo bolje istražila šta zapravo nudi fakultet za biznis i shvatila da je to nešto čime ja želim da se bavim u budućnosti Takođe, najveći razlog zbog čega sam odabrala EUBC je mogućnost da 3 godine fakulteta  (koliko inače traju osnovne studije) zapravo završi za dve godine što je mene dodatno motivisalo da apliciram na EUBS.

Kakve utiske nosiš sa EU Business School?

Odnos profesora i studenta je nešto što moram da izdvojim o EUBS. Profesori su uvek raspoloženi da saslušaju studenta što se tiče bilo privatnih bilo školskih problema I posavetuju studenta šta je najbolje za njih. Profesori u EUBS imaju puno iskustva u svetu biznisa jer je skoro svaki od njih u prošlosti radio u nekim velikim organizacijama  i korporacijama, a neki i dalje imaju svoje biznise. Iskustvo koje su stekli tokom života sa velikom željom prenose na studente. Prepričavaju nam ‘real life’ poslovne situacije, objašnjavaju nam kako su oni to rešavali i savetuju nas koje greške da mi ne pravimo u svojim budućim karijerama.

studije na eu busines school u barseloni

Takođe, stvar koju bih izdvojila u EUBS je to što tokom semestra ima 8 različitih predmeta, što znači da tokom celog školovanja student polaže 48 različitih predmeta vezanih za biznis što studentima daje veliki obim znanja. Moja omiljena prednost EUBS je opcija da tri godine školovanja mogu biti završene za dve. Na našem fakultetu tokom godine postoje 4 različita semestra i svaki student može da bira koja 2,3 ili 4 semestra želi da uzme tokom godine. Prosečan student završi 2 semestra godišnje, ali oni koji žele da završe brže (moj slučaj) mogu da uzmu više semestra godišnje. Na primer, ja sam uzimala po 3 semestra godišnje ( išla sam i leti na fakultet) pružila mi se mogućnost da završim osnovne studije za dve godine umesto za tri. Mislim da je to sjajna ideja za one koji žele da završe studije što pre.

Reci nam kako je živeti u Barseloni?

Život u Barseloni je kao život iz bajke! Kada izađete na ulicu oko vas su samo palme, razdragani ljudi, radnje, restorančići, barovi i mnogo drugih stvari koje su ulepšavale moj život u Barseloni. Naravno, ima i puno klubova gde se može izaći i lepo provesti uz stranu muziku. Vreme je skoro uvek sunčano, nikad nije pretoplo, pa i kada dodju topli dani na svakom koraku se nalaze bazeni, kao i  ogromne plaže koje izlaze na nemirno Mediteransko more.

studije u španiji na engleskom jeziku

Da li se nešto promenilo u Kataloniji, od kada su hteli da proglase nezavisnost?

Uprkos svim željama da se Katalonija otcepi od Španije, to se za sad neće desiti. Na svu sreću, nema nikakvih posledica nakon protesta građana koje su se održavali u Barseloni i u okolnim gradovima. Sve je ostalo isto.

Sad malo o tebi – kako je na tebe uticalo studiranje u inostranstvu?

Studiranje u inostranstvu nema cenu.

Ja bih to preporučila svakome ko je u situaciji da sebi priušti. Smatram da su putovanja i život u stranim zemljama najveća investicija u kulturu pojedinca. Živeti u inostranstvu u početku može biti teško, dok se čovek ne adaptira, i dok shvatimo da više nisu tu mama i tata tu da nam pomognu u nekim dnevnim izazovima. Kada ostanemo sami i postanemo prepušteni da sami kontrolišemo i kreiramo naš svakodnevni život, tada sazrevamo počinje preispitivanje i konstantan rad nad samim sobom, Prednost studiranja u inostranstvu je i prilika da zaista upoznamo mnogo ljudi iz celog sveta, kao i njihovu kulturu. U EUBS postoji preko 60 različiih nacionalnosti što nam u početku izgleda strašno, ali vremenom počnemo da uživamo u čarima toga.

fakulteti u barseloni na engleskom

Za kraj, podeli sa nama svoje naredni planove?

Upravo sam završila osnovne i master studije u EUBS. Odlučila sam se da radim praksu negde u inostranstvu. Igrom slučaja svoj prvi intervju sam imala s austrijskom kompanijom Beiersdorf (skin care company) i ponosna sam da kažem da sam dobila svoju radnu poziciju u toj svetskoj kompaniji! U budućnosti razmišljam da radim Master II u Americi, ali videćemo šta će mi sledeća godina doneti.

Srećno!

Hvala 🙂

Ukoliko vas interesuju studije na EU Business School, zakažite besplatne konsultacije ovde!


platan upit

Podelite s prijateljima: